Türkiye-İsrail ilişkilerinde yeni sorun

Haaretz gazetesi, İsrail'in ilk başta en üst düzeyde destek sağladığı, Türkiye'nin, Batı Şeria'da yeşil hattın İsrail tarafında bir İsrail-Filistin "Barış Hastanesi" kompleksi önerisinin, İsrail ordusunun olumsuz görüşleri nedeniyle reddedilmesinin Türkiye'yi öfkelendirdiğini yazdı. Gazete, "Projenin beklenen iptali, Yahudi devlet ile önemli Müslüman devleti arasında bir süre önce patlak veren nahoş yangını daha da körükledi" yorumunu yaptı.

Yayınlanma: 20.02.2009 - 10:57
Abone Ol google-news

Türkiye'nin, Batı Şeria'da yeşil hattın İsrail tarafında yapımını önerdiği İsrail-Filistin "Barış Hastanesi" kompleksi projesinin İsrail ordusunun "güvenlik" kaygıları nedeniyle reddedildiği, bunun da ikili ilişkilerdeki sıkıntıları daha da artırdığı öne sürüldü. Haaretz gazetesi, ilk başta İsrail'in en üst düzey yetkililerince benimsenen projenin İsrail ordusunun olumsuz görüşleri nedeniyle reddedilmesinin Türkiye'yi öfkelendirdiğini savunarak "Projenin beklenen iptali, Yahudi devlet ile önemli Müslüman devleti arasında bir süre önce patlak veren nahoş yangını daha da körükledi" yorumunu yaptı.

İsrail'in önde gelen gazetelerinden Haaretz, "Neden İsrail'in 'barış' hastanesinin reddi, Türkiye'yi öfkelendirdi" başlığı ile yayınladığı geniş haberde iki yıl önce İsrail Başbakanı Ehud Olmert'in Ankara'ya yaptığı ziyaret sırasında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Bilkent Üniversitesi Rektörü Ali Doğramacı ile tanışmasını istediğini, Doğramacı'nın da Olmert'e "Barış Hastanesi" projesini anlattığını kaydetti.

Türk ordusunun olumlu karşıladığı 850 milyon dolarlık projenin Olmert'in yanısıra Cumhurbaşkanı Şimon Peres ve Savunma Bakanı Ehud Barak'ın desteğini kazandığını belirten gazete, ancak bu konuda son söz sahibi İsrail Silahlı Kuvvetleri'nin projenin "prematür ölümü"nden sorumlu olduğunu yazdı. Gazete "Projenin yaklaşan iptali, Yahudi devleti ile önemli Müslüman devleti arasında bir süre önce patlak veren nahoş yangını daha da körükledi. Zaten ilişkiler, durma noktasına geliyordu" görüşü dile getirdi.


İsrail ordusu: Hastane Filistin topraklarında inşa edilsin

Haaretz'e konuşan İsrail Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, projenin dikkatli bir biçimde incelenmesi gereken güvenlik sorunlarını içerdiğini belirtirken İsrail Silahlı Kuvvetleri sözcüsü de, ordunun projeyi Filistin topraklarında inşa edilmesi şartı ile desteklediğini söyledi. Gazeteye göre, hastanenin Filistin topraklarında gerçekleşmesi önerisinin Doğramacı'ya iletildiğini ancak Doğramacı'nın İsrail'i "daha güvenilir" bulduğu için hastanenin İsrail tarafında gerçekleşmesini tercih ettiğini öne sürdü.

Ali Doğramacı'nın önerdiği projenin, İsrail'in sağlayacağı arsa üzerinde 200 yataklı çocuk hastanesi, uzmanların görev yapacağı bir poliklinik, Filistinli hastaların ailelerinin konaklayacağı bir oteli de kapsadığına dikkat çeken gazete, hastanede İsrailli, Filistinli ve yabancı doktor ve sağlık personelinin görev yapması öngörüldüğünü anlattı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler