'Fişi çekme' tartışmaları

Güney Afrika'nın efsanevi lideri Mandela'nın "kalıcı bitkisel hayatta" olduğu ve "fişi çekilsin" tartışmasına Güney Afrika hükümetinin sert tepki gösterdiği öğrenildi.

Yayınlanma: 05.07.2013 - 15:29
Abone Ol google-news

26 Haziran tarihli mahkeme tutanaklarında Güney Afrika eski Devlet Başkanı Nelson Mandela’nın bitkisel hayatta olduğu ve yaşam destek ünitesine bağlı olarak nefes aldığı iddia edilmişti.

Doktorlar, Mandela ailesine yaşam destek ünitesinin kapatılması gerektiğini, efsanevi lider Mandela’nın son derece tepkisiz bir şekilde ölüm ve koma arasında olduğunu belirtmişlerdi.

Güney Afrika Devlet Başkanlığı'ndan yapıla açıklamada, Başkan Jacob Zuma'nın, Mandela'yı hastenede ziyaret ettiği belirtilerek, "Mandela’nın durumu kritik fakat istikrarını koruyor. Doktorlar da Mandela’nın kalıcı olarak bitkisel hayatta olduğu iddiasını yalanlıyor” denildi.

Miras kavgası mı var?

Nelson Mandela hastanede yaşam mücadelesi verirken, ailesinin miras ve mezar kavgası mahkemeye taşındı. Mandela'nın nerede gömüleceği konusunda torunu ve çocukları arasında tartışma yaşanıyor.

Kavga, Mandela'nın daha önce ölen üç çoçuğunun naaşı üzerinde yoğunlaşıyor. Mandela öldüğü zaman bu üç çocuğunun yanına gömülmek istediğini açıklamıştı. Efsanevi liderin en büyük torunu Mandla ise "üç çocuğu ve Mandela'nın kendisinin kabile şefi olduğu köye gömülmesi için çaba harcıyor. Harekete geçen Mandla, Mandela'nın üç çocuğunun mezarını kendi köyüne taşıdı.

Ailenin diğer üyeleri buna karşı çıktı. Mahkemeden çıkan kararla üç çocuğun naaşı, yeniden Mandla'nın köyünden alınarak eskiden gömüldükleri Kunu'ya gömüldü. karara göre Nelson Mandela da öldüğünde doğduğu köy olan Kunu'ya gömülecek.

Mahkemeden çıkan kararla planları suya düşen Mandla ise, dedesinin mezarının ziyaretçi akınına uğrayacağına dikkat çekerek ailenin diğer üyelerini bu gelirin peşinde olmakla suçladı.

Efsanevi liderin siyasi mirası da tartışma konusu. Birçok parti Nelson Mandela'nın fotoğraflarını kullanarak önümüzdeki yılki seçimler için afiş hazırlattı. Mandela hayattayken fotoğraflarının bu şekilde kullanılması tepki çekiyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler