Dünyada Geçen Hafta

Venezüella'da halk Chavez'in ömür boyu başkan seçilmesine olanak sağlayacak kararı onaylarken, ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, göreve geldikten sonra ilk yurtdışı gezisini Asya'nın döst ülkesinde gerçekleştirdi. Öte yandan Rusya destekli Kırgızistan, ülkedeki ABD hava üssünü kapatmaya karar verirken, Obama, 787 milyar dolarlık yeni teşvik paketini imzaladı. İşte dünyada geçen hafta meydana gelen önemli olaylar...

Yayınlanma: 22.02.2009 - 08:38
Abone Ol google-news



Ateşkese saatler kaldı


İsrail ile Gazze Şeridi'ndeki fiili Hamas yönetimi arasında Mısır'ın arabuluculuğunda bir ateşkese varılmasına yönelik çalışmalarda önemli bir gelişme sağlandığı ve ateşkese "saatler kaldığı" öne sürüldü. Basında yer alan ateşkes haberlerinin aksine Gazze'den İsrail'e roket saldırısı düzenlendi.


Denizaltılar çarpıştı

İngiliz bulvar gazetesi The Sun, Atlas Okyanusu'nda bu ay başında bir İngiliz nükleer denizaltısının bir Fransız nükleer denizaltısı ile su altında çarpıştığını iddia etti.


Chavez'e ömür boyu başkanlık yolu açıldı

Venezüella'da Devlet Başkanı Hugo Chavez'in başkanlık görevine seçilme sınırlamasını kaldıracak anayasa değişikliğinin değerlendirildiği referandum 15 Şubat'ta yapıldı. Referandumda halkın büyük bölümü değişiklikten yana oy kullandı. Böylece Chavez, seçildiği takdirde görev süresinin biteceği 2012'den sonra da başkanlık görevini sürdürebilecek.


Pakistan'da şeriat

Pakistan'da Kuzeybatı Sınır Eyaleti hükümeti ile Taliban militanlarının, Svat Vadisi'nde şeriat uygulanmasını öngören bir anlaşma sağladıkları bildirildi. Pakistan'ın, aşırı dincilerin kontrolündeki bir bölgesinde şeriat yasalarının uygulanması konusundaki anlaşmadan Washington'ın endişe duyduğu bildirildi.


Clinton Asya turunda

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, göreve geldikten sonra çıktığı ilk yurtdışı gezisi olan Asya turu çerçevesinde Japonya'ya gitti. Clinton, Japonya'da Amerikan diplomasisinde denge ve uyum sözü verdi. Daha sonra ABD'nin Müslümanlar arasındaki imajını düzeltmeyi hedefleyen Clinton Endonezya'nın başkenti Cakarta'ya gitti, ancak burada umduğunu bulamadı. 30 milyonu aşkın mensubu bulunan Muhammediye cemaatinin lideri Din Şemsuddin, Clinton'ın yemek davetini reddetti. Üniversite öğrencileri düzenlediği protesto gösterisinde Clinton'un karikatürüne ayakkabı fırlattı. Güney Kore ziyaretinde Kuzey Kore ile ilişkilere de değinen Clinton, ülkenin nükleer silahlardan arındırılması halinde barış anlaşması imzalanabileceğini belirtti. Clinton'ın dört ülkeyi kapsayan Asya gezisinin son durağı olan Çin'den bugün ayrılması bekleniyor.


Türk askeri Aden Körfezi'nde


Somalili haydutlarla mücadele sebebiyle Görev Kuvveti-151 kapsamında TCG Giresun firkateyni 263 kişilik mürettebatıyla birlikte Aden Körfezi'ne hareket etti. ABD'li bir Tuğamiral tarafından komuta edilen kuvvete ABD, Türkiye ve İngiltere'nin yanı sıra Kanada, Suudi Arabistan, Güney Kore Cumhuriyeti, Avusturalya, Japonya, Birleşik Arap Emirlikleri ve Pakistan gemi gönderme taahhüdünde bulunmuştu.


İtalya'da ana muhalefette deprem


İtalya'da, merkez sol muhalefetin Sardinya Adası'ndaki yerel seçimlerde aldığı ağır yenilginin ardından Valter Veltroni, Demokrat Parti'nin (DP) liderliğinden istifa etti. Sardinya Adası, İtalya'da merkez solun kalelerinden biriydi.


Obama, teşvik paketini imzaladı

ABD Başkanı Barack Obama, ağırlıklı olarak kimi vergi indirimleriyle büyük altyapı projelerine harcanması ve ekonomiyi canlandırması öngörülen 787 milyar dolarlık teşvik paketini imzaladı.


Afganistan'a ek ABD askeri

ABD Başkanı Barack Obama, Afganistan'a 17 bin ek Amerikan askeri gönderilmesine onay verdi. Obama, bu kararın, "Afganistan'daki giderek kötüleşen durumu istikrara kavuşturmak için" verildiğini açıkladı.


El Zeydi davası ertelendi

ABD eski Başkanı George Bush'a ayakkabı fırlattığı için tutuklu yargılanan Iraklı gazeteci Muntazar El Zeydi hakkındaki kararın 19 Şubat'ta verilemesi beklenirken duruşma 12 Mart'a ertelendi. Başkent Bağdat'taki mahkeme, El Zeydi ile ilgili karara varabilmek için Bakanlar Kurulu'na, Bush'un ziyaretinin resmi ya da özel mi olduğunun sorulmasını kararlaştırdı. Erteleme gerekçelerinden biri olarak da olaydan sonra El Zeydi'yi dövdüğü bildirilen korumalardan birinin mahkemeye gelmemesi gösterildi. El Zeydi'ye en fazla 15 yıl ceza verilebileceği belirtildi. El Zeydi, duruşmada verdiği ifadede, yaptığından pişmanlık duymadığını belirtti.


Almanya da Irak'ın kuzeyinde konsolosluk açtı

Fransa'dan sonra Almanya da Irak'ın kuzeyindeki Erbil kentinde konsolosluk açtı. Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, açılışta yaptığı konuşmada, Almanya'nın bölgeye dostluk eli uzattığını ve bölgeye yardıma hazır olduğunu ifade etti.


KKTC'de grev

KKTC'de 21 sendika, ''Kamu Çalışanlarının Maaş, Ücret ve Diğer Ödeneklerinin Düzenlenmesi Yasa Tasarısı''nın geri çekilmemesi, ''çalışanlara sıfır maaş artışı önerilmesi'' ve asgari ücretin hala belirlenmemesine tepki amacıyla 19 Şubat'ta bir günlük grev ilan etti. Öte yandan, Ercan Havaalanı'nda yapılacak grevler, ''hizmetlerde düzeni bozucu'' niteliği nedeniyle 60 gün ertelendi.


Pentagon, Irak'tan çekilmeyi görüştü


ABD Dışişleri Bakanlığı, Başkan Barack Obama'nın Irak'tan çekilme planına ilişkin olarak Pentagon'dan bir değerlendirme talep ettiğini, ancak bu değerlendirmenin henüz sonuçlanmadığını bildirdi.


Aman sevişirken şaşırmayın

İngiltere'de seks sırasında başka birinini ismini söyleyen kadın kocası tarafından boğularak öldürüldü.


Gürcistan'dan "Put-in" li şarkı


Gürcistan'ın, bu yıl 12 Mayıs'ta Moskova'da yapılacak olan 54. Eurovision şarkı yarışmasına Rusya Başbakanı Vladimir Putin'i hedef alan şarkı sözleriyle dikkat çeken "Put-In Disco" adlı parçayla katılacağı açıklandı.


Kırgızistan'dan ABD'ye çelme


Kırgızistan Parlamentosu, ülkedeki Amerikan hava üssünün kapatılmasına karar verdi. Başkent Bişkek yakınlarındaki ABD'nin Gansi askeri üssü 2001 yılında bu yana Afganistan operasyonları için kullanılıyordu. Bu kararın Rusya-ABD ilişkilerini gereceğe benziyor, çünkü kararın Rusya'nın Kırgızistan'a 2 milyar dolarlık ucuz kredi sağlamasından sonra alındığı iddia ediliyor.


BM'nin uyuşturucu raporu

BM Uyuşturucu Maddelerle Mücadele Kurulu'nun açıklanan raporunda, uluslararası sözleşmeler sayesinde önemli bir mesafe kat edildiği ifade edildi. Uyuşturucuyla mücadelenin kontrol altına alınmasının 100. yılı olduğunun hatırlatıldığı toplantıda, hâlâ aşılması gereken önemli birçok sorun olduğu da vurgulandı.


Yumurtalar karışınca...

Japonya'da ilginç bir olay yaşandı. Yanlışlıkla bir kadın, başka bir kadının yumurtasıyla hamile bırakıldı. Gebeliği sonlandırılan kadının, yerel hükümete 222 bin dolarlık tazminat davası açmaya hazırlandığı belirtildi.


İşadamlarına vize kalkıyor

Avrupa Adalet Divanı'nın, Türkiye'de işletmesi olan işadamlarının AB üye ülkelerine iş ziyareti için giderken vize alma zorunluluğunun kaldırılmasına hükmetmesinin ardından, AB Komisyonu kararı incelemeye aldı. İncelemenin ardından AB'nin kararın reddi için Avrupa Adalet Divanı'na başvurup başvurmayacağı netleşecek.


Obama'nın ilk yurtdışı ziyareti Kanada'ya

ABD Başkanı Barack Obama, ilk yurtdışı gezisini müttefiki Kanada'ya yaptı.


"İran bomba yapmaya yetecek uranyumu topladı"

Birleşmiş Milletler (BM) yetkilileri, İranlıların bir bomba yapmaya yetecek 20 kilodan fazla atomik parçalanmaya uygun malzemeye stoklamış olduğunu iddia etti.


Şempanze Obama krizi


Barack H. Obama'nın 787 milyar dolarlık ekonomik paketle ilgili kararı imzalamasından bir gün sonra The New York Post Gazetesi ABD Başkanı'nı şempanzeye benzeten bir karikatür yayımladı. Irkçılık yaptıkları gerekçesiyle tepki toplayan gazete özür diledi.


Oscar'ı kazananlar internete sızdı


ABD'de bu akşam yapılacak 81. Oscar Ödülleri törenlerinde açıklanacak "kazananlar" listesi internete sızdı. Sızan bilgilere göre, Oscar'da Kate Winslet, Mickey Rourke ve Danny Boyle Oscar heykelciğini kucaklayacak isimler arasında bulunuyor.


İsrail'de hükümeti Netanyahu kuracak

İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres, Likud lideri Binyamin Netanyahu'yu yeni hükümeti kurmakla görevlendirdi. İsrail Dışişleri Bakanı ve Kadima partisinin lideri Tzipi Livni,  koalisyon hükümetine katılmayacaklarını ve muhalefette kalacaklarını söyledi.


Rio Karnavalı başladı

Brezilya'nın ünlü Rio karnavalı 20 Şubat'ta başladı. Karnavaldaki her türlü aşırılığın simgesi sayılan ''Kral Momo'', Rio şehrinin sembolik anahtarlarını belediye başkanının elinden alarak karnavalı başlattı. Karnavala en az 700 bin kişinin katılmasını bekleniyor. Bugün başlayacak Samba okullarının görkemli yürüyüşü yarın da devam edecek.

 

(Derleyen: Berza Şimşek)


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler