Bu ülke 50 yıl sonra para ile tanışıyor

Küba'da 50 yıldır süregelen bir uygulama rafa kalkıyor.

Yayınlanma: 12.07.2013 - 13:52
Abone Ol google-news

Parlamento, 1962 yılından bu yana uygulanan temel ihtiyaç maddelerinin karneyle dağıtımının aşamalı olarak kaldırılmasını kabul etti.

Kübalılar şekerden sabuna, elbiseden ayakkabıya, sütten yumurtaya bütün ihtiyaçlarını kendilerine dağıtılan karnelerle karşılayabiliyor. Devletin çok ucuz fiyatla vatandaşa dağıttığı gıda ve diğer ihtiyaç malzemeleri, miktar sınırlamasına tabi tutuluyor. Kübalılar, ihtiyaçlarını karne ile başvurdukları mahallelerdeki depolardan karşılıyor.

Fidel Castro'nun yerine gelen kardeşi Raul Castro, tüketim maddelerinin sübvanse edilmesini önermişti. Küba Kongresi de karne sisteminin aşamalı olarak kaldırılmasını kararlaştırdı. Ancak Kübalıların birçoğu buna karşı çıkıyor. Bazı Kübalılar ise alacak gelirleri olmasına rağmen, miktar kısıtlamasından rahatsız.

Küba'da karne uygulaması, Amerikan ambargosu yüzünden 1962 yılında geçici olarak başlamış, ancak bugüne kadar varlığını korumuştu. Küba'da özel sektöre sınırlı izin verilmesinden bu yana, gelir düzeyi yüksek bir kesim oluştu.

Bu kesim piyasa fiyatları üzerinden istediği kalite ve miktarda alışveriş yapmak istiyor. Küba'da hükümet, karne ile dağıtılan gıda ve ihtiyac maddelerine yılda 1 milyar dolar harcıyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler