Tuncel: Koruculuk sistemi lağvedilmeli

BDP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel, koruculuk sisteminin lağvedilmesi gerektiğini bildirdi.

Yayınlanma: 06.07.2013 - 12:05
Abone Ol google-news

Sebahat Tuncel, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, Türkiye'de artık kadına yönelik şiddetin bir katliama dönüştüğünü iddia ederek, İstanbul Ekonomi Üniversitesi'nden Sevda Alankuş'un verdiği rakamlara göre 2002-2012 döneminde, 4 bin 675 kadının erkek şiddeti nedeniyle hayatını kaybettiğini söyledi.

Parlamentoya geldikleri günden beri erkek egemen zihniyetle mücadele ettiklerini belirten Tuncel, Türkiye'de tacize, tecavüze uğrayan birçok kadının intihar ettiğini söyledi.

Gezi Parkı olaylarında gözaltında cinsel tacize maruz kaldığını iddia eden bir kadının kendilerine yaşadıklarını anlattığını ifade eden Tuncel, "Sayın Başbakan Gezi direnişi sırasında saldırıya uğrayan bir başörtülü kadını haklı olarak savundu. Ama tacize uğrayan kadınlara dair bir tane söz söylemedi. Şimdi başı açık olunca tacizi, tecavüzü, şiddeti hak mı ediyor? Bu sorunun cevabını istiyoruz kendilerinden" dedi.

Tuncel, gazetecilerin, BDP'nin çözüm sürecinin devam etmesi için bir mekanizma kurulması önerisi olduğunu hatırlatması üzerine, şunları söyledi: "Meclis tatile girecek, hiçbir somut çalışma yapmadan 'her şey yolunda' diyeceksiniz. Bu işte çözümden yana olan, sorumluluk sahibi olan BDP ve AKP'nin bu konuda bir mekanizma oluşturması kadar doğal bir şey yok. Mesele şöyle bitmez '5 aydır ölüm haberleri gelmiyor.' Gelmiyorsa bu Kürt tarafı sayesindedir. Devlet henüz bir adım atmamıştır bu konuda. Kürt tarafının bu durumunu devam ettirmesi konusunda somut bir adım atılması gerekir."

Torba yasada korucuların özlük haklarına yönelik düzenleme olduğunun anımsatılması üzerine de Tuncel, AKP'nin çözüm süreci için mutlaka bir paket hazırlaması gerektiğini söyledi. Tuncel, "AKP seçim öncesi aslında halka bir rüşvet sunuyor. Ortadoğu'da yaşanan bu gelişmeler, Türkiye'de yaşanan rahatsızlık tepkileri; sözleşmelileri kadroya alarak, koruculara özlük hakkı vererek, birçok alanda herkese mavi boncuk takarak durumu kotarmaya çalışıyor. Bu doğru bir yaklaşım değil. Bu torba yasalar zaten insanın başına torba geçiriyor" diye konuştu.

Koruculara dair bir düzenleme yapılacaksa öncelikle sistemin lağvedilmesi gerektiğini kaydeden Tuncel, "Koruculuk sistemi lağvedilmeli yasa çerçevesinde yeniden düzenlenmeli. Bu torba yasaya konularak değil" şeklinde konuştu.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler