''Ehliyette belirlenen fiyat asgari ücretin 8'de biri''

CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, "Ehliyetin plastik maliyeti 5 lira ise bu fiyat yeterlidir" görüşünü dile getirdi.

Yayınlanma: 05.07.2013 - 10:32
Abone Ol google-news

Umut Oran, yaptığı yazılı açıklamada, TBMM'de görüşülen torba yasa tasarısıyla 24 milyon ehliyetin değiştirilmesi planladığını belirterek, teklife göre ehliyetin yenileme bedelinin 89 lira, yeni ehliyet belgesinin en az 101 lira olacağına işaret etti.

Değişiklikle bütçeye 2 milyar 300 milyon lirayı aşan bir kaynak aktarmak ve bütçedeki açıkları kapatmak istendiğini savunan Oran, 15 Temmuz'da asgari ücretin 803 lira olacağını ve AKP'nin ehliyet için belirlediği fiyatın asgari ücretin 8'de biri olduğunu bildirdi. Belirlenen ücretin kabul edilemez olduğunu ifade eden Oran, "Vatandaşımız zaten belirli sınavlardan geçerek araç sürme ehliyetini kazanıyor. Bu hakkı gösteren sürücü belgesini de normalde devlet, maliyeti üzerinden vermek zorunda. Örneğin ehliyetin plastik maliyeti 5 lira ise bu fiyat yeterlidir. AKP ne yapıyor? 'Ben, bu belgeyi vatandaşa nasıl pahalıya satarım' diye konuya bakıyor" değerlendirmesini yaptı.

Oran, kanun teklifine göre her 5 yılda bir ehliyetin yenilenmesi gerektiğini vurgulayan Oran, şunları kaydetti:

"Yeniden değerleme oranında bakarsanız 5 yıl sonra ehliyetin yenileme bedeli 120 lira civarında olacak. Buradan da yaklaşık 3 milyar liraya yakın bir kaynak ortaya çıkar. Açıkça söylüyorum, 5 yıl sonra Türkiye'de böyle bir problem olmayacak, CHP iktidarında biz bu uygulamayı kaldıracağız, halka sunmak zorunda olduğumuz hizmet için halkı dolandırmayacağız. Ehliyete yonga veya çip mi takılacak? Öte yandan Emniyet Genel Müdürlüğü'nün kısa süre önce hazırladığı taslakta plakalara ve ehliyetlere çip takılması önerisi dillendirilmiş, ancak gelen büyük tepki üzerine şimdilik bu fikir hasıraltı edilmişti. Bunu anımsayınca şu soruyu da sorma hakkımız doğmaktadır: Ehliyet değişimine niçin gerek duyuyorsunuz, sürücü belgesinde hangi fiziki değişiklikleri yapacaksınız, belgeye herhangi bir elektronik materyal, pul, yonga eklenecek mi?"

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler