Kültür yatırımcısına gelir vergisi stopajında indirim

Mükelleflerin, Kültür Yatırımları ve Girişimlerini Teşvik Kanunu'nda yer alan gelir vergisi stopajı indiriminden yararlanabilmeleri için kültür yatırımı belgesi veya kültür girişimi belgesi almaları gerekecek.

Yayınlanma: 20.02.2009 - 09:04
Abone Ol google-news

Maliye Bakanlığı'nın, "5225 Sayılı Kültür Yatırımları ve Girişimlerini Teşvik Kanunu Genel Tebliği" Resmi Gazete'de yayımlandı.

Buna göre, mükelleflerin gelir vergisi stopajı indiriminden yararlanabilmeleri için kültür yatırımı belgesi veya kültür girişimi belgesi almış olmaları gerekecek. Mükelleflerin ilgili idareye verecekleri aylık sigorta prim bordrolarında bildirdikleri, münhasıran belgeli yatırım veya işletmede çalıştıracakları işçilerin ücretleri üzerinden hesaplanan gelir vergisinin, yatırım aşamasında üç yılı aşmamak kaydıyla yüzde 50'si, işletme aşamasında ise yedi yılı aşmamak kaydıyla yüzde 25'i verilecek muhtasar beyanname üzerinden tahakkuk eden vergiden terkin edilecek.

Kültür yatırımı belgesi veya kültür girişimi belgesi, yatırım veya işletmenin nitelik ve nicelikleri esas alınarak düzenleneceğinden, yatırım veya girişim belgesi belirtilen sürelerden daha kısa olması halinde, belgede yer alan süre kadar yararlanılabilecek.

Ancak belgelerde yer alan sürenin daha uzun olması durumunda, indirimden yararlanılacak süre her durumda yatırım aşaması için üç yılı, işletme aşaması için de yedi yılı aşamayacak.

 

Fiilen çalışma zorunluluğu

Gelir vergisi stopajı indirimi, sadece kültür yatırımı ve girişimi belgesi olan yerlerde fiilen çalıştırılan işçilerin ücretleri üzerinden hesaplanacak gelir vergisi açısından geçerli olacak. Bu işyerlerine ilişkin bordrolarda gösterilmiş olsa dahi, fiilen bu işyerlerinde çalışmayan işçiler açısından indirimden yararlanılması mümkün olmayacak. Ancak izin, hastalık ve benzeri nedenlerle fiilen çalışılmaması bu şartın ihlali anlamına gelmeyecek.
İşçilerin ücretleri üzerinden hesaplanan gelir vergisi esas alınarak terkin edilecek azami tutarlar belirlendikten sonra asgari geçim indirimi tutarı mahsup edilecek.

 

Mükellefler tarafından yapılacak işlemler

Gelir vergisi stopajı indiriminden yararlanacak olan mükellefler, ilgili döneme ilişkin verecekleri muhtasar beyannamelerinde, çalıştırdıkları tüm işçilere ait ücret matrahlarını beyan ederek bunlara ilişkin vergilerin tahakkuk ettirilmesini sağlayacak. Gelir vergisi stopajı indiriminden yararlanabilmek için muhtasar beyanname ile birlikte "Kültür Yatırımları ve Girişimleri Teşvikine Ait Gelir Vergisi Stopajı İndirimine İlişkin Bildirim" ile kültür belgesinin tasdikli örneğini de muhtasar beyannamenin verildiği vergi dairesine vermeleri gerekecek. Kültür belgesinin tasdikli örneği indirimden faydalanmaya başlanılan ilk ay verilecek. Bu bildirimin, muhtasar beyannameyi e-beyanname şeklinde verenler tarafından elektronik ortamda, diğer mükelleflerce ise kağıt ortamında verilmesi gerekecek.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler