Hasan Ali Yücel anılacak

Aydınlanmacı Milli Eğitim Bakanı olarak gösterilen Hasan Ali Yücel, Köy Enstitüleri ve Çağdaş Eğitim Vakfı ile Ankara Üniversitesi Rektörlüğü'nün ortaklaşa düzenleyeceği etkinlikle anılıyor.

Yayınlanma: 21.02.2009 - 12:36
Abone Ol google-news

Eski Milli Eğitim Bakanlarından Hasan Ali Yücel, ölümünün 48. yılında 26 Şubat 2009 tarihinde Saat 14.00'de, Ankara Üniversitesi Rektörlüğü 100. Yıl Konferans Salonu'nda, Köy Enstitüleri ve Çağdaş Eğitim Vakfı ile Ankara Üniversitesi Rektörlüğü'nün ortaklaşa düzenleyeceği etkinlikle anılacak. Etkinlikte Köy Enstitüleri ve Çağdaş Eğitim Vakfı Başkanı, Erdal Atıcı, Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cemal Taluğ ve Hasan Ali Yücel'in kızı Canan Yücel Eronat konuşma yapacak. Ayrıca etkinlik kapsamında Talip Apaydın, Prof Dr. Cahit Kavcar, Prof. Dr. Mustafa Altıntaş ve Prof. Dr. Zafer Gençaydın bir açıkoturum düzenleyecek.
 

Ankara Üniversitesi'ni kurdu

Yücel'in Bakanlık yaptığı 1939-1946 yıllarında; II. Dünya Savaşı'ndaki belirsizlik nedeniyle bütçenin büyük bölümünün askeri giderlere ayrılmasına karşın önemli yatırımlar yaptı. 1939 yılında Birinci Neşriyat Kongresinin toplanmasını sağlayan Yücel, 10 yıllık Neşriyat sergisinin açılması, Güzel Sanatlar Dergisi'nin yayınlanması, Tercüme Bürosu kurularak Dünya Klasiklerinden 496 yapıtın Türkçe'ye çevrilerek yayınlanması, 1940 yılında Köy Enstitülerinin kurulması, İslam Ansiklopedisi, Tercüme Dergisi, Teknik Öğretim Dergisi'nin yayımlanması gibi önemli adımlar attı. 1941 yılında Gramer Komisyonu'nun kurulması ve çalışmaya başlamasını da sağlayan Yücel, Tarih Vesikaları Dergisi'nin yayınlanması, 1942'de Hasanoğlan Yüksek Köy Enstitüsü'nün kurulması, 1943'de Kadın Ev Dergisi'nin yayınlanması, 1944'de Türkçe Sözlük yayınlanması, İstanbul Teknik Üniversitesi'nin açılması, 1945'de Anayasa dilinin Türkçeleştirilmesi ve Ankara Tıp Fakültesi'nin kurulması, Türkiye'nin UNESCO'ya katılmasının sağlanması, 1946 yılında Üniversite Yasasının çıkarılması, Ankara Üniversitesi'nin kurulması gibi daha birçok önemli konuda imzasını attı.

Hasan Ali Yücel, görevden ayrıldıktan sonra da kültür hizmetlerini sürdürürken 26 Şubat 1961'de yaşamını yitirdi. 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler