Erdal İnönü anıldı

Eski Başbakan yardımcılarında Prof. Dr. Erdal İnönü, 21 Şubat'ı, ''Erdal İnönü Günü'' olarak kabul eden İstanbul Kültür Üniversitesi'nde düzenlenen etkinlikle anıldı.

Yayınlanma: 20.02.2009 - 17:19
Abone Ol google-news

21 Şubat'ı, ''Erdal İnönü Günü'' olarak kabul eden  İstanbul Kültür Üniversitesi'nde düzenlenen etkinliğe Eski Başbakan yardımcılarında Prof. Dr. Erdal İnönü'nün ailesi, çalışma arkadaşları ve öğrencilerinin de aralarında bulunduğu davetliler katıldı.

Etkinlikte konuşan Koç Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Çiğdem Kağıtçıbaşı, İnönü'nün kadın haklarına ve gelişimine çok önem verdiğini vurgularken, 2008'de Türkiye'nin cinsiyet güçlendirme endeksinde 0,29 oran ile 93 ülke arasında 90. sırada yer alabildiğini söyledi. Kağıtçıbaşı, bir toplumun ilerlemesinde ekonomik gelişme kadar sosyal bilimin gelişmesinin de önemli olduğuna işaret ederek, az gelişmiş ülkelerdeki kadının negatif durumunun Türkiye'yi de etkilediğini, Türkiye'nin insani gelişme endeksi raporunda cinsiyete ve bölgelere dayalı büyük gelişme farklılıklarının olduğunu aktardı.

Sabancı Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Ali Alpar, Erdal İnönü'nün gerçekçi bir iyimser olduğunu dile getirerek, İnönü'nün herkesi bilimsel çalışmalar yapmaya teşvik ettiğini söyledi.

İstanbul Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Feza Günergun, İnönü'nün ''1923-1966 Döneminde Türkiye'nin Astronomi ve Astrofizik Dallarındaki Araştırmalara Katkısını Gösteren Bir Bibliyografya ve Bazı Gözlemler'' isimli kitabını tanıttı. Erdal İnönü'nün öncü bir bilim tarihçisi olduğunu vurgulayan Günergun, İnönü'nün bibliyografya projesine, yakın geçmişte temel bilimlerin gelişmesine Türkiye'nin katkısı ne olduğu sorusuna cevap bulmak için başladığını bildirdi.

Dışişleri Bakanlığı'nda büyükelçilik görevini sürdüren Sumru Noyan, Erdal İnönü'nün UNESCO'nun Yönetim Kurulu üyeliğine seçilmesiyle ilgili anılarını anlattı. İnönü'nün bütün toplantılarda söz alarak gözlemlerini ilettiğini belirten Noyan, Türkiye'nin adını UNESCO'da çok iyi şekilde duyurduğunu dile getirdi. Nazım Hikmet'in kitaplarının UNESCO tarafından başka dillere çevrilmesinin İnönü zamanında gerçekleştiğini vurgulayan Noyan, İnönü'nün UNESCO'nun Bilim Komitesi Başkanlığı'na da seçildiğini hatırlattı.

İstanbul Kültür Üniversitesi, İnönü'ye onursal doktora ünvanının verildiği tarih olan 21 Şubat'ı ''Erdal İnönü Günü'' olarak belirlemişti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler