Bin Ladin, 9 yılda 6 kez yer değiştirmiş

El Kaide'nin öldürülen lideri Usame Bin Ladin'in Pakistan'a 2002'de giriş yaptığı ve öldürülene kadar geçen süre içerisinde 6 kez yer değiştirdiği ortaya çıktı.

Yayınlanma: 09.07.2013 - 11:16
Abone Ol google-news

Pakistan hükümeti tarafından kurulan Abbottabad Komisyonu'nun hazırladığı 336 sayfalık Bin Ladin raporu basına sızdı. Katar merkezli El Cezire televizyonu tarafından yayınlanan raporda Bin Ladin'in Başkent İslamabad'a 85 kilometre uzaklıkta bulunan askeri garnizon şehri olarak bilinen Abbottabad'da eşi ve iki çocuğuyla beraber yaşadığı bilgisine yer verildi.

Rapora göre Bin Ladin, 9 yıl kaldığı Pakistan'da 6 farklı bölgede yaşadı ve bu süre içerisinde El Kaide'nin üst düzey isimleriyle toplatılar düzenledi.


Komisyon, istihbarat örgütünün açıklarını araştırdı

2011 yılında aralarında hükümet mensupları, askeri yetkililer, bürokratlar ve istihbaratçıların da bulunduğu yaklaşık 200 kişi tarafından oluşturulan Abbottabad Komisyonu'nun raporunda, Bin Ladin'in Pakistan'da uzun süre kalabilmesinin nedeni olarak "devletin askeri ve isthbarat örgütlerinin zayıflığı" gösteriliyor.

Geniş yetkilerle donatılan komisyonun raporu, hükümeti ve askeriyeyi "beceriksizlikle" suçlayan ifadelerle dolu.

Bin Ladin'in Mayıs 2011 yılında "Pakistan hükümet ve askeri güçlerinin bilgisi dışında", Amerikan güçlerinin operasyonu sonucu öldürüldüğü vurgulanan raporda, Amerikalıların Pakistan'ın en iç bölgelerinden birinde saatlerce süren bir operasyon düzenlemesi de sorgulanıyor. Komisyon ayrıca, Pakistan istihbarat örgütünün Usame bin Ladin'in Abbottabad'da gizlendiğini nasıl tespit edemediği konusunda ayrıntılı bilgi veriyor.


Ladin, Svat'ta Halid Şeyh Muhammed ile bir araya geldi

Öte yandan Komisyon, aile üyelerinin ve kendisine yakın kişiler ile iletişim kurmasını sağlayan özel kuryelerinden birinin eşinin ifadeleri sayesinde Bin Ladin'in en mahrem bilgilerine de ulaşmış.

Raporun basına yansıyan bölümlerine göre Bin Ladin, 2001 yılında Afganistan'da yaşanan Tora Bora çatışmasından sonra 2002'de Pakistana'a giriş yapmış, kısa bir süre Güney Veziristan ve Bajaur'da kaldıktan sonra korumalarıyla birlikte kuzeydeki Svat vadisine geçmiş.

Bin Ladin, Svat'ta bulunduğu dönemde, 11 Eylül saldırılarını planladığı iddia edilen Halid Şeyh Muhammed ile bir araya gelerek toplantılar düzenlemiş. Rapora göre Ladin, 2003 başında Svat'ı terkedip iki eşi, çocukları ve korumalarıyla Haripur'da geçerek burada yaklaşık iki yıl yaşamış.

Ladin'in son durağı ise Pakistan'ın askeri garnizon şehri olarak bilinen ve Başkent İslamabad'a 85 km uzaklıktaki Abottabad şehri oldu. Uzun süre burada yaşayan ve yeri Pakistan hükümeti tarafından tespit edilemeyen Bin Ladin, 2011 yılı mayıs ayında Amerikan güçlerinin düzenlendiği operasyonda öldürülmüştü.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon