90 kuşağı piyano başında

Kadıköy Belediyesi Süreyya Operası 2013 Ulusal Piyano Yarışması sonuçlandı.

Yayınlanma: 07.07.2013 - 17:41
Abone Ol google-news

Siz hiç aynı çoksesli evrensel müzik yapıtını üst üste üç kez canlı olarak dinlediniz mi? Önceki akşama kadar ben dinlememiştim. Yoğunçalardan dinlemişimdir belki, ama canlı olarak ilk kez, 5 Haziran Cuma akşamı Süreyya Operası’nda, Kadıköy Belediyesi Süreyya Operası Ulusal Piyano Yarışması 2013’ün sonuç konserinde, üç genç yarışmacıdan aynı yapıtı üç kez üst üste dinledim. Gerçekten çok ilginç ve derinleştirici, her müzikseverin yaşaması gereken bir deneyimdi kanımca.

Kadıköy Belediyesi Süreyya Operası’nın, Kuğu Müzik ve Fazioli Piyano desteğiyle düzenlediği yarışma yalnızca çoksesli evrensel müziğimiz için değil, toplumumuzun çağdaş uygarlığa yürüyüşü için de umut verdi içinden geçtiğimiz karanlık günlerde. Dinlediğimiz üç genç piyanistin düzeyleri de bu umudu güçlendirdi.

Temmuzun ilk üç günü yapılan elemelerden sonra son üçe kalan genç piyanistler sonucun belli olacağı konserde Mozart’ın K.488 La Majör 23. Piyano Konçertosu’nu seslendirdiler. Ad çekmeyle belirlenen sırayla sahnedeki piyanonun başına geçen piyanistlere, aynı zamanda seçici kurul üyesi olan Gürel Aykal’ın yönettiği İstanbul Sinfonietta Oda Orkestrası eşlik etti.

Dinlediğimiz üç genç piyanistin üç Anadolu kentinden gelmesini, çoksesli evrensel müziğin ülkemizde yaygınlaşmaya, benimsenmeye başladığının belirtisi olarak görüyorum. Birinci olan Orçun Yıldıran 1994 Balıkesir; ikinciliği paylaşan gençlerden Ecem Alnıaçık 1991 Bursa, Atakan Oyal ise 1994 Mersin doğumlu. Müzik eğitimine Orçun İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı’nda başlamış; şimdi Avusturya’da Universitat Mozarteum Salzburg’da. Ecem ve Atakan ise kendi kentlerinde başlamışlar; şimdi Ecem, Uludağ Üniversitesi, Atakan Ankara Üniversitesi Devlet Konservatuvarı’nda.

Yarışma, ülkemizin çok değerli piyanistlerinden (Ayşegül Sarıca başkanlığında İdil Biret, Burçin Büke, Emre Elivar, İris Şentürker, Judith Uluğ ve Gürer Aykal’dan) oluşan seçici kurulun kararı açıklamasıyla sonuçlandı. Birinciye 5000, ikinciye 3500, üçüncüye 2500 TL ve Süreyya Operası’nda birer konser olan ödülleri yarışmacılara Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk verdi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler