Mursi taraftarları Rabiatu'l-Adeviye meydanında

Mısır'ın başkenti Kahire'de, Cumhuriyet Muhafızları Karargahı önünde halka ateş açılmasını protesto eden halk "Milyonluk Şehit Gösterisi" için Rabiatu'l-Adeviye meydanında toplanmaya başladı.

Yayınlanma: 09.07.2013 - 08:52
Abone Ol google-news

Mısır'da ordunun yönetime el koymasını protesto eden Cumhuriyet Muhafızları Karargahı önünde sabah namazı kılan halka ateş açılmasının ardından, eylemciler yaşanan olayları kınamak için "Milyonluk Şehit Gösterisi" adı altında eylemler düzenliyor.

Gösteri Düzenleme Komitesi, barışçıl gösteriler için güvenlik önlemlerinin alındığını belirtildi.

Ordunun yönetime el koymasının ardından görevinden uzaklaştırılan seçilmiş ilk sivil Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'yi destekleyen "Meşruiyeti Desteklemek İçin Ulusal Birlik", dün halka ateş açılmasını protesto etmek için "Milyonluk Şehit Gösterisi" düzenleme çağrısı yapmıştı. Birlik tarafından yapılan yazılı açıklamada, "Darbecilerin gösterileri dağıtmada ısrar etmesi, darbeye karşı milyonların sokağa dökülmesine karşı yaptıkları girişimin başarısız olduğunun delilidir" şeklinde ifade edilmişti.

Namaz kıldıkları sırada askerler tarafından Mursi'yi destekleyen halka ateş açılmış, olayda 53 kişi ölmüş, 322 kişi yaralanmıştı.


Mısır'da askeri kontrol noktasına silahlı saldırı

Mısır'ın Gazze sınırı yakınlarındaki Refah kentinde askeri kontrol noktasına silahlı saldırı düzenlendiği bildirildi.

Görgü tanıklarından alınan bilgiye göre, silahlı kişiler Refah Sınır Kapısı'na 1 kilometre mesafedeki El-Masura askeri kontrol noktasına saldırı düzenledi. Askerlerin ateşle karşılık vermesi sonucu saldırganlar kaçtı.

Sina'nın kuzeyinde bulunan Şeyh Zuveyd kentindeki güvenlik kaynakları da kente 3 kilometre uzaklıktaki El-Vahşi elktrik santraline silahlı kişiler tarafından saldırı düzenlendiğini, santrali korumakla görevli askerlerin karşılık vermesiyle saldırganların bölgeden kaçtığını belirtti.

Sina'nın kuzeyindeki El-Ariş kentinde de kimliği belirsiz kişiler bir polis komiserini yaralayarak kaçtı. Sağlık görevlileri, komiserin hastaneye ağır yaralı olarak ulaştığını ve durumunun ciddi olduğunu kaydetti.


Kiliseye saldırı

Öte yandan, ülkenin kuzeyindeki Port Said kentinde de yüzleri kapalı kimliği belirsiz maskeli 4 kişi Mar-ı Mina Kilisesi'ne silahlı saldırı düzenledi. Görgü tanıkları, motosiklet kullanan saldırganarın kiliseye yoğun ateş açtığını, saldırıda kiliseye ait hastanenin eczane bölümündeki 1 Kıpti işçinin cam kırıklarından yaralandığını ifade etti. Saldırının ardından güvenlik güçlerinin şüphelileri yakalamak için çalışma başlattığı bildirildi.

Güvenlik kaynakları, kimliği belirsiz silahlı kişilerin de Port Said'deki deniz limanına ve gümrüğe saldırdığını belirtti. Kaynaklar, silahlı kişilerin Mısır ordusu aleyhine sloganlar atarak gümrüğün 30 numaralı kapısına saldırdığını kaydederken, silahlı kişilerin Port Said'deki gümrük binasına havaya ateş açarak girdikleri öne sürüldü. Saldırganların, askeri birliklerin olay yerine gelmeden araçlarla kaçtığını dile getiren kaynaklar, askerlerin tüm liman kapılarını tuttuğunu, olayda can ve mal kaybı olup olmadığı konusunda bilgi vermedi. Her iki saldırının ardından soruşturma başlatan güvenlik güçlerinin, saldırganların yakalanması için çalışma başlattıkları ifade edildi.



Rabiatu'l Adeviyye meydanında dün ölenler için toplu dua edildi


Mısır'da ordunun yönetime el koymasının ardından dün sabah namazı kılan halka ateş açılması sonucu yaşamını yitiren ve yaralananlar için dua edildi

Başkent Kahire'nin Nasr kentindeki Rabiatu'l Adeviyye meydanında Cumhuriyet Muhafız askerleri tarafından meydanda sabah namazı kılan halk üzerine ateş açılmıştı. Müslüman Kardeşler Teşkilatı, saldırıda öldürülenler için bu sabah "Şehit" adı altında aynı yerde toplanma çağrısı yaptı.

Sabah vakti toplanan çok sayıda halk, sabah namazından sonra şehitler için dua yaptı.

Tüm yurtta bugün "Anayasayı koruma ve Milli İttifak" gösterileri yapılacak. Adeviyye meydanında hayatını kaybedenler ve darbeyle görevinden uzaklaştırılan Mısır'ın seçilmiş ilk cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin meşrutiyetini teyit etmek için barışçıl yürüyüş yapılacak.

Mısır Tabibler Birliği, ölü sayısını 84 olarak açıkladı

Mısır Tabibler Birliği, Kahire'deki merkezinde basın toplantısı düzenledi. Birliğin basın sözcüsü Ahmed Lütfi, Rabiat'ül Adeviyye meydanında Cumhuriyet Muhafızları tarafından sivil halkın üzerine açılan ateş sonucunda şimdiye kadar 2'si doktor 84 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı. 7'si doktor olmak üzere binden fazla yaralı olduğunu duyurdu.

Basın toplantısında konuşan Mısır Tabibler Birliği Genel Sekreteri Cemal Abdüsselam, "Rabiatu'l Adeviyye meydanında Cumhuriyet Muhafızları tarafından sivil halkın üzerine açılan ateş sonucu hayatını kaybeden ve yaralananlar hakkında basına çelişkili bilgiler verildi. Birlik olarak sizlere kesin ve doğru olan bilgileri vereceğiz. 84 ölü ve binin üzerinde yaralı var. Yaralıların bazıları hala ciddiyetini koruyor" dedi.

Kahire'deki Cumhuriyet Muhafızları Karargahı önünde dün sabah namazı kılan halk üzerine açılan ateş sonucu 53 kişinin öldüğü 322 kişinin yaralandığı açıklanmıştı.


 

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler