Az uyuyanlar obezite riskiyle karşı karşıya

Amerikalı bilim adamlarının yaptığı kapsamlı araştırma, geceleri az uyumakla şişmanlık arasında bir bağlantı olduğunu ortaya koydu.

Yayınlanma: 13.07.2013 - 09:49
Abone Ol google-news

Pennsylivania Üniversitesi'nde laboratuvar ortamında yürütülen uzun soluklu çalışmaya göre, geceleri az uyumayı alışkanlık haline getiren sağlıklı bireyler, yeterince dinlenememe ve beslenme düzenlerine eklenen "akşam atıştırmaları" sonucunda kilo almaya başlıyor.

Kilo problemi olmayan 22-50 yaş arasındaki bireyleri, "22.00-08.00 saatleri arasında uyuyan" ve "bu zaman dilimi içinde 4 saat uyuyan" olmak üzere iki gruba ayıran uzmanlar, hazırlanan özel bir alanda araştırmaya katılanlarla birlikte 18 gün geçirdi.

Ana ve ara öğünlerin düzenli olarak servis edildiği deneklerin egzersiz yapmalarına izin verilmezken, mekan içinde hazırlanan mutfakta istedikleri zaman tüketmeleri için çeşitli yiyecekler de bulunduruldu. Denekler, 18 gün boyunca Tv izleyerek, kitap okuyarak, bilgisayar kullanarak ve çeşitli masa oyunları oynayarak geçirdiler. Denekler, kendilerine verilen öğünler dışında, gün içinde hazır bulundurulan çeşitli yiyeceklerden istedikleri kadar tükettiler.

Araştırmanın sonuçları, daha az uyuyan bireylerin "günlük kalori tüketimleri"nin artığını net şekilde ortaya koyarken, araştırmanın bir diğer ilginç sonucu da "gece atıştırmalarında, gündüz kaçamaklarından çok daha zararlı yiyeceklerin tercih edilmesi" oldu. Deneklerin neredeyse tamamı, uyanık kaldıkları "uyku saatlerinde", gündüze oranla daha fazla yağ içeren gıdaları tercih etti. Gündüz bir elma ya da kraker seçen bireylerin, gecenin ilerleyen saatlerinde tercihlerini dondurma ya da cipsten yana kullandıkları görüldü.

Araştırmanın sonuçlarının açıklandığı raporda, daha önce kısa uyku süreleri ve kilo alımı arasındaki bağlantıya işaret eden çok sayıda çalışma olmasına karşın, son araştırmanın bugüne dek yapılan en kapsamlı ve labaratuvar ortamında yürütülen ilk çalışma olması bakımından dikkatle incelenmesi gerektiği belirtildi.

Gece uyanık kalmanın her bireyde aynı ölçüde etkili olmadığını da ortaya koyan araştırmaya göre, az uyuyan erkekler kadınlara oranla daha hızlı ve fazla kilo alırken, Afro Amierikalılar da beyazlara oranla daha hızlı kilo alma eğilimi gösteriyorlar.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler