Dolara Merkez Bankası müdahalesi

Güne alıcılı başlayarak bankalararası piyasada tarihinin en yüksek seviyesini gören dolar/TL'ye Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) sözlü ve döviz satım ihalesi ile müdahale etti.

Yayınlanma: 08.07.2013 - 09:05
Abone Ol google-news

Dolar/TL, bankalararası piyasada tarihinin en yüksek seviyesi olan 1,9739'u gördükten sonra, TCMB'nin "ek ve güçlü parasal sıkılaştırma" açıklaması ve 250 milyon dolarlık döviz satım ihalesi açmasının ardından düşüşe geçerek 1,9508'e geriledi.

TCMB'den yapılan açıklamada Başkan Erdem Başçı, bugünden itibaren güçlü bir ek parasal sıkılaştırma uygulamasına başlanacağını ve parasal sıkılaştırmanın güçlü, etkili ve geçici olmasının esas olduğunu belirtti. Uygulamanın süresinin döviz piyasasındaki gelişmelere bağlı olarak belirleneceği ifade edilen açıklamanın ardından miktar bazlı repo ihalesinin açılmaması ve 250 milyon dolarlık döviz satım ihalesinin açılmasıyla döviz piyasasında güçlü ateşin şimdilik söndüğü görülüyor.

Analistler, küresel piyasalarda dolara olan talebin devam etmesi durumunda Merkez Bankası'nın müdahalelerinin yeterli olmayabileceğini belirterek, gelişmekte olan ülkelerdeki sermaye giriş ve çıkışlarının genel yön üzerinde belirleyici olmaya devam edeceğini kaydediyor.

Bu dakikalarda 1,95 sınırında dengelenen dolar/TL, aylık bazda yüzde 3,94, yılbaşından bu yana ise yüzde 9,46 oranında yükseliş kaydetti.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler