Yurttaşa harcama çeki

Dünya kurtarma paketleriyle ekonomi gemisini yüzdürmeye çalışırken, Türkiye'de hükümet iç talebi canlandırmak için düğmeye bastı. Hükümet, yurttaş alışverişe çıkabilsin diye, 6 milyon işçi, memur ve emekliye harcama çekleri dağıtacak. Bu durum 'hükümetin yeni seçim kozu mu?' sorusunu akıllara getirdi.

Yayınlanma: 20.02.2009 - 09:22
Abone Ol google-news

Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı'nın (TEPAV) Ekonomi Koordinasyon Kurulu'nda gündeme getirdiği öneri, dar gelirli, yoksul vatandaşlara bir kereye mahsus olmak üzere harcama çeki dağıtılmasını öngörüyor.   

Ekonominin Koordinasyonundan Sorumlu Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren, önerinin krize karşı en etkili yöntemler arasında bulunduğuna dikkat çekti.   

TOBB bünyesinde bulunan Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı'nın (TEPAV)
gündeme getirdiği öneri toplumun dar gelirli kesimlerine bir kereye mahsus olmak üzere 200 ila 500 liralık çek verilmesini içeriyor. Söz konusu çeklerin her türlü alışverişte kullanılması mümkün olurken; çeklere süre sınırlaması getirilerek belli bir dönem için harcamanın yapılması isteniyor. ABD başta olmak üzere bazı Batı ekonomilerinde kullanılan bu yöntem ile ekonominin doğrudan harcama yoluyla canlandırılması hedefleniyor.

Söz konusu düzenlemeyle ilgili bir çalışma henüz yapılmamış olsa da; çek maliyetinin bütçe  açısından ciddi bir yük getireceği yorumu yapılıyor. Ancak bu yükün, ekonomiye yapacağı etki göz önüne alındığında ‘yüz yılın krizi varken böyle bir işin getirisi götürüsünden yüksek olur’ deniyor.

 

Tüm dünya dağıtıyor

ABD:
ABD geçtiğimiz yıl için 145 milyar dolarlık vergi indirim çeki dağıttı. Kişi başına 600 dolarlık vergi indirim çekini posta kutularına bırakan ABD, evli çiftlere 1.200 dolar ve her çocuk için de 300 dolarlık çek vermişti.

İtalya:
Orta ve ortanın altı gelirli ailelere ayda 40 eurouk bir kart dağıtarak ailelerin bununla elektrik ve gıda ihtiyaçlarını karşılamalarına katkıda bulunmalarını sağladı.

Tayvan: Tayvan hükümetinin piyasaya sürdüğü alışveriş kuponlarının tutarı 3.600 Tayvan doları (108 dolar). Alışverişlerin yanı sıra karaoke söylemek gibi farklı alanlarda da kullanılabiliyor. Hükümet 82 milyar Tayvan dolarına mal olan kuponlar ile GSYİH’yi yüzde 0.65 puan yükseltmeyi hedefliyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler