Vali Mutlu'dan müdahale açıklaması

İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, "Bugünkü toplantıda da, parkın bir gösteri alanı haline dönüşmesine fırsat verilmeyeceğini, bu parkın halkımıza ait bir park olduğunu ifade ettim" dedi.

Yayınlanma: 08.07.2013 - 20:22
Abone Ol google-news

İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, İstanbul Valiliği'nde gazetecilere yaptığı açıklamada, Gezi Parkı'nın yapılan düzenlemelerin ardından bugün yeniden halkın istifadesine sunulduğunu anımsattı.

Park açıldıktan sonra İstanbullular'ın parkı gezmeye başladığını söyleyen Mutlu, Taksim Platformu'nun Gezi Parkı'na gidilmesi yönünde çağrı yaptığını aktararak, bu tür çağrıların toplantı ve gösteri yürüyüşleri yasasına aykırı olduğunu dile getirdi.

Vali Mutlu, Taksim Platformu'nun bugüne kadar yaptığı çağrılarda ortaya çıkan tabloların kamuoyu tarafından bilindiğini söyleyerek, "Bir kez daha bu tabloyu maalesef yaşadık. Zira bu platformun yapmış olduğu bütün çağrılar sonucunda Taksim'de maalesef emniyet güçlerimizle göstericiler arasında hepimizi rahatsız eden, polisle çatışmayı maalesef öncelikleyen tablolar olduğunu biliyoruz. Bu tabloyu da bugünkü çağrıyla birlikte yine yaşadık" diye konuştu.

Mutlu, parkın açılışının ardından 3-4 saat içinde yeniden kapandığını hatırlatarak, şöyle devam etti: "Elbetteki Gezi Parkımız yine açıktır, halkımıza açık olmaya devam edecektir. Fakat bugünkü toplantıda da özellikle ifade ettiğim gibi, parkın bir gösteri alanı haline dönüşmesine fırsat verilmeyeceğini, bu parkın halkımıza, İstanbullular'a, yediden yetmişe, çocuklarımıza, ailelere, yaşlılarımıza, kadınlarımıza, gençlere ait bir park olduğunu, yani halkımıza ait bir park olduğunu ifade ettim. Bir gösteri parkı olmadığını da özellikle söyledim. Fakat açılışla birlikte Taksim Platformu'nun 'yine hep birlikte Taksim'e ve Gezi Parkı'na çıkıyoruz' yönünde yapmış oldukları çağrı, maalesef yine bugünkü görünen olumsuz tablolara sebebiyet verdi."

 

'37 kişi gözaltına alındı'

Vali Mutlu, 18.30'da gerçekleşen müdahaleler sonunda 37 kişinin gözaltına alındığı ve bunların 7'sinin Taksim Platformu üyesi olduğu bilgisini verdi. Mevcut tablonun arzu edilen bir durum olmadığını vurgulayan Mutlu, söz konusu grupların halkın parkı kullanmasının önüne geçtiğini ifade etti.

Mutlu, Gezi Parkı'nın kapalı olduğu dönemde güzelleştirildiğini ve halkın kullanımı için hazır hale getirildiğini belirterek, şunları kaydetti: "Şimdi çocuklar, yaşlılar, insanlar gelsin, bu parkı dolaşsınlar diye... Açtıktan kısa bir süre sonra sayıları 7-8 binlere kadar ulaşan kalabalıklar tarafından bu parkın adeta yeniden bir işgal görüntüsü içerisine sokulmak istenmesi ve yeni bir çatışma ikliminin oluşturulması, Gezi Parkı'yla ilgili beklentiler içinde olan halkımızın bütün beklentilerini, arzularını ve ümitlerini suya düşürdü. Bütün olaylar İstanbullular'ın, sevgili halkımızın gözü önünde cereyan etmektedir. Bakınız bütün bu çağrıların sonucunda Taksim'e çıkan yolların, gerek trafik gerek yaya trafiği açısından kesilmesi sonucunda bu işin mağduriyetini yaşayanlar kimler? İstanbullular..."

 

'Esnaf, dükkanlarını siftahsız kapatıyor'

Yaşananların bölgedeki esnafı da zor duruma soktuğunu aktaran Mutlu, olumsuz durumlarda metronun kullanıma kapatıldığını ve halkın mağdur olduğunu dile getirdi. Mutlu, daha önce yaptığı çağrıları yinelediğini bildirerek, sözlerini şöyle sürdürdü: "Gezi Parkı bir parktır. 7-8 bin kişinin doluşup parkın içinde bekleme alanı değildir. Gezi Parkı halkın oturacağı nefes alacağı bir alandır. Yoksa günlerdir Taksim ve civarındaki olaylarda sürekli olarak polisle çatışmakta olan grupların bekleme ve gösteri mekanı değildir. Bugün sizler de oradaydınız. Ve Gezi Parkı'nın içerisine de saat 14.00'te açtıktan sonra girmiş olan bazı marjinal grup üyelerinin polisimizle de nasıl bir diyalog içine girdikleri ve orada ne gösteriler yaptıklarına da sizlerin de şahit olması lazım. Gezi Parkı'nı açtıktan sonra da pek çok bu gruplara mensup kişiler, parkın içinde eylemlerini, gösterilerini yapmaya başladılar. Yani biz parkı açtıktan sonra kimse gidip banklarda oturmadı, çiçekleri koklamadı, hiç kimse çimlerin üzerinde yatmadı. Herkes slogan atmanın, ellerinde pankartlarla gösteri yapmanın ve Taksim'in, Gezi Parkı'nın bir direniş alanı olduğunun sloganlarını attılar."

Yapılanların Gezi Parkı'nda gezmekle alakası olmadığını söyleyen Mutlu, park olarak kullanılması gereken alanların gösteriler için kullanılmasının demokrasi ve özgürlükle açıklanamayacağına dikkati çekti.

Mutlu, parkların halka ait olduğuna vurgu yaparak, "Bunu kaç defa söyledik siz bu parklara gider de sloganlar atar, gösteriler yapar, polisin kalkanlarına tekmeye varıncaya kadar her türlü saldırıyı gerçekleştirir, pankartlarınızı açar, Gezi Parkı'nın içinde parkla hiçbir ilgisi olmayan gösteriler yapacak olursanız, bu parkın, bu şehrin huzuru kalır mı?" dedi.

Göstericilerin parkı işgal etmek istediğini ve buna izin verilmeyeceğini anlatan Mutlu, "Bugün saat 14.00'te parkı açtık. 3 saat içinde parkı bu hale getirdiniz. 3 saat içinde polise saldırdınız, polisin kalkanlarına tekme attınız, pankart açtınız, slogan attınız. Bu kadar süre geçtikten sonra bunları hala yapmanın bir anlamı var mı?" şeklinde konuştu.

Mutlu, yaşanan olayların vatandaşları olumsuz etkilediğini söyledi. Ramazan münasebetiyle kucaklaşmanın en derin şekilde yaşanmasını dileyen Mutlu, İstanbul'un bu olumsuz tabloyla muhatap olmaması gerektiğini anlattı. İstanbullular'ın ve bu ülkenin hukukunu korumak için görevlerini yapmaya devam edeceklerini ifade eden Vali Mutlu, şunları kaydetti: "Gezi Parkı'nı ve Taksim alanını hiçbir zaman kanunsuz gösteri alanı ve bir işgal haline dönüştürmeyeceğiz. Bundan evvelki işgalleri gördünüz. Cumhuriyetimizin kurucusu Atatürk'ün heykelinin üstündeki ve kültür merkezi üzerinde asılan pankartları, bugüne kadar yaşanan çatışmalardaki hareketleri yaralılarımızı, can kayıpları, ülkemizin ve İstanbul'un imajını, bütün bunları gördük. Bunların tekrar yaşanması konusundaki bu ısrarlı duruşu... Taksim Platformu'nun ısrarla bu duruşu sürdürmesinin anlamı nedir? Esnafın ekmeksiz kalması, halkın Taksim'e çıkamaması... Bunları bundan sonra daha yoğun bir şekilde medyamızla paylaşacağım. Artık bu kanunsuz çağrıları yapanların her defasında 8-10 bin kişi toplanıp, 'Taksim Meydanı'nı istediğimiz gibi işgal edeceğiz. Gezi Parkı'nda da gidip oturacağız. Halka da burayı kapatacağız' yaklaşımlarının halkımız tarafından da net olarak anlaşıldığından eminim."

 

'Taksim'in tapusu millete aittir'

Gezi Parkı'nda yaşanan olaylarla ilgili halka bir mesaj vermek istediğini söyleyen Mutlu, "Buradan halkımızla bir kez daha paylaşıyorum: Bunu yapanlar hukukun dışındadır. Kendilerini hukukun içerisinde hareket etmeye davet ediyorum. Taksim Platformu'nun 7 mensubu bugün gözaltına alınmıştır. Polisimizden, göstericilerin içerisinde gösteri gruplarıyla birlikte çatışmaya giren, bu yapıyı halkımıza özellikle ve özellikle tanıtıyorum. Günlerdir İstanbulumuzda bizim en güzide mekanlarımızdan biri olan Taksim ve çevresinde yaşanan ve yaşatılan bu dram, bu üzüntü, bu milletin ve bu şehrin hak ettiği bir tablo değildir. Nedir bu ısrar? Israrla, 'Biz burayı işgal edeceğiz ve siz buranın adeta tapusunu bize teslim edeceksiniz' yaklaşımı... Taksim'in tapusu millete aittir. 76 milyona aittir. Gezi Parkı'nın tapusu millete ve 76 milyona aittir. Asla Gezi Parkı'nı ve Taksim Meydanı'nı, bu milletin malı ve tapusu olan bir meydanı, bir takım marjinal grupların yerleşeceği bir noktaya getirmeyiz" diye konuştu.

Vali Mutlu, Gezi Parkı'nın yeşillikler ve çiçekler içinde halkın istifadesine açıldığını anımsatarak, şöyle devam etti: "(Hayır halkın değil, burayı ben kullanacağım ve ben istifa edeceğim) yaklaşımı... Buna müsaade edemeyiz. Böyle bir şey olamaz. Esnafın ve vatandaşın çektiği çile, engellenen ulaşım, kapatılmak zorunda kalan metro hatları, füniküler... Bütün bunlar İstanbullular'a eziyettir. Artık İstanbullular'ın bu eziyetten kurtarılmasını istiyoruz. Biz bunun için mücadele ediyoruz."

Taksim'de gösterilen yaklaşımın milletin sağduyusuyla örtüşmediğini söyleyen Mutlu, "Milletimizin sağduyusu bunları görüyor. Gezi Parkı açıktır ama gösteri yapmak istemeyenlere açıktır. 'Ben gösteri yapacağım' diyorsanız, parklar gösteri alanı değildir. Gösteri alanları vardır. Geçen gün Kadıköy'de müsaade ettik. Gösteri alanı var. Kadıköy'de de müracaat ettiler, gösteri alanlarına müsaade ettim. Başka müsaade edeceğim alanlar da var. Kanunun belirlediği alanda gösteri yapabilirsiniz. Ben de kanuna ve mevzuata göre, nereleri bu şehirde gösteri ve yürüyüş alanıysa buna müsaade ederim. Bunda bir kısıtlama yok. Kadıköy'de istediler izin verdim. Başka alanda isterseniz izin veririm. Ama Taksim Gezi Parkı bir gösteri alanı değildir" diye konuştu.

 

'Kanun tanımaz duruşla netice almanız mümkün değildir'

Vali Mutlu, gösterilerin kanun ve hukukla çelişmemesi gerektiğine dikkati çekerek, "Milletin hukukuyla ve kanunlarla inatlaşarak, 'Ben kanun tanımam, istediğim yerde, istediğimi yaparım.' Kanun tanımaz duruşla netice almanız mümkün değildir. Milletimizin gücüyle, kanunlarımızın gücüyle, bu ülkenin gücüyle hiç kimse çıkıp bu tartışmaya girişmesin. Bu millet büyüktür. Milletimizin büyüklüğünü galiba söylememize gerek yok. Bu milletle çıkıp boğuşmanın, '76 milyon milletin hukukunu ben, alt üst edeceğim' demenin bir anlamı yok" dedi.

Mutlu, milletin hukukunun kimseye Taksim'de ve Gezi Parkı'nda işgal yetkisi tanımayacağına vurgu yaparak, yanlıştan dönülmesi çağrısı yaptı. Açılan ve açık tutulmak istenen parkın bundan sonra bu tür uygulamalara maruz bırakılmamasını isteyen Mutlu, herkesi hukuk çerçevesinde hareket etmeye çağırdı. Mutlu, milletin bütün fertlerinin yurttaşlık hukukuyla birbirinin kardeşi olduğunu dile getirerek, insanlar arasında din, siyasi görüş ve etnik anlamda ayrılık olmadığını kaydetti.

Mutlu, Gezi Parkı'nın sürekli halkın kullanımına açık kalması için hassasiyet ve duyarlılık talep ettiklerini anlatarak, "Gezi Parkı açıktır ama olaylar olduğu sürece, halkın parkı maalesef kapalı kalmak durumundadır. Bu bizim arzu ettiğimiz birşey değildir" dedi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin günlerdir park içinde çalışmalar yaptığını anımsatan Mutlu, kendilerinin ve devletin sabırlı olduğunu ama insanların sıkıntısı olduğunu söyledi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler