ADD, "Kemalist Ekonomi"yi örnek gösterdi

Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Genel Başkan Vekili Prof. Dr. Mustafa Yurtkuran, bugüne kadar dünyada uygulanmış ve ekonomik mucizevi zaferle sonuçlanmış en önemli örneğin Atatürk'ün ekonomik mucizesi olduğunu belirterek, ''elimizde böyle bir mucizevi örnek varken başka yerlerde örnek aramanın yanlış olduğu görüşündeyiz'' dedi.

Yayınlanma: 21.02.2009 - 10:39
Abone Ol google-news

Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) İzmir Şubeleri tarafından Fuar Gençlik Tiyatrosu'nda düzenlenen ''Türkiye İktisat Kongresi'' adlı etkinlikte ''Kemalist Ekonominin Dünü'', ''Kemalist Ekonomi'' ve ''Kemalist Ekonominin Yarını'' konuları tartışıldı.

Etkinliğin açılışında konuşan ADD Genel Başkan Vekili Prof. Dr. Mustafa Yurtkuran, Türkiye'de ekonomik krizin yanı sıra siyasi ve sosyal krizin de bulunduğunu belirterek, bu durumdan demokrasinin kuralları içinde çıkılabileceğini söyledi.

Yurtkuran, demokrasinin Atatürk'ün emaneti olduğunu belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:
''İnanıyoruz ki, bugüne kadar dünyada uygulanmış ve ekonomik mucizevi zaferle sonuçlanmış en önemli örnek Atatürk'ün ekonomik mucizesidir. İster 'devletçilik' ister 'karma ekonomi' diyelim, önce uygulanmış, başarı görülmüş ve sonra altı doldurulmuştur. Elimizde böyle bir mucizevi örnek varken başka yerlerde örnek aramanın yanlış olduğu görüşündeyiz. Dernek olarak biz toplumun önemli sorunlarını gündeme getirip, ortaya sonuçlar koymak için yola çıktık. 19 Mayısta Samsun'da başlayacağız ve Amasya, Erzurum, Sivas ve Ankara'da toplantılar yapacağız. Bu toplantılarda siyasi partiler ve seçim kanunlarını konuşacağız, bu kanunların idealini ortaya koymaya çalışıp kanun tasarıları hazırlayacağız.''
 

''Devletçiliğe başvuralım diyen yok"

ADD Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Sina Akşin ise Atatürkçülük programının '6 Ok'tan oluştuğunu kaydederek, bu oklar arasından seçim yapılamayacağını, içinden çiçek beğenir gibi beğenilenin alınıp, beğenilmeyenin kenara atılamayacağını, bunu yapanların 'Atatürkçüyüm' diye ortaya çıkamayacağını belirtti.

Bu oklardan ''Devletçilik''in 1929 yılında dünyada yaşanan ekonomik bunalım sonrası, bunalıma çare olarak düşünülerek 1931 yılında ortaya çıktığını ifade eden Akşin ''Devletçilik, Türkiye'de uzun süre uygulandı. 1950'den sonra kötü, partizan amaçla kullanıldı. Küreselleşmenin gelmesiyle devletçilik aleyhinde bir cereyan uyandı. Bugünkü iktisadi bunalımda ABD'de devletçi denebilecek politikalar uygulanıyor. Türkiye'de ne iktidarda, ne de muhalefette tık çıkmıyor, 'Devletçiliğe başvuralım' diyen yok'' şeklinde konuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler