Şike davasında flaş gelişme!

Yargıtay Başsavcılığı, Aziz Yıldırım'ın da aralarında bulunduğu bazı sanıkların cezalarının onanmasını istedi.

Yayınlanma: 24.07.2013 - 14:02
Abone Ol google-news

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, Futbolda Şike Davası ile ilgili olarak hazırladığı tebliğnameyi temyiz incelemesini yapacak olan 5'nci Ceza Dairesi'ne sundu. Aralarında Aziz Yıldırım'ın da bulunduğu bazı sanıklar hakkında aldıkları hapis cezalarının onanması talep edildi. 5.Ceza Dairesi, temyiz incelemesini yapacak ve tekrar savunmaları alacak. Eğer tebliğname doğrultusunda bir onama çıkarsa Aziz Yıldırım'ın da bulunduğu bazı sanıklar için tekrar cezaevine girecek.

Futbolda şike davası'nda kim ne kadar ceza almıştı ?


(Aziz Yıldırım) örgüt kurmak’tan 2 yıl 6 ay hapis

Aziz Yıldırımla ilgili karar ise şöyle: Yıldırım’ın “Spor müsabakalarının sonucunu etkilemek amacıyla Türkiye Profesyonel Süper liginde şike ve teşvik pirimi suçlarını işlemek suretiyle suç örgütü kurup yönettiğiö sabit olduğundan “Suçun işleniş biçimi ile suç konusunun önem ve değeri gözetilerek" 3 yıl hapisle cezalandırılmasına karar verildi. Ancak Mahkeme, cezanın sanığın geleceği üzerindeki etkileri gözetilerek cezayı 2 yıl 6 ay hapse indirdi.

(Aziz Yıldırım) şike ve teşvikten 3 yıl 9 ay


Yıldırım’ın Süper Lig’de 1 Mayıs 2011 günü oynana Fenerbahçe – İstanbul Büyükşehir Belediye Spor, 8 Mayıs 2011’de oynana Karabük – Fenerbahçe, 15 Mayıs 2011’de oyna Fenerbahçe - Ankaragücü, 22 Mayıs 2011’de oynana Sivasspor – Fenerbahçe müsabakalarının sonucunu etkilemek için şike yapmak, 17 Nisan 2011’de oynanan Trabzon Bursaspor, 22 Nisan 2011’de oynanan Eskişehir – Tranzonsğor ve 15 Mayıs 2011’de oynanan Trabzon – İBB müsabakalarının sonucunu etkilemek amacıyla teşvik pirimi vermek suçlarını işlemek suçundan 2 yıl hapisle cezalandırıldı. Yıldırım’ın cezası yönetici olmasından dolayı yarı oranında arttırılarak 3 yıla çıkarıldı. Suçun birden fazla işlenmesi nedeniyle ceza yeniden arttırılarak 4 yıl 6 ay hapse çıkarıldı. Ancak ceza “sanığın geleceği üzerindeki olası etkileri" gözetilerek 3 yıl 9 ay hapse indirildi.

(Aziz Yıldırım) rekor para cezası

Yıldırım’a para cezası da veren Mahkeme, Yıldırım’a 18 bin 750 gün adli para cezası da verdi. Yıldırım’ın sosyal ve ekonomik durumunu dikkate alan Mahkeme, günlüğü 70 TL’den toplamda 1 milyon 712 bin 500 TL adli para cezası ödemesine hükmetti. Yıldırım, bu parayı 20 eşit taksitle ödeyecek.

(Aziz Yıldırım) başkanlıktan yasaklandı

Yıldırım’ın 6259 sayılı Kanun ile eklenen 6222 sayılı Kanun’un 11/11. maddesi gereğince ayrıca spor kulüplerinin, federasyonların, bünyesinde sportif faaliyet icra eden tüzel kişilerin yönetim ve denetim organlarında görev yapmaktan yasaklanmasına da karar verildi. Yıldırım, 6222 sayılı Kanun’un 18. maddesi uyarınca güvenlik tedbiri olarak spor müsabakalarını seyirden de yasaklandı. Ancak mahkeme seyir yasağının, mahkeme kararının kesinleşmesi(Yargıtay’ın onaylaması) ile birlikte uygulanmasına hükmetti.

(Aziz Yıldırım) 6 maçtan beraat


Yıldırım, süper ligde 21 Şubat 2011’deki Manisaspor- Trabzonspor, 26 Şubat 2011 günü oynanan Fenerbahçe – Kasımpaşa, 6 Mart 2011’de oynanan Bursa – İBB, 7 Mart 2011’de oynanan Gençlerbirliği – FB, 20 Mart 2011’de oynanan Gençlerbirliği – Trabzonspor, 9 Nisan 2011’deki Eskişehir – FB müsabakalarında şike ve teşvik suçlarından beraatine karar verildi.

(Aziz Yıldırım) önce tahliye... sonra 6 yıl 3 ay hapis


Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım, Futbolda Şike Davası'nde en ağır 2. cezayı alan isim oldu. Örgüt, şike ve teşvik suçlarından 6 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırılan Yıldırım'ın tesellisi ise tahliye edilmesi olmuştu.

////////////////////////////

(İbrahim Akın) akın’a 3 maçta şikeden 1 yıl 6 ay

Futbolcu İbrahim Akın, Süper Lig’de 1 Mayıs 2011’de oynanan FB – İBB, 15 Mayıs 2011’de oynanan TS – İBB ile Türkiye Kupası finalinde oynanan BJK – İBB maçlarında şike yapmak suçundan 1 yıl 6 ay 22 gün hapis ve 83 bin 320 TL adli para cezası ile cezalandırıldı. Akın’ın, spor kulüplerinin, federasyonların, bünyesinde sportif faaliyet icra eden tüzel kişilerin yönetim ve denetim organlarında görev yapmaktan yasaklanmasına da karar verildi.Akın, 6222 sayılı Kanun’un 18. maddesi uyarınca güvenlik tedbiri olarak spor müsabakalarını seyirden de yasaklandı.

(İskender Alın) şikeden ceza


Futbolcu İskender Alın’ın Süper Lig’de 15 Mayıs 2011’de oynanan TS – İBB ve Türkiye Kupası finalinde 11 Mayıs 2011’de oynanan BJK – İBB maçlarında şike yapmak suçundan 1 yıl 15 gün hapis ve 83 bin 320 TL adli para cezası ile cezalandırılmasına karar verildi. Alın’ın, spor kulüplerinin, federasyonların, bünyesinde sportif faaliyet icra eden tüzel kişilerin yönetim ve denetim organlarında görev yapmaktan yasaklanmasına da karar verildi. Kulüp ve federasyonlarda görev almasına yasak getirilen Alın’a stada giriş yasağı da verildi.

(İlhan Ekşioğlu) 4 yıl 4 ay hapis

FB’li yönetici İlhan Ekşioğlu, “Aziz Yıldırım’ın liderliğindeki suç örgütüne üye olmak" suçundan 1 yıl 3 ay hapisle cezalandırıldı. Mahkeme, bu hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar vererek Ekşioğlu’nun 5 yıl denetim süresine tabi tutulmasına hükmetti. Ekşioğlu’nun 17 Nisan 2011’de oynanan TS-Bursaspor, 22 Nisan 2011’deki Eskişehir - TS ve 15 Mayıs 2011’de oynanan TS – İBB maçlarında teşvik ve 15 Mayıs 2011’deki FB – Ankaragücü ve 22 Mayıs 2011’deki Sivasspor – FB maçlarında şike suçundan 3 yıl 1 ay 15 gün hapis ve 900 bin TL adli para cezası ile cezalandırılmasına karar verildi. Ekşioğlu, parayı 20 eşit taksitte ödeyecek. Ekşioğlu, toplamda 4 yıl 4 ay 15 gün hapisle cezalandırıldı. Kulüp ve federasyonlarda görev almasına yasak getirilen Ekşioğlu’na stada giriş yasağı da verildi. Ancak bu yasaklar davanın Yargıtay tarafından onaylanması halinde uygulanmaya başlanacak.

(Ümit Karan) 7 ay 15 gün hapis

Futbolcu Ümit Karan’ın 22 Nisan 2011’deki Eskişehir – TS maçında teşvik suçundan 7 ay 15 gün hapis ve 66 bin 640 TL hapisle cezalandırılmasına karar verildi. Kulüp ve federasyonlarda görev almasına yasak getirilen Karan’a stada giriş yasağı da verildi.

(Korcan Çelikay) şikeden ceza


Kaleci Korcan Çelikay’ın 22 Mayıs 2011’de oynanan Sivasspor – FB maçının sonucunu etkilemek için şike yapmak suçundan 1 yıl 3 ay hapis ve 100 bin TL para cezası ile cezalandırılmasına karar verildi. Kulüp ve federasyonlarda görev almasına yasak getirilen Korcan’a stada giriş yasağı da verildi

(Mecnun Otyakmaz) örgüte yardım ve şike cezası

Sivasspor Kulübü Başkanı Mecnun Otyakmaz’ın "Aziz Yıldırım’ın liderliğindeki örgüte yardım etmek" suçundan 10 ay hapisle cezalandırılmasına karar verildi. Otyakmaz’ın bu cezası ertelendi. Otyakmaz, 22 Mayıs 2011’deki Sivasspor – FB maçının sonucunu etkilemek için şike yapmak suçundan 1 yıl 6 ay 22 gün hapis ve 100 bin TL adli para cezası ile cezalandırılmasına hükmedildi

(Mehmet Yıldız) şikeden 1 yıl 3 ay

Futbolcu Mehmet Yıldız, 22 Mayıs 2011’de oynanan Sivasspor – FB maçının sonucunu etkilemek için şike yapmak suçundan 1 yıl 3 ay hapis ve 66 bin 640 TL adli para cezası ile cezalandırıldı. Yıldız, bu parayı 10 eşit taksitte ödeyecek.

(Şekip Mosturoğlu) örgüt ve şike’den 3 yıl 1 ay hapis


FB’li yönetici Şekip Mosturoğlu hakkında spor müsabakalarının sonucunu şike ve teşvik primi ile etkilemek amacıyla Aziz Yıldırım liderliğinde kurulan örgüte üye olma suçunu işlediğinin sabit olduğu belirtildi ve Mosturoğlu’na 1 yıl 3 ay hapis cezası verildi. Sabıkası olmaması, duruşmadaki tutum ve davranışları göz önünde bulundurularak yeniden suç işlemeyeceği konusunda kanaate varıldığından Mosturoğlu hakkında verilen hükmün geri bırakılmasına karar verildi. Mosturoğlu, 22 Nisan 2011 günü oynanan Eskişehirspor-Trabzonspor müsabakasının sonucunu etkilemek amacıyla teşvik pirimi, 8 Mayıs 2011 günü oynanan Karabük–Fenerbahçe ve 15 Mayıs 2011 günü oynanan Fenerbahçe-Ankaragücü müsabakalarının sonucunu etkilemek amacıyla şike suçunu işlediği sabit olduğundan 1 yıl 10 ay 14 gün hapis cezasına çarptırıldı. Mosturoğlu’na 15 taksitle ödemesi kaydıyla 100 bin TL para cezası da verildi. Mosturoğlu, toplamda 3 yıl 1 ay 14 gün hapisle cezalandırıldı.

(Serdar Adalı) 1 yıl 3 ay

Beşiktaşlı eski yönetici Serdal Adalı’nın Türkiye Kupası’nda 11 Mayıs 2011’de oynanan BJK – İBB maçında şike yapmak suçundan 1 yıl 3 ay hapis ve 250 bin TL adli para cezası ile cezalandırıldı. Kulüp ve federasyonlarda görev almasına yasak getirilen Adalı’ya stada giriş yasağı da verildi.

(Tayfur Havutçu) 1 yıl 3 ay ceza

Beşiktaş’ın eski Teknik Direktörü Tayfur Havutçu’nun Türkiye Kupası’nda 11 Mayıs 2011’de oynanan BJK – İBB maçında şike yapmak suçundan 1 yıl 3 ay hapis ve 100 bin TL para cezası ile cezalandırılmasına karar verildi. Kulüp ve federasyonlarda görev almasına yasak getirilen Havutçu’ya stada giriş yasağı da verildi.

(Bülent Uygun) örgütten beraat, şikeden 11 ay 7 gün hapis

Mahkeme, Bülent Uygun’un “Türkiye Profesyonel Süper Ligi’nde spor müsabakalarının sonucunu şike ve teşvik pirimi ile etkilemek amacıyla Aziz Yıldırım liderliğinde kurulan örgüte üye olmak" suçundan beraatine karar verdi. Uygun’un 9 Nisan 2011’de oynanan Eskişehir –FB maçında şike suçundan beraatine hükmeden Mahkeme, Uygun’u 22 Nisan 2011’de oynanan Eskişehir-Trabzon maçının sonucunu etkilemek amacıyla teşvik suçunu işlemek suçundan toplamda 11 ay 7 gün hapis ve 125 bin TL adli para cezası ile cezalandırdı. Uygun, parayı 10 eşit taksitte ödeyecek.

(Gökçek Vederson) teşvikten 5 ay


Futbolcu Gökçek Vederson’un 17 Nisan 2011’de oynanan Trabzon-Bursa maçının sonucunu etkilemek için teşvik suçunu işlediğini belirten Mahkeme, Vederson’u 5 ay hapis ve 30 bin 3 yüz 20 YL adli para cezası ile cezalandırdı. Vederson’un, spor kulüplerinin, federasyonların, bünyesinde sportif faaliyet icra eden tüzel kişilerin yönetim ve denetim organlarında görev yapmaktan yasaklanmasına da karar verildi. Vederson, 6222 sayılı Kanun’un 18. maddesi uyarınca güvenlik tedbiri olarak spor müsabakalarını seyirden de yasaklandı. Ancak mahkeme seyir yasağının, mahkeme kararının kesinleşmesi(Yargıtay’ın onaylaması) ile birlikte uygulanmasına hükmetti.

(Olgun Peker) 10 yıl 6 ay

Davayı karara bağlayan Mahkeme Heyeti Olgun Peker’in “Haksız çıkar sağlamak amacıyla örgüt kurup yönetmekö suçundan 2 yıl 6 ay hapisle cezalandırılmasına karar verdi. Mahkeme, Peker’in Giresun FM’in sahibi Mustafa Cici’ye yönelik “konut dokunulmazlığını ihlalö suçundan 2 yıl 1 ay hapisle cezalandırdı. Peker’in Mustafa Cici’yi tehdit suçundan da 2 yıl 1 ay hapisle cezalandırılmasına karar veren Mahkeme, Peker’i, Faruk Güler’i tehdit suçundan 1 yıl 11 ay 10 gün hapisle cezalandırdı. Peker, 31 Mart 2011’de yapılan menajerlik sınavına girmek için sahte resme belge temin edip kullanmak suçundan 1 yıl 11 ay 10 gün hapisle cezalandırıldı. Peker toplamda, 10 yıl 6 ay 20 gün hapisle cezalandırıldı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler