HMB

Veya medikal labratuar adıyla 'beta-hidroksi-beta-metilbutirat', vücut inşaati ve spor dünyasında çok popüler bir tamamlayacıdır ve doğal olarak oluşan bir metabolit esansiyel amino asit lösinidir.

Yayınlanma: 07.07.2013 - 06:54
Abone Ol google-news

HMB daha çok ağırlık çalışırken kaybedilen protein seviyesini azaltmasıyla bilinmesine rağmen ayrıca yağsız kas kütlesinin doğru dağılımı ile daha fazla güç, daha fazla dayanıklılık ve çok hızlı kas iyileşmesini beraberinde sağlar. Ek olarak, HMB’nin vücuttaki yağı azalttığı ve kandaki kolestrol seviyesini düşürdüğü kanıtlanmıştır. 

HMB takviyesiyle ilgili çalışmalar öncelikle sığır denekler üzerinde yapıldı ve daha sonra insan deneklerle çalışıldı. İlk yapılan çalışmalar göre HMB verilen deneklerin kas dokusu güçlendi ve ve vücuttaki yağ oranları azaldı. Denekler deneyimsiz ağırlık çalışanlardı.

Şimdi aslında şeytanın avukatlığını yaparak HMB’nin deneyimli ağırlık çalışanlarda kayda değer bir güç artışı sağlamadığnı ve kas yapısını güçlendirmediğini söyleyebilirim. HMB hakkında bir çok yorum gördüm ama tek bildiğim şey deneyimli ağırlık çalışanların bu takviyeyi kullanmadığıdır.

HMB’yi yatmadan önce üç gram alarak kullandığımda kas ağrısında çok mütevazi bir azalma sağladığını ancak herhangi bir güç artışı veya kas gelişimi sağlamadığnı gözlemledim. Belki de bu benim yirmi yıldan fazladır ağırlık çalıştığımdan kaynaklanmış olabilir ama yine de ben HMB’yi kendi rejimime eklemem gerektiği konusunda ikna olamadım. HMB’nin size yarar sağlayıp sağlamayacağı konusunda karar verme işini ise size bırakıyorum.

HMB protein sentezini desteklemek için günün herhangi bir zamanında alınabilir, ancak çoğunluk HMB’yi iyileştirme ve onarımın zirvede olduğu uyku saatlerinde almayı tercih ediyor. Kas gelişimini yeterli ölçüde sağlayabilmek için her gün üç veya dört gram kadar aldığınızdan emin olun. Hayatlarında ilk kez ağırlık çalışmaya başlayan kişiler HMB takviyesine başladıklarından sonra birkaç hafta içerisinde kaslardaki gelişimi ve güçteki ölçülebilir artışı gözlemleyebilirler.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon