Davutoğlu: Mısır, 28 Şubat'a benziyor

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, "Mısır'da müttefik kaybettik gibi bir kanaatte değilim. Mısır'da en önemli şey şu, meşruiyet meselesi. Bu darbe ile Mısır'dan en fazla oy almış bir siyasi hareket ve bir lider gayrı meşru ilan edilmek isteniyor. Yani bir anda meşru siyasal alanın dışına itiliyor. Bizim 28 Şubat'a bu anlamda çok benziyor"" dedi.

Yayınlanma: 06.07.2013 - 12:13
Abone Ol google-news

Dışişleri Bakanı  Mahmut Davutoğlu, Mısır'daki askeri darbeyi TRT yayınında değerlendirdi. ''Halk iradesi ile gelmiş siyasi yapılara şans tanıyın'' dedi. ''Herşeyden önce yapılması gereken Mursi'nin ve Müslüman Kardeşler'in meşru siyasi aktör olarak siyasal süreçlere geri dönmesinin temin edilmesidir'' mesajını verdi.

Davutoğlu Mısır'la ilgili gelişmeleri değerlendirirken şunları söyledi; "Mısır'da müttefik kaybettik gibi bir kanaatte değilim. Köprünün altından daha çok sular geçer. Mısır'da atılması gereken ilk adım Mursi'nin seçilmiş bir lider olarak ve Hürriyet ve Adalet Partisi'nin siyasal süreçlere dönmesinin temin edilmesidir. Mısır'da en önemli şey şu, meşruiyet meselesi. Bu darbe ile Mısır'dan en fazla oy almış bir siyasi hareket ve bir lider gayrı meşru ilan edilmek isteniyor. Yani bir anda meşru siyasal alanın dışına itiliyor. Bizim 28 Şubat'a bu anlamda çok benziyor"


Davutoğlu'ndan yoğun Mısır diplomasisi

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Mısır'daki durumla ile ilgili olarak dün gece ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ve Katar Dışişleri Bakanı Halid Bin Muhammed El Atiye ile birkaç kez telefonda görüştü.

Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, Davutoğlu, Mısır'daki gelişmelerin, devam eden sokak çatışmalarıyla birlikte artan şekilde tehlikeli bir boyut kazanması üzerine çok sayıda telefon görüşmesi yaptı.

Bakan Davutoğlu, gece geç saatlerde ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ve Katar Dışişleri Bakanı Halid Bin Muhammed El Atiye ile birkaç kez telefonda görüştü.

Görüşmelerde, Mısır'da tırmanan gerginliğin yatıştırılması için demokratik meşruiyet içinde ve halkın iradesini yansıtacak şekilde atılabilecek adımların ele alındığı öğrenildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon