Mehmet Haberal serbest

Ergenekon davasında tahliye olan CHP Zonguldak Milletvekili Mehmet Haberal Silivri Cezaevi'nden ayrılıyor. Haberal hakkında tahliye kararının gerekçesi 'tutuklu bulunduğu süre ve kaçma şüphesi bulunmaması' olarak açıklandı.

Yayınlanma: 05.08.2013 - 12:07
Abone Ol google-news

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nin hakkında verdiği 12 yıl 6 ay hapis cezası ve tahliye kararının ardından CHP Milletvekili Mehmet Haberal, saat 19.40'ta Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi'nden ayrıldı.

Haberal, cezaevi çıkışında oğlu Erkan Bülent Haberal ve bazı CHP milletvekillerinin de aralarında bulunduğu kalabalık bir grup tarafından karşılandı. Cezaevinden ayrılmadan önce sivil plakalı aracından inen Haberal, basın mensuplarına "Arkadaşlar çok teşekkür ederim" dedi.

Üzerinde takım elbise bulunan Haberal, beraberinde CHP Grup Başkanvekili Arif Hamzaçebi ile aynı arabayla cezaevinden ayrıldı. CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce de resmi plakalı aracıyla Haberal'ın aracını takip etti.

 

Sevenleri konvoyun önünü kesti

Mehmet Haberal'ın içinde bulunduğu araç, Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi'nden çıkışının ardından TEM bağlantı yoluna girdi. Kınalı gişelerini geçtikten sonra, sevenleri tarafından konvoyun önü kesildi.

Haberal, aracından inerek, gazetecilere ve bekleyenlere hitaben "Önce yeşilin ve doğanın, özgürlüğün tadını çıkartayım. Yeşili ve doğayı doya doya izleyeyim sonra nereye gideceğime karar vereceğim. Özgürlüğün kıymetini bilmek zorundayız. İçerideki arkadaşlarımız çıkmadı çok üzgünüz. Çok fazla konuşmak istemiyorum" diye konuştu.

CHP Milletvekili Haberal'ın yanında bulunan eski MHP Genel Başkan Yardımcısı Deniz Bölükbaşı da "Ankara'ya gitmek, hocamızı ailesine kavuşturmak istiyoruz" dedi.

 

Haberal, 4 yıl 3 ay 18 gün tutuklu kaldı

Eski Başkent Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Haberal, Ergenekon soruşturması kapsamında 17 Nisan 2009'da tutuklandı ancak rahatsızlığı nedeniyle hastaneye kaldırıldı.

Dava kapsamında, ifadesi de kaldığı İstanbul Üniversitesi Kardiyoloji Enstitüsü'nde video konferans yöntemiyle alınan Haberal, bir süre de Mehmet Akif Ersoy Kalp ve Damar Hastalıkları Hastanesi'nde yattı.

Haberal 11 Mart 2011'de Adli Tıp Kurumu'nun raporu üzerine Silivri Cezaevi'ne getirildi. "Ergenekon" soruşturması kapsamında hazırlanan üçüncü iddianamenin sanığı olan Haberal, 21 Mayıs 2012'de davaya bakan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nin çağrısı üzerine ilk defa duruşma salonuna geldi. Mehmet Haberal, 4 yıl 3 ay 18 gün tutuklu kaldı.

CHP Zonguldak milletvekili Prof. Dr. Mehmet Haberal, 17 Nisan 2009'dan bu yana cezaevindeydi.

"Ergenekon Davası"nda tahliye edilenlerin isimleri şöyle: Mehmet Haberal, Hıfzı Çubuklu, Mehmet Otuzbiroğlu, İsmail Hakkı Pekin, Osman Yıldırım, Cemal Gökçeoğlu, Erkan Ayyıldız, Fatma Cengiz, Hüseyin Yanç, Hulusi Gülbahar, İbrahim Özcan, Kenan Özay, Mehmet Perinçek, Mehmet Bülent Sarıkayha, Sedat Özüer, Selçuk Özkan, Ziya İlker Göktaş.   

 

Tahliye edilen emekli Albay Sedat Özüer, cezaevinden çıktı

Ergenekon Davası kapsamında tahliye edilen emekli Albay Sedat Özüer, cezaevinden çıktı. Özüer, Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi'nden çıkışında gazetecilere yaptığı açıklamada, yasalara aykırı hiç bir şey yapmadığını söyleyerek, şöyle dedi: "Nitekim 2 senedir bütün belgeler, gerçekler Genelkurmayda olsun, MGK'da olsun belgelidir. Benim yaptığım işin, bölücü faaliyetlerle bir devlet görevi olduğu çıktı. 2 senedir ne söylüyorsam aynı şeyi söylüyorum ve gelen her şey bizi doğruladı. Darısı diğer arkadaşların başına. Ben kararın hepsine bakamadım çok torba bir dava olduğu, 23 dava birleştiği için. İnanın herkese tek tek bakıp ayıklamam mümkün değil. Şunu diliyorum: Adalet bizim için nasıl tecelli ettiyse, onlar için de etsin. İlker (Başbuğ) paşam ile görüştüm. Sağlık olsun diliyorum. 2 seneden beri bir çok sanık ve tanık geldi, hiç biri 'gördük, duyduk' demedi."

 

Mehmet Perinçek ve İbrahim Özcan cezaevinden çıktı

"Ergenekon Davası" kapsamında tahliye edilen Mehmet Perinçek ve İbrahim Özcan cezaevinden çıktı. Çıkışta basın mensuplarına açıklama yapan Perinçek, bugün çıkan kararların hiçbir öneminin olmadığını, İstiklal Savaşı'nda Mustafa Kemal için çıkartılan idam cezaları nasıl infaz edilemediyse, bu cezaların da uygulanamayacağını söyledi. Yargıtay'dan önce, milletin "bu işi" bozacağını ve buna izin vermeyeceğini dile getiren Perinçek, "Bugün biliyorsunuz 5 Ağustos. Türkiye'nin yeni 30 Ağustos'ları yakındır. Türkiye, yeni 30 Ağustoslarla, bu kararları bir bir atacaktır" dedi.

Perinçek, Türk milletinin, Danıştay katillerinin serbest bırakılıp Türkiye'nin aydınlarının, subaylarının müebbetle cezalandırılmasına izin vermeyeceğini kaydederek, ümitsizliğe kapılacak bir durumun olmadığını, önlerinde bayramların olduğunu, Türkiye'nin bayramlarının da yakın oduğunu ve cezaevindekilerin de böyle düşündüğünü dile getirdi.

Ceza alan kimsenin moralinin bozuk olmadığını ifade eden Perinçek, koğuş arkadaşı Fatih Hilmioğlu'nu öldürmek isteyenlerin asla sevinemeyeceğini, onun öldürülemeyeceğini ve cezaevinden sapasağlam çıkacağını söyledi.

Perinçek, "O da içerde gayet sağlam. Hepinize selamı var. Türkiye'nin önündeki yeni zaferlerini de şimdiden kutluyorum. Ümitsiz olacak hiç bir şey yok" diye konuştu.

İbrahim Özcan, yargılananın kendisi olmadığını, yargılananın Türk bayrağı ve Mustafa Kemal olduğunu söyledi.

 

Haberal'ın kardeşi Osman Haberal: Çifte bayram yapacağız

Ergenekon davası kapsamında hakkında tahliye kararı verilen CHP Zonguldak Milletvekili Mehmet Haberal'ın kardeşi Osman Haberal, "Ramazan Bayramı'nda alie olarak çifte bayram yapacağız" dedi.

Haberal, kararın açıklanmasının ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, mahkemenin kararından dolayı mutlu olduklarını söyledi.

Dün duruşmanın görüldüğü Silivri'ye gitmek istediklerini ancak il çıkışında araçlarının geri çevrildiğini ifade eden Haberal, şunları kaydetti:

"Bugün mahkemenin kararını sükunetle bekledik. Zaten suçu olmayan, bu ülkeye çok büyük hizmetler yapan ve ailemizin büyüğü ağabeyim Mehmet Haberal tahliye oldu. Çok gururluyuz. Ramazan Bayramı'nda aile olarak çifte bayram yapacağız. Ülke olarak çifte bayram yapma olanağımız yoktur çünkü tüm yurtseverler hala tutuklular. Kararı çok önceden bekliyorduk. Bu karar çok geç kalınmış bir karardır, geç de olsa adalet yerini bulmuştur. Şu anda herhangi bir programımız yok. CHP Zonguldak İl Başkanlığı bir program yaparsa aile olarak buna katılacağız. Zaten kendisi de mutlaka buraya gelecek ama yarın mı gelir bayram bittikten sonramı gelir? o konuda bilgimiz yok."

CHP İl Başkanı Halil Furat ise verilen cezalara üzüldüklerini ancak Zonguldak Milletvekili Mehmet Haberal'ın tahliye olmasıyla üzüntülerinin mutluluğa dönüştüğünü belirterek, "Şimdi milletvekillerimizle bir program yapıyoruz. Biliyorsunuz ki aile fertleri Zonguldak'ta yaşıyor. Ankara'ya mı gider, yoksa buraya mı gelir? bunu şu anda bilemiyoruz. Büyük ihtimalle bayramda Zonguldak'ı ziyaret etmesini bekliyoruz" diye konuştu.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler