Barikatın ardı vatan

Direnişçiler Taksim'de polisle çatışırken Grup Yorum da faşizme karşı şarkılarıyla onlara destek verdi.

Yayınlanma: 08.07.2013 - 09:56
Abone Ol google-news

Önceki akşam Grup Yorum’un Harbiye Açıkhava Tiyatrosu’nda verdiği konserin alışılmışın dışında hıncahınç dolu olmamasının nedeni, belli ki Gezi Parkı direnişçilerinin aynı saatlerde Taksim’de eylemde olmalarıydı. Nitekim Grup Yorum da Harbiye’de “faşizme mızrak gibi sapladıkları şarkıları” direnişe destek için söylemeye devam edeceklerini açıkladı. Kaldı ki Grup Yorum’un her konseri de bir eylem değil miydi?
Konser başlamadan önce “Bizim Aile” filminde Münir Özkul’un canlandırdığı Yaşar Usta’nın o unutulmaz repliği barkovizyondan yansıtılınca seyirciden çılgınca bir alkış koptu çünkü Yaşar Usta direnişçiler adına konuşuyordu sanki:
“Bak beyim, sana iki çift lafım var. Koskoca adamsın. Paran var, pulun var, her şeyin var. Yakışır mı bunca günahsızı, çoluğu çocuğu karda kışta sokağa atmak, aç bırakmak. Anlamıyor musun beyim, bu çocuklar birbirini seviyor. Ama ben boşuna konuşuyorum. Sevgiyi tanımayan adama sevgiyi anlatmaya çalışıyorum. Hıh!.. Sen büyük patron, milyarder, para babası fabrikalar sahibi Saim Bey; sen mi büyüksün? Hayır ben büyüğüm, ben, Yaşar Usta! Sen benim yanımda bir hiçsin, anlıyor musun, bir hiç!”
Konser, Yaşar Usta’nın bu anlamlı sözlerinin ardından, Taksim Gezi Parkı Direnişi’nden görüntüler eşliğinde başladı. Grup Yorum, “İki aydır sokakları zalime dar edenler, parkları, meydanları dolduranlar; merhaba” diyerek karşıladı seyircisini.
“Barikatın ardı vatandır” sloganıyla gerçekleştirilen konser sürerken, aynı saatlerde eli satırlı bir adamın Taksim’de direnişçileri kovaladığı görüntüler dönüyordu internette. Grup Yorum ve seyirci bu görüntüye tepki gösterdi. Yorum, “Bu halkı katledenlerden hesap soracağız. Sözümüz söz olsun mu?” diye defalarca seyirciye sordu. Seyirciden de her defasında güçlü bir “Söz!” sesi yükseldi.
Polis baskınında yeni albüm kayıtlarına el konulan Grup Yorum, bu konserde yeni albümden pek çok şarkıyı ilk kez söyledi. Şarkılarını, dünyanın dört bir yanında faşizme karşı şehit düşenler için söylediler. Sonra da Okmeydanı’ndaki Gezi Parkı eylemlerinde polisin attığı gaz fişeğiyle başından yaralanan ve yaşam mücadelesi devam eden 14 yaşındaki Berkin Elvan için Berkin’nin arkadaşları sahneye çıktı.
Berkin’in arkadaşları, “Berkin seninleyiz!” dedikten sonra Grup Yorum’un “Büyü” parçasını söylediler. Seyirci, Berkin’i ve arkadaşlarını dakikalarca sloganlar eşliğinde ayakta alkışladı. Seyirci, her parça arasında da “Her yer Taksim, her yer direniş!” sloganı attı.
Konserin sonlarına doğru direnişçilerin Mis Sokak’ta Grup Yorum parçalarıyla halay çektiği bilgisi geldi. Grup Yorum ve seyircisi durur mu? Halaylar çekilmeye başlandı. “Açlığın dini olmaz / Yoksulluğun vatanı / Körolasın kahpe devran” sözleri eşliğinde...
Esad yönetiminin daveti üzerine Suriye’de konser vermesi eleştirilen Grup Yorum, konserde, Suriye halkının yanında olduklarının mesajını da verdi.
Konser, “Cemo” parçasıyla, herkes ayakta, yumruklar havada “Direne direne kazanacağız!” mesajıyla bitti, tabii mesajın anlaşılması umuduyla...


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler