Merkez Bankası faizi 1.5 puan indirdi

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, gecelik borçlanma faiz oranını yüzde 13'ten yüzde 11,5'e, borç verme faiz oranını ise yüzde 15,5'ten yüzde 14'e düşürdü. Kurul faiz indiriminde, iktisadi faaliyetteki yavaşlamanın sürdüğü, toparlanmanın zaman alacağı ve enflasyondaki düşüşün hızlanacağı beklentisiyle hareket etti.

Yayınlanma: 19.02.2009 - 17:55
Abone Ol google-news

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, gecelik borçlanma faiz oranını 1.5 puan daha düşürerek yüzde 11.5'e kadar indirdi. Kurul'un faiz indiriminde, yavaşlamaya devam eden iktisadi faaliyetteki toparlanmanın zaman alacağı, enflasyon üzerindeki aşağı yönlü baskıların süreceği ve enflasyon düşüşünün hızlanacağı öngörüsü etkili oldu.

Para Politikası Kurulu'nun bugün gerçekleştirilen Şubat ayı toplantısına Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz başkanlığında üyeler Erdem Başçı, Burhan Göklemez, M. İbrahim Turhan, Abdullah Yavaş ve Mehmet Yörükoğlu katıldı.

Toplantı sonrası yapılan açıklamada, gecelik borçlanma faiz oranının yüzde 13'ten yüzde 11.50'ye, borç verme faiz oranı da yüzde 15.50'den yüzde 14'e indirildiği bildirildi. Bu arada Geç Likidite Penceresi uygulaması çerçevesinde, Bankalar arası Para Piyasası'nda saat 16.00-17.00 arası gecelik vadede uygulanan Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 9'dan yüzde 7.5'e, borç verme faiz oranı ise yüzde 18.50'den yüzde 17'ye düşürüldü. Açık piyasa işlemleri çerçevesinde piyasa yapıcısı bankalara repo işlemleri yoluyla gecelik ve bir haftalık vadelerde tanınan borçlanma imkanı faiz oranı yüzde 14.50'den yüzde 13'e indirildi.

 

Dört ayda 5.25 puan indirildi

Kurul'un bugünkü 1.5 puanlık indirimiyle birlikte, son dört ayda gecelik borçlanma faiz oranındaki toplam indirim 5.25 puana ulaştı. Kurul, geçen yıl Mayıs, Haziran ve Temmuz aylarında 0.5'er puanlık artırımlarla gecelik borçlanma faiz oranını yüzde 16.75'e yükseltmiş, Ağustos, Eylül ve Ekim aylarında bu düzeyde tutarken, Kasım ayından itibaren indirimlere başlamıştı. Kasım ayında 0.5 puan, Aralık'ta 1.25 puan ve bu yılın Ocak ayında 2 puan birden düşürülen gecelik faiz yüzde 13'e inmişti. Bugünkü indirimle birlikte gecelik borçlanma faizi yüzde 11.5'e kadar çekildi.



Ekonomide toparlanma gecikecek enflosyanda düşüş hızlanacak

Merkez Bankası açıklamasında, son dönem alınan verilerin ekonomik faaliyetteki yavaşlamanın sürdüğüne işaret ettiği, uluslar arası kredi piyasalarındaki ve küresel ekonomideki sorunların devam ettiği belirtildi. Bu çerçevede iktisadi faaliyetteki toparlanmanın zaman alacağı ve enflasyon üzerindeki aşağı yönlü baskıların süreceğinin düşünüldüğü ifade edildi.

Ayrıca, petrol ve diğer emtia fiyatlarındaki birikimli düşüşlerin enflasyonu olumlu etkilediğine işaret edilen açıklamada, "Bu doğrultuda, önümüzdeki dönemde enflasyondaki düşüşün hızlanacağı ve yıl sonu hedefine öngörülenden daha önce ulaşılacağı tahmin edilmektedir" denildi. Kurul, son dönemde gerçekleştirilen faiz indirimlerine rağmen finansal koşullardaki ek sıkılığın kısmen devam ettiği değerlendirmesinde de bulundu.

Merkez Bankası'nın, fiyat istikrarını sağlama temel amacıyla çelişmemek kaydıyla, uluslar arası piyasalardaki sorunların ekonomi üzerindeki etkilerini sınırlamak için üzerine düşen tedbirleri almaya devam edeceği ifade edildi. Küresel finans piyasalarındaki sorunların reel ekonomi üzerindeki etkilerinin boyutuna ilişkin belirsizlikler halen yüksek düzeyde seyrettiği, bundan sonraki "olası faiz indirimi"nin miktarı ve zamanlaması enflasyon görünümünü etkileyen unsurlardaki gelişmelere bağlı olacağı belirtildi.

Kurul, finansal sistemdeki akışkanlığın ve kredi piyasalarının etkin bir şekilde çalışmasının önemi ve bu doğrultuda döviz likiditesiyle ilgili ek düzenlemelerin devreye sokulması konusunda üyelerin mutabık kaldığı bildirildi


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler