Türk gazeteciler serbest!

Mısır'da gözaltına alınan 4 gazeteci Türk büyükelçiliğinin girişimleri sonucu serbest bırakıldı.

Yayınlanma: 09.07.2013 - 10:29
Abone Ol google-news

Mısır'da gözaltına alınan 4 Türk gazeteci serbest bırakıldı.

Mısır'daki olayları takip etmek için dün Başkent Kahire'ye giden STAR Haber muhabiri Murat Uslu,  kameraman Zafer Karakaş öğle saatlerinde gözaltına alınmıştı.

A Haber muhabiri Fatih Er ve kameraman Tufan Güzelgün da akreditasyonları ve basın kartları olmadıkları gerekçesiyle öğleden sonra gözaltına alındı.

Gazetecilerin kamera ve pasaportlarına el konuldu. Haberin duyulmasının ardından Türkiye'nin Kahire Büyükelçiliği gazetecilerin serbest bırakılması için devreye girdi. 

Girişimler, akşam saatlerinde sonuç verdi. İlk olarak STAR TV muhabiri Murat Uslu ve kameraman Zafer Karakaş, yaklaşık 2 saat sonra da A Haber muhabiri Fatih Er ve kameraman Tufan Güzelgün serbest bırakıldı.
 

'Darp edilmedik'

STAR TV çalışanları serbest bırakılmalarının ardından, yaşadıklarını NTV'ye anlattı. Kameraman Karakaş, asker tarafından oluşturulan tampon bölgeden Adeviye Meydanı'na geçtikleri sırada gördükleri ekmek kuyruğunu görüntülerlerken, gruptan tepki gördüklerini söyledi.

Grubun kendilerine saldırması üzerine güvenlik güçlerine sığındıklarını anlatan Karakaş, "Askerler yaptıkları kontrolün ardından 'çalışma belgemiz olmadığını' öne sürerek bizi gözlatına aldılar. Telefonlarımıza, kameraya ve bilgisayarlarımıza el konuldu. Gözlerimizi kapatarak araca bindirdiler ve araçta plastik kelepçe takarak, 15 dakika uzaklıktaki bir yere götürdüler" diye konuştu.

Daha önceki görevleri sırasında da gözaltına alındığını ifade eden STAR TV muhabiri Murat Uslu ise kendilerini gözaltına alan kişilerin üniformasız olduklarını söyledi. Uslu, gözaltı sırasında darp edilmediklerini ancak, kötü muamele gördüklerini ifade etti.

Uslu, şunları söyledi:

"Sorgu süreci hemen başlamadı. Gözümü açtığımda yanımda doktor olduğunu söyleyen bir kişi vardı. Tansiyonumu ölçtü, iyi olup olmadığımı sordu. Bir şey yiyip-içmek isteyip istemediğimi sordu. Ardından farklı bir odada tuttukları Zaferi yanıma getirdiler. Sanırım büyükelçiliğin devreye girmesinin ardından gözlerimiz açıldı. Bizimle konuşmaya başladılar. Bizden "sağlık durumumuz iyi, kötü muamele görmedim" yazlı bir kağıt imzalamamız istendi. Kağıdı imzalamamız için bir odaya soktukları sırada  A Haber ekibinden Fatih Er ve Tufan Güzelgün ile karşılaştık. Sağlık durumları çok iyiydi. Daha sonradan bizi yeniden ayırdılar. Bizi tuttukları binanın nerede olduğunu bilmiyoruz. Binaya girdiğimiz şekilde çıkartıldık."

Gözaltına alındığını Twitter'da duyurdu

Star Haber Koordinatörü Nazlı Öztarhan, Uslu ve Karakaş'ın Mısır'da gözaltına alındığını Twitter'dan duyurdu.

Öztarhan, "Muhabirimiz Murat Uslu ve kameramanımız Zafer Karakaş bu sabah Mısır'da ordu tafından gözaltına alındı... Kahire Büyükelçiliği devrede. Mısır Dışişleri Bakanlığı ve askeri yetkililerle temasa geçildi... Arkadaşlarımızın derhal serbest bırakılmasını istiyoruz..." ifadesini kullandı.

Uslu ve Karakaş'ın ardından Mısır'da Nasır City bölgesinde çekimden dönen A Haber televizyon kanalı muhabiri Fatih Er ve kameraman Tufan Güzelgün de gözaltına alındı.

TRT ekibi ile bölgede çekimden dönen Er ve Güzelgün, Mısır Yabancı Basın Merkezi'nden akreditasyonları ve basın kartları bulunmadığı gerekçesiyle askerler tarafından gözaltına alındılar.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler