'Başkanlığı orman kanunu yapılırken mi görüşeceğiz'

AKP Sözcüsü Çelik, "Başkanlık sistemini veya yarı başkanlık sistemini, parlamenter demokrasiyi ne zaman konuşacağız? Orman Kanunu yapılırken mi konuşacağız" dedi.

Yayınlanma: 12.07.2013 - 14:20
Abone Ol google-news

AKP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Hüseyin Çelik, AKP Genel Merkezi'nde düzenlediği basın toplantısının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.


"Yargı eleştirilmez diye bir şey yok"

Çelik, bir soru üzerine eli palalı kişinin görüntüsünden son derece rahatsız olduğunu söyledi. Gezi Parkı eylemcilerinin Beyoğlu ve Taksim'deki esnafı adeta canından bezdirdiğini, onlara "illallah ettirdiğini" belirten Çelik, şunları kaydetti:

"Ben, meşrulaştırmak için bunu söylemiyorum. 'Bu Hükümetin adamıdır. Onların üzerine saldığı birisidir' diye haber yaptınız. Sonra kişi çıktı 'Ben AK Partili değilim' dedi. Oy verdiği partiyi de ifade etti. 'Ben burada esnafım, bizi iflas ettirdiler' dedi. Her gün, her gün camınız, çerçeveniz aşağıya inerse ama bu palayla saldırmanızı gerektirmez. Bir tansiyonun, bir ruh halinin ortaya konması açısından bu son derece önemlidir ama hukuk devletinde 'Ben haksızlığa uğradım elimdeki palayla çıkıp insanları kovalacağım, kadınlara tekme atacağım' hakkını size vermez. Nitekim serbest bırakıldığı zaman biz de eleştirdik. Gezi Parkı ile ilgili olarak yargı Hükümetin aleyhine karar verdi. Eğer Hükümet doğrudan doğruya yargıyı kontrol ediyorsa, yargıya talimat veriyorsa kendi aleyhine nasıl bir karar çıkabiliyor. Yargı eleştirilmez diye bir şey yok. Elbet yargıyı da eleştireceğiz. Yargıyla ilgili doğru eleştiri yaptığınız zaman palalı serbest bırakılmamalıydı, en azından 'Psikolojik olarak, o insanlara saygı olarak, topluma saygı olarak serbest bırakılmamalıydı' diyen gazeteciye ben de 'Eyvallah, ben de senin gibi düşünüyorum' derim. Ben yalan haberden söz ediyorum. Olmayan gizli tanık 'Var' deniyor, 'CD boştu' deniyor, '17-18 dakikalık görüntü silindi' deniyor. 'Adam şalteri indirdi, o anda kameralar devre dışı kaldı, otelin sahibi bunu yaptı' demek başka bir şeydir."

Yargının verdiği her kararın beğenilmek zorunda olmadığını, herkesin eleştiri hakkının bulunduğunu dile getiren Çelik, yalan haber olursa yorumun da yalan zemine oturduğunu söyledi. Meydana gelen münferit olayın, sanki Türkiye'de sokağa çıkmış yüzlerce, binlerce palalı olduğu gibi algılandığını anlatan Çelik, "Böyle bir şey yapıldı diye sanki kontür birlikler oluşturulmuş, Gezi Parkı eylemlerine katılan kimselerin üzerine salınan sanki birilerinin oluşturulduğu bir birlik, ekip varmış gibi bir görüntü sergilemek, günlerden beri bu şekilde yayın yapmak ahlaki değil. O yapılan fiiller kadar yanlış fiillerdir. Bizim söylediğimiz budur. Biz bundan niye gocunalım" dedi.

"Halkımız yeni bir karar verecek"


Çelik, Türkiye'de kısmi veya tepeden tırnağa yeni bir anayasa yapılması için bütün imkan ve şartları zorladıklarına ve zorlayacaklarına işaret ederek, "TBMM zemininde bu Uzlaşma Komisyonu çalışmalarını bitirdi, yaptı yaptı. Yapamadıysa gerçekçi olalım seçim atmosferine girdiğiniz zaman AK Parti'nin kendi taslağı da gelse biraz zordur, diğer başka türlü taslaklar getirseniz de zordur. Mahalli seçimlere giden bir Türkiye'de kolay kolay Anayasa değişikliği yapılmaz, seçim ortamında Anayasa değişikliği yapılmaz. Tekrar söylüyorum, bütün imkan ve şartları sonuna kadar zorlayacağız ama meşru zeminlerde bunu zorlayacağız. Yapabilirsek bu Türkiye'nin artısı olur. Yapamazsak halkımıza gidip arzı meram edeceğiz. İradenin sahibine arzı meram edeceğiz, diyeceğiz ki 'Bize verdiğiniz milletvekili sayısı 325, kendi tasarımızı getirirken bile istenen sayı 330 ve üzerinde olması gerekiyor. Bunu yapamadık bu dönem' diyeceğiz. Halkımız yeni bir karar verecek. Bize daha büyük destekle oy verdiği zaman o arzu ettikleri anayasayı da yapacağız" ifadesini kullandı.

"Bu bizim için hayat memat meselesi değil"

Başbakan Erdoğan'ın anayasaya ilişkin çağrısına CHP ve MHP'den yanıt geldiğinin gazeteciler tarafından belirtilmesi üzerine Çelik, "İlk günden itibaren şunu söyledik. Türkiye'de bir anayasa yapılıyor. Biz Başkanlık sistemini veya yarı başkanlık sistemini, parlamenter demokrasiyi ne zaman konuşacağız? Orman Kanunu yapılırken mi konuşacağız. Anayasa yapılırken bunlar konuşulur. Ama biz şunu da söyledik. Bu bizim için olmazsa olmazımız değil, bu bizim için hayat memat meselesi değil" dedi.

Çelik, muhalefette samimi bir duruş görmediklerini dile getirerek, şunları söyledi:

"Sayın Kılıçdaroğlu, bu meselede bile ipe un seriyor, 'Eğer komisyon oy birliğiyle karar verirse'. CHP'li komisyon üyeleri biz buna taraftar değiliz, dedikleri zaman 48 maddeyi de görüşemezsiniz demeli, Sayın Kılıçdaroğlu'nun tezine göre. Zaten bu komisyon bu 48 maddeyi oy birliği ile kabul etmedi mi? Şu anda 4 siyasi partinin üzerinde uzlaştığı 48 madde var mı ortada? Bunu niçin o komisyon üyelerinin tekrar oy birliği ile karar vermelerine bağlıyorsunuz Sayın Kılıçdaroğlu? Burada bir manevra alanı mı arıyorsunuz? Dolayısıyla ben eğer MHP'lilerden biz bunu çıkarırız dedilerse, 'komisyonun oy birliği ile gündeme gelmesi gerekir' gibi şart koşmadılarsa daha tutarlı bulurum açıkçası. Ama dediğim gibi 'ama'lı, 'fakat'lı değil. 48 madde şu anda kabul edilmiş durumda. İnşallah bu 60 madde olur. Daha önce 26 madde değişti."

Bunun yeni bir anayasanın yerini tutmayacağını ifade eden Çelik, "Ama hiç olmamasından iyidir. Yetmez ama evet. Ben de aynı şeyi söylüyorum" dedi.

Bayramdan önce mini paket ve seçim barajının yüzde 7'ye indirilmesine ilişkin soru üzerine Çelik, yetkili bir ağız tarafından açıklanmadığı sürece kulis haberlerine itibar edilmemesini istedi. Çelik, bir gelişme olduğu zaman Başbakan veya bakanların bunu kamuyla paylaşacağını söyledi.

Çelik, çözüm sürecinin ilerlemesi açısından Kandil'deki yönetim değişikliği ile terör örgütü PKK elebaşlarından Murat Karayılan'ın açıklamalarının hatırlatılması üzerine "Bir illegal örgütün kendi içindeki yaptığı değişikliklerle ilgili yorum yapmak benim işim değil. Dolayısıyla bunu değerlendirmiyorum" diye konuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler