İzleme skandalında ABD'den açıklama bekleniyor

Kolombiya ve Meksika'nın, ABD'den, vatandaşlarının izlendiği iddialarına ilişkin açıklama bekledikleri bildirildi.

Yayınlanma: 11.07.2013 - 09:06
Abone Ol google-news

Brezilya'da yayımlanan O Globo gazetesinde yer alan ve ABD Ulusal Güvenlik Ajansı'nın (NSA) dünyada milyonlarca kişinin telefon ve internet kayıtlarını izlediği bilgisini basına sızdıran Edward Snowden'ın açıklamalarına dayandırılan haberde, Kolombiya, Meksika gibi Latin Amerika ülkelerinin de dinlendiği öne sürülmüştü. Söz konusu iddia, Kolombiya ve Meksika'nın ABD'ye tepki göstermesine yol açtı.

Kolombiya'nın, Washington'dan, ABD'nin ülkesini izlediğine dair iddialara cevap ve hesap vermesi çağrısında bulunduğu kaydedildi.

Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, insanların mahremiyet hakkı ve haberleşme konusunda uluslararası anlaşmaları ihlal eden casusluk eyleminin reddedildiği belirtilirken, Kolombiya'nın, ABD yönetiminden büyükelçilik aracılığıyla izahat beklediği ifade edildi.

ABD tarafından izlendiği iddia edilen ülkeler arasında yer alan Meksika'nın da söz konusu iddiaya ilişkin bir açıklama beklediği bildirildi.

Devlet Başkanı Enrique Pena Nieto, iddiaların kanıtlanması durumunda, ABD'nin komşusunda casusluk yapmış olduğunun ortaya çıkacağını belirterek, bunun kesinlikle kabul edilemeyeceğini söyledi.

Pena Nieto, "Biz, dinleme iddialarıyla ilgili hükümetten bir açıklama beklediğimizi dışişleri bakanlığı aracılığıyla çok açık bir şekilde ilettik" dedi.

Pena Nieto'nun liderliğindeki Kurumsal Devrimci Partisinin senato lideri Emilio Gamboa ise iddiaların tüm ayrıntılarıyla incelenmesi gerektiğini belirterek, "Dostluk, işbirliğinden doğar. Casusluk yaparak değil" şeklinde konuştu.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler