Harp okullarında neler oluyor?

CHP'li Umut Oran, Deniz Harp Okulu'nu ve öğrencilerini hedef haline getiren karalama kampanyasını Meclis gündemine taşıdı.

Yayınlanma: 10.07.2013 - 07:45
Abone Ol google-news

CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, Deniz Harp Okulu’nu ve öğrencilerini hedef haline getiren karalama kampanyasını Meclis gündemine taşıdı. Oran, yaptığı yazılı açıklamada, TSK’nin yapısının değiştirilmesi için bazı adımlar atıldığı, bu kurumların da yoğun bir baskı altında olduğu yönündeki iddiaların giderek yoğunlaştığını belirterek “Harp okullarında ve askeri liselerde neler oluyor? Başta hükümet olmak üzere herkesi bu kurumları korumaya ve bu kurumların dengesiyle oynamamaya çağırıyorum. Kimse askeri okulları kendi ideolojisi ve talepleri doğrultusunda dizayn etmeye kalkışmamalı, bu hareketlerin sonu ülkemiz için gerçekten vahim olur” dedi. Bu konuda kendisine iletilen duyumlar olduğuna işaret eden Oran, hükümet ve Milli Savunma Bakanlığı’nın yanıt vermesi gereken iddiaları ise şöyle sıraladı: “Harp okullarında eğitim almakta olan askeri lise çıkışlı öğrenciler, sivil liselerden gelen öğrencilere göre neden daha fazla devre kaybediyor? Askeri lise çıkışlı öğrencilere bir yıldırma politikası mı uygulanıyor? Neden askeri liselerden gelen ve FYO (Fakülte Yüksekokulda Okuma) hakkı kazanan öğrencilere mülakat sınavlarında ‘Şuradaki dağın ismi nedir’ gibi alakasız sorular soruluyor? Bu mülakatları yapan komutanların kimlikleri neden saklanıyor? Mülakattan elenip de Kara Harp Okulu (KHO) intibak kampına katılan kaç öğrenci halen KHO’ya devam etmektedir?”

Öğrencileri yıldırma çabası

Son 10 yılda harp okullarından toplan 1764 öğrenci ayrılırken sadece 2007’den sonra ayrılanların sayısının 1439 olduğuna dikkat çeken Oran, ayrılanların yüzde 81.5’inin 2007 yılı sonrasında okullarından ayrıldığını ifade etti. Askeri lise çıkışlı öğrencileri yıldırmak için “şok mangaları” kurulduğu, bu öğrenciler eliyle bazı komutanların askeri lise çıkışlı öğrencilere mobbing yaptığı iddialarının medyaya yansıdığına işaret eden Oran şu sorulara yer verdi: “2010 yılında Deniz Harp Okulu’nda eğitim görmekte olan bazı Deniz Lisesi mezunu öğrencilere yönelik iftiralar atılmış, bazı internet sitelerinde de ‘eşcinsel’ oldukları iddia edilmiştir. Söz konusu öğrencilere iftira atıldığı ortaya çıkmıştır, bu iddiaları ortaya atan gazeteler ve yayın kuruluşlarına karşı hangi hukuki işlem yapılmıştır? Deniz Lisesi ve Deniz Harp Okulu için müracaatta bulunan adayların evlerine, bu okullarda okuyan öğrencilerin ‘ahlaksız’ ve ‘eşcinsel’ olduğu yönünde birtakım ifadeler içeren CD’ler gönderildiği iddia edilmektedir. Müracaatta bulunan adayların adreslerini kim almıştır, Deniz Harp Okulu ve Deniz Lisesi’ne yönelen bu saldırının sorumluları neden ortaya çıkartılmamıştır? 2006-2013 yılları arasında harp okullarından kaç askeri lise kaynaklı öğrenci ve kaç sivil lise kaynaklı öğrenci mezun olmuştur?”
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler