Karakola veda yemeği

Van'ın Gevaş İlçesi'nin Koçak Köyü'nde bulunan Jandarma Karakolu, köy ve çevresinde terör ve asayiş olayları bitme noktasına gelince kapatılıyor.

Yayınlanma: 05.07.2013 - 10:34
Abone Ol google-news

16 yıl önce kurulan karakolun kapanma kararı nedeniyle sevinç ve hüznü birarada yaşayan köylüler veda yemeği düzenledi. Yemekte duygusal anlar yaşanırken, köylü ve askerler birbirlerine sarılarak vedalaştı.

Gevaş’a 20 kilometre uzaklıktaki Koçak Köyü’ne 1997 yılında kurulan Jandarma Karakolu, asayiş ve terör olaylarının bitme noktasına gelmesiyle 16 yıl sonra kapatılıyor. Karakolun kapatılma kararının alınması üzerine Koçak ve çevre köylerde yaşayan vatandaşlar hem üzüldü hem sevindi.

Köylülerin organizesiyle Koçak Jandarma Karakolu personeline veda yemeği verildi. Veda yemeğine Van Vali Yardımcısı Mehmet Yüzer, Gevaş Kaymakamı Yusuf Güni, İl Jandarma Alay Komutan Yardımcısı Albay Mürşit Kuyumcu, İlçe Jandarma Komutanı Yüzbaşı Ersin Özer, köylüler ve muhtarları katıldı.

Jandarma karakolunun kapanmasına hem üzüldüklerini hem de sevindiklerini belirten Koçak Köyü Muhtarı Mehmet Arif Bayram, 1993 yılında PKK’lıların yaptığı baskında 1 öğretmen, 1 korucu ve 5 vatandaşın hayatını kaybettiğini belirterek şöyle dedi: Biz bu olaydan sonra müracaat ederek karakol istedik.

Karakol 1997 yılında köyümüze kuruldu. O tarihten bu yana köyümüzde kayda değer bir terör ve asayiş olayı yaşanmadı. Şimdi karakolumuz kapanıyor. Umuyoruz bu barış süreci de böyle devam eder ve bir daha köyümüzde karakol ihtiyacı olmaz. Olay olmadığı için karakolun buradan taşınması bizi mutlu ediyor. Ancak burada hem rütbeliler hem de askerlerle bir aile olmuştuk. Bundan dolayı da köylüler olarak üzgünüz.

’İhtiyaç varsa yapılır'

Veda yemeğine katılan Van Vali Yardımcısı Mehmet Yüzer, devletin ihtiyaç olan yere karakol yaptığını, ihtiyaç olmayan bölgelerde de karakolları kapattığını söyledi. Koçak Köyü ve çevresinde olayların kayda değer olmayacak ölçüde azaldığına dikkat çeken Yüzer şöyle konuştu.

Hüzünlü bir vedalaşma için Koçak’a geldik. Bu köyümüzün karakolunu kapatıyoruz. 2001 yılından bu yana bölgede 16 karakol kapattık. Bu köyümüzde de hiç bir sorun yaşanmıyordu. Buradaki tablo askerler ve köylülerin bir aile gibi olduğunu gösteriyor. Bu karakolun kapatılma kararı uzun bir çalışmanın ardından alınmıştır. Ancak çözüm süreci de mutlaka etkili olmuştur. Bundan sonra askerlerimiz Gevaş İlçesi’nin başka bölgelerinde vatani hizmetlerine devam edecek. Karakolumuzun binasını da kamunun başka birimlerinin hizmetine ya da köy muhtarlarımıza vereceğiz.

Hüzünlü vedalaşma

15 gün içinde boşaltılacak karakolda askerler son nöbetlerini tutarken, nöbet kulübelerinin önünde hatıra pozları verdiler. Veda yemeği sonrası asker ve köylüler vedalaştı. Tek sıraya giren askerler köy muhtarları, köylüler ve çocuklarla el sıkışıp kucaklaşarak ayrıldı. Duygulu anların yaşandığı vedalaşmada köylüler, askerlerin istedikleri zaman köylerini ziyaret edebileceklerini ve kapılarının her zaman açık olduğunu söyledi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler