Sisi'nin kredisi Başbakan'dan

Erdoğan'ın, Mısır'da darbeyi gerçekleştiren El Sisi'ye 2 ay önce verdiği 250 milyon dolarlık savunma kredisi ile Mısır'a açılan 2 milyar dolarlık ihracat kredisi halen yürürlükte.

Yayınlanma: 10.07.2013 - 06:27
Abone Ol google-news

AKP hükümeti, askeri müdahaleyle yönetimi deviren Mısır ordusuna karşı yaptırımda bulunmaktan kaçınıyor. Başbakan Tayyip Erdoğan’ın, mayıs ayında İstanbul’da gerçekleşen Uluslararası Güvenlik ve Savunma Fuarı (IDEF - 2013) için Türkiye’ye gelen Mısır Genelkurmay Başkanı Abdulfettah Halil el Sisi’yi bizzat kabulü sırasında verdiği 250 milyon dolarlık savunma kredisi ile Eximbank tarafından bu ülkeye açılan 2 milyar dolarlık ihracat kredisinin yürürlükte olduğu öğrenildi. Savunma Sanayii Müsteşarlığı kaynakları, kredinin askıya alınması için kendilerine bir talimat gelmediğini bildirdi. Başbakan Erdoğan, Mısır’daki “darbeyi” gerçekleştiren Sisi ile 9 Mayıs’ta bir araya gelmişti. Bu görüşmede, Türkiye’nin özellikle sınır ve sahil güvenliği alanlarında Türkiye-Mısır ortak savunma üretim ve tedariki projelerinin gerçekleştirilmesi için 250 milyon ABD Doları tutarında Türk Eximbank kredisi verilmesi kararı çıkmıştı. Türkiye, Mısır’a ayrıca ihracat için 1 milyar dolarlık Hazine, 1 milyar dolarlık da Eximbank kredisi açmış bulunuyor. Bu kredinin 1 milyar doları 17 Mayıs’ta serbest bırakıldı.

Türk firmaları tarafından Mısır’a gerçekleştirilecek sermaye malı ihracatının ve Türk müteahhitleri tarafından bu ülkede yapılacak projelerin finansmanı bu kredi üzerinden gerçekleşecek. Kredinin kullanımı için Mısır Planlama ve Uluslararası İşbirliği Bakanlığı’nın Eximbank’a resmi kredi talebinde bulunması gerekiyor. TAI tarafından üretilen insansız hava aracı ANKA’ların Mısır’a satışı için de görüşmeler devam ediyor. TAI, bu ülkeye 10 adet ANKA satmak için görüşmeler yürütüyor. Savunma Sanayii Müsteşarlığı kaynakları, hem bu ülkeye açılan 250 milyon dolarlık savunma kredisinin hem ANKA sözleşme görüşmelerinin yürürlükte olduğunu söyledi.

ABD’nin çıkarına ‘darbe’ olur

Beyaz Saray Sözcüsü Jay Carney, ABD’nin Mısır’da ordunun yönetime el koymasını “darbe” olarak nitelendirmemesine ilişkin, “Bu, karmaşık bir durum ve böyle bir karara varmada gereksiz bir şekilde çabucak hareket etmek çıkarlarımıza uygun değil” dedi. ABD, Mısır’da yaşananları “darbe” olarak tanımlarsa bu ülkeye yaptığı yardımları yasalar gereği kesmek zorunda. Bu ülkeye halen yıllık 2 milyar dolar civarında yardımda bulunan ABD’nin Beyaz Saray Sözcüsü, “Yardımlarda bir kesinti olmayacak mı” sorusuna, “Bunun bizim en iyi çıkarlarımıza uygun olmayacağını düşünüyoruz” karşılığını verdi.
Türkiye, ABD’den farklı olarak Mısır’da yaşananları “darbe” olarak tanımlamasına karşın, bu ülkeye açtığı kredilerde ve savunma ihalelerinde herhangi bir yaptırıma gitmiyor.
Nitekim, Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, hafta başındaki Bakanlar Kurulu toplantısından sonra, “İşbaşına geldiğini zanneden hükümete karşı bizim şu anda ekstra bir yaptırım uygulamamız söz konusu değildir. Ortada flu bir durum var, bu flu durumu Dışişleri Bakanlığımız süratle her gün, her an değerlendirmektedir. Biz de işin takibindeyiz” demişti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler