Tüm teamüller Akar için yıkıldı

Yüksek Askeri Şüra'da (YAŞ) teamüllere göre, Kara Kuvvetleri Komutanı olması beklenen Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Bekir Kalyoncu, hükümetin isteği üzerine emekli edildi.

Yayınlanma: 04.08.2013 - 01:58
Abone Ol google-news

Yüksek Askeri Şûra’da (YAŞ) teamüllere göre, Kara Kuvvetleri Komutanı olması beklenen Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Bekir Kalyoncu, hükümetin isteği üzerine emekli edildi. Kalyoncu, nisan ayında yayımlanan komutanlığının faaliyet raporunda, “Ülke bütünlüğünün parçalanmasına yönelik tehditlerin içte ve dışta artan yoğunlukta güç kazanma çabası karşısında, değişen güvenlik algılamaları temelinde iç güvenliğin korunması öncelik kazanmıştır” diye yazmıştı. Terfi ederek, Hava Kuvvetleri Komutanı olmasına kesin gözüyle bakılan Korgeneral Abidin Ünal da terfi ettirilmeyerek görev süresi 1 yıl uzatıldı. Ünal, geçen hafta Balyoz davasının Yargıtay’daki temyiz duruşmasına sivil olarak katılmış ve kendisini fark edenlerin, “Sizin için bu ziyaret tehlikeli değil mi? Malum YAŞ var” sorusuna , “İnsani, vicdani ve ahlaki olarak görevimi yapıyorum. Bundan dolayı (YAŞ’ta) önüm kesilecekse kesilsin. Bu benim için onur olur” cevabını vermişti.

Kalyoncu krizinin damga vurduğu YAŞ, çalışmalarını tamamladı. Şûrada, pek çok sürpriz yaşandı ve teamüller altüst oldu.

Erdoğan ilk kez konuşma yaptı


Şûrada yaşanan kriz nedeniyle İstanbul’a gidiş programını değiştiren Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, dün YAŞ kararlarını imzaladığı toplantıda bir ilke imza atarak şûra üyelerine yönelik kapanış konuşması yaptı.

YAŞ’ta 34 general ve amiral ile 50 albay bir üst rütbeye yükselirken 33 general ve amiralin görev süresi uzatıldı. 41 general ve amiral ise emekliye sevk edildi.

Emekliye ayrılan isimler arasında Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hayri Kıvrıkoğlu da yer aldı. Önce Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na daha sonra ise Genelkurmay Başkanlığı’na gelmesi beklenen Kalyoncu da emekli edildi. Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, önünde kendisinden daha kıdemli iki isim bulunmasına karşın Kara Kuvvetleri Komutanı oldu. Akar, iki yıl bu görevi yapmasının ardından Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel’in koltuğunu devralarak, 2015-2019 yılları arasında 4 yıl Genelkurmay Başkanlığı yapacak.

Bostanoğlu 3 yıl komutan

Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Murat Bilgel, emekliye ayrılırken bu makama oramiralliğe terfi eden Bülent Bostanoğlu atandı. Bostanoğlu’nun bu görevde en az üç yıl kalması zorunlu. Çünkü önümüzdeki 3 yıl boyunca koramillikten oramiralliğe yükselecek tek bir isim bulunmuyor. Hava Kuvvetleri Komutanlığı, orgeneralliğe terfi eden Akın Öztürk’e verildi. Şûra öncesinde bu koltuğa Korgeneral Abidin Ünal’ın atanması bekleniyordu. Ancak Ünal geçen hafta Yargıtay’daki Balyoz duruşmasına katılarak dikkatleri üzerine çekmiş ve Silivri’deki davaları da izlediğini söylemişti.

2. Ordu değişmedi


Kalyoncu’dan boşalan Jandarma Genel Komutanlığı’na ise 1 yıllığına EDOK Komutanı Orgeneral Servet Yörük getirildi. 3. Ordu Komutanı Ahmet Turmuş, Ataman’ın yerine atanırken Suriye sınırını kontrol altında tutan 2. Ordu’nun Komutanı Orgeneral Galip Mendi yerinde kaldı. Orgeneralliğe terfi eden Salih Zeki Çolak EDOK komutanı olurken yine orgeneralliğe yeni terfi eden Genelkurmay İstihbarat Başkanı Yaşar Güler, Genelkurmay 2. Başkanlığı’na atandı. MSB Müsteşarı Korgeneral Ümit Dündar da terfi ederek, 3. Ordu Komutanlığı’na getirildi.

Tenzili rütbeler

Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Mehmet Erten, orgenerallikteki görev süresi sona ermediği için YAŞ üyeliğine çekildi. 28 Şubat soruşturmasına adı karışan 1. Ordu Komutanı Orgeneral Yalçın Ataman da bu görevden alınarak Harp Akademileri Komutanlığı’na verildi. Ataman ve Erten için yapılan bu atamalar tenzili rütbe anlamına geliyor. Ergenekon davasından yargılanan ve GATA’da tedavi gören Orgeneral Nusret Taşdeler ve Balyoz davasından tutuklu bulunan Orgeneral Bilgin Balanlı da TSK’ye veda etti. Terfi sırasındaki korgeneraller Raif Akbaş, Nazım Altıntaş emekliye ayrılırken Korgeneral Adem Huduti’nin görev süresi 1 yıl uzatıldı.

Donanma Kösele’ye emanet

Bostanoğlu’ndan boşalan oramiral kadrosundaki Donanma Komutanlığı’na, İzmir’deki Casusluk davasından tutuklanıp tahliye olan Koramiral Veysel Kösele, yine Orgeneral kadrosundaki Kara Kuvvetleri Kurmay Başkanlığı’na da Korgeneral İhsan Uyar atandı.

Yaverler terfi etti


Özel Kuvvetler Komutanı Tümgeneral Abdullah Barutçu korgeneralliğe terfi ederken, eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral Yaşar Büyükanıt’ın özel kalem müdürü Oğuz Serhad Habiboğlu Tümgeneralliğe, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün eski yaveri Albay İsmail Güneşer de tuğgeneralliğe yükseldi. İçişleri Bakanlığı’nın hakkında suç duyurusunda bulunduğu Tümamiral Serdar Dülger de koramiralliğe yükseldi.

28 Şubatçılara uzatma


28 Şubat davasından tutuklanan daha sonra ise tahliye olan üç ismin görev süresi uzatıldı. Bu isimler, Tuğgeneral İsmail Hakkı Önder, Tuğgeneral Metin Keşap ve Tuğgeneral Mehmet Faruk Alpaydın oldu. “Mayın” davasından 6 yıl 8 ay hapis cezasına çarptırılan ve geçen yıl görev süresi 1 yıl uzatılan Tuğgeneral Zeki Es emekli edildi.

Tutuklu generaller emekli oldu

Balyoz davasından tutuklu bulunan 13 general ve amiral de emekliye ayrıldı. Emekliye ayrılan söz konusu isimler şöyle:

Koramiral Can Erenoğlu, Korgeneral Rıdvan Ulugüler, Tümgeneral Atilla Özler, Tümgeneral Nurettin Işık, Tuğgeneral Hakan Akkoç, Tümamiral Soner Polat, Tümamiral Semih Çetin, Tuğamiral Levent Görgeç, Tümgeneral İsmail Taş, Tümgeneral Yalçın Ergül, Tuğgeneral Mustafa Erhan Pamuk, Tuğamiral Osman Kayalar.

İşte yeni komuta kademesi

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel

Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hulusi Akar

Deniz Kuvvetleri Komutanı Koramiral Bülent Bostanoğlu

Hava Kuvvetleri Komutanı Korgeneral Akın Öztürk

Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Servet Yörük

Gül’ün hemşerisi

Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na atanan Orgeneral Hulusi Akar 1952’de Kayseri’de doğdu. Akar, 1972’de Kara Harp Okulu’ndan, 1982’de Kara Harp Akademisi’nden mezun oldu. 1998’de tuğgeneralliğe terfi eden Akar, 2002’de tümgeneral, 2007’de de korgeneral oldu. 2011’de terfi ettiği orgeneral rütbesiyle Genelkurmay 2’nci Başkanlığı görevini yürüten Akar, evli ve 2 çocuk babası.

Zonguldaklı komutan


Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na atanan ve oramiralliğe yükselen Koramiral Recep Bülent Bostanoğlu, 1953’te Zonguldak’ta doğdu. Bostanoğlu, 1973’te Deniz Harp Okulu’ndan, 1982’de Deniz Harp Akademisi’nden mezun oldu. 2000’de tuğamiralliğe terfi eden Bostanoğlu, 2004’te tümamiralliğe 2009’da ise koramiralliğe yükseldi. Bostanoğlu’nun bir çocuğu var.

İsrail’de ataşelik yaptı


Hava Kuvvetleri Komutanlığı’na atanan ve bir üst rütbeye terfi eden Korgeneral Akın Öztürk 1952’de Gümüşhane’de doğdu, 1973’te Hava Harp Okulu’ndan, 1987’de de Hava Harp Akademisi’nden mezun olan Öztürk, kurmay subay olarak aralarında İsrail Askeri Ataşeliği’nin de bulunduğu çeşitli görevleri yürüttü. 2000’de tuğgeneral, 2004’te tümgeneral olan Öztürk, 2009’da korgeneralliğe terfi etti. Korgeneral rütbesiyle 2’nci Hava Kuvvet Komutanlığı ve Hava Eğitim Komutanlığı görevlerini yürüten Öztürk, 2 çocuk babası.

İkisi de Karadenizli

Jandarma Genel Komutanlığı’na atanan Orgeneral Servet Yörük, 1950’de Samsun’da doğdu. 1970’te Kara Harp Okulu’ndan, 1980’de Kara Harp Akademisi’nden mezun olan Yörük, 1997’de tuğgeneralliğe terfi etti. 2001’de tümgeneral, 2005’te korgeneral olan Yörük, 2010 yılında orgeneral oldu. Yörük, 2 çocuk babası.

Kara Kuvvetleri Eğitim ve Doktrin Komutanlığı’na (EDOK) atanan ve orgeneralliğe yükselen Korgeneral Salih Zeki Çolak, 1954’te Trabzon’da doğdu. 1974’te Kara Harp Okulu’ndan, 1988’de Kara Harp Akademisi’nden mezun olan Çolak, 2001’de tuğgeneralliğe, 2005’te tümgeneralliğe yükseldi. 2009’da korgeneral olan Çolak, 7’nci Kolordu Komutanlığı ve Kara Kuvvetleri Kurmay Başkanlığı görevlerinde bulundu. Çolak, 2 çocuk babası.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler