Snowden insan hakları savunucularıyla görüşecek

ABD Ulusal Güvenlik Ajansı'nın (NSA) yürüttüğü telefon ve internet kayıtlarını izleme programını basına sızdıran ve halen Moskova'daki Şeremetyevo Havaalanı'nda bulunan Edward Snowden'in insan hakları savunucularıyla görüşeceği bildirildi.

Yayınlanma: 12.07.2013 - 12:52
Abone Ol google-news

ABD Ulusal Güvenlik Ajansı'nın (NSA) yürüttüğü telefon ve internet kayıtlarını izleme programını basına sızdıran ve halen Moskova'daki Şeremetyevo Havaalanı'nda bulunan Edward Snowden tarafından yapılan davet mektubunu, facebook sayfasında yayınlayan İnsan Hakları İzleme örgütü temsilcisi Tatyana Lokşina, Snowden ile görüşmenin bugün Şeremetyevo Havaalanı transit bölgede yapılacağını duyurdu.

İnternet üzerinden gönderilen mektubun gerçek olup olmadığını bilmediğini ancak mektubu aldıktan sonra telefonunun susmadığını kaydeden Lokşina, Snowden'in başka örgütlere de aynı mektubu gönderdiğini ve her kuruluştan en fazla 3 kişinin görüşmeye gelmesini istediğini bildirdi.

Konuya ilişkin açıklama yapan ve Snowden'in ABD'ye verilmesine karşı çıkan Toplum Meclisi üyesi Olga Kostina, görüşmenin, söz konusu durumdan çıkış yollarının aranması ve bundan sonra atılacak adımların paylaşımı için yapılacağını vurguladı.

ABD'nin hakkında "casus avı" ilan ettiği Snowden'in, Rus havayolu şirketi Aeroflot'a ait bir uçakla bir süredir bulunduğu Hong Kong'dan ayrılarak Şeremetyevo Havaalanı'na indiği ancak Rusya gümrük kapısından girmeyerek transit yolcu bölümünde beklediği bildirilmişti. İlk sığınma başvurusunu Ekvador'a yaptığı belirtilen Snowden'in, bugüne kadar 21 ülkeden sığınma talebinde bulunduğu belirtilmişti. Başvuruyu yaptığı ülkelerden Almanya, Avusturya, Finlandiya, Hindistan, İrlanda, İspanya, İsviçre, Norveç ve Polonya, ABD yönetiminin uyguladığı baskılar nedeniyle talebe olumsuz yanıt vermiş, son yıllarda ABD karşıtlığının arttığı Latin Amerika ülkeleri ise sığınma konusunda Snowden'a kucak açmıştı. Rus basını, Snowden'ın önce Küba'ya daha sonra da Venezuela'nın başkenti Caracas'a gideceğini duyurmuş ancak bu zamana kadar Havana'ya uçan hiçbir uçakta Snowden'ın bulunduğu doğrulanmamıştı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler