Emeklinin dirisine de ölüsüne de para yok

Emekli ve çalışanlara bir kötü haber 2009 için cenaze yardımı konusunda SGK'den geldi. Emekli ve çalışanlara cenazelerinin kaldırılması için hükümet önerisinin yarısını veren SGK'ye emekli ve çalışanlardan sert tepki geldi.

Yayınlanma: 22.02.2009 - 08:52
Abone Ol google-news

Yaşanan ekonomik krizde yeterli zam alamayan emekli ve çalışanlara bir kötü haber de 2009 yılı için belirlenen cenaze yardımı konusunda SGK'den geldi. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Yönetim Kurulu'nun emeklilerin cenaze parasını, hükümetin 666 TL önermesine rağmen, 2009 için yılbaşından itibaren 289 TL olarak belirlemesi çalışanları ve emeklileri şaşkına uğrattı. Emekli ve çalışanlar Sosyal Güvenlik Kurumu'nun bu kararına sert tepki gösterdiler.


Olaylı yönetim kurulu toplantısı

İddialara göre, bu kararın alındığı 10 üyesi bulunan ve bir üyesi boş olan Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Yönetim Kurulu'nun 26 Aralık 2008 günü toplandı. Sosyal Güvenlik Kurumu Yönetim Kurulu Başkanvekili Fethi Acar başkanlığı'ndaki toplantıda 2009 yılı için başta cenaze yardımı olmak üzere bir çok yardım miktarları belirlendi. Alınan kararlar, "bıcak sırtı" bir çoğunluk oyu ile yönetim kurulu'ndan geçti.

Bu karara SGK Yönetim Kurulu'nda üye olarak bulunan Türk-İş temsilcisi Fikret Barın ile KESK Temsilcisi olarak Yönetim kurulu'nda bulunan Hasan Hayır olumsuz oy verip, karara muhalefet şerhi koydular. SGK'nın aldığı bu kararda sosyal taraflar adına SGK yönetim Kurulu'nda bulunan işçi ve memur temsilcilerinin muhalefet şerhi koymalarına rağmen, işçi emeklilerini temsilen Yönetim Kurulu'nda bulunan Yönetim Kurulu üyesinin bu karara muhalefet şerhi koymaması, hatta onay verdiği iddiaları dalga dalga kulislere yayıldı. Konuyla ilgili olarak SGK yönetimi tarafından herhangi bir açıklama yapılmazken, bir sosyal taraf olarak işçi emeklileri temsilcisinin cenaze yardımının belirlendiği kararına şerh koymadığı ve onay verdiği iddiaları işçi emeklilerini ve onların bir çok temsilcilerini çileden çıkarttı.


Emekli temsilcilerinin tepkisi

DİSK'e bağlı Tüm Emekliler Sendikası(EMEKLİ-SEN) Genel Başkanı Veli Beysülen, "SGK Yönetim Kurulu'ndaki cenaze miktarıyla ilgili karara muhalefet şerhi bile koyamayan emekli temsilcisini esefle kınıyoruz" dedi.

Beysülen yaptığı açıklamada, "Takip ettiğimiz kadarıyla, karar alınırken işçiler adına katılan Türk-İş temsilcisi ile kamu çalışanları adına katılan KESK temsilcisi karara muhalefet ettikleri ve muhalefet şerhi koydukları halde, milyonlarca emekliyi temsil ettiğini söyleyen TİED Başkanı; çalışanı, emeklisi emeğiyle yaşayan, milyonlarca yurttaşı ilgilendiren bu karara onay vermiştir." diye konuştu.


"Bu davranış neyin diyeti?"

Söz konusu İşçi emeklisi temsilcisinin sağlık konusunda parası olmayanları ölüme terk eden, kurum yönetiminin birçok kararına da onay verdiği şeklinde iddialar bulunduğunu savunan EMEKLİ-SEN Genel Başkanı Beysülen, yaptığı açıklamada şu soruları sordu:
En çok üyeye sahip emekli örgütünün başkanı olması sıfatıyla Kurum Yönetim Kurulu üyeliğine seçilen TİED Başkanı SGK Yönetim Kurulunun milyonlarca emekli ile çalışanı ilgilendiren ve hak kayıplarına neden olan kararlarını itiraz etmeden kabul etmektedir. Aynı zamanda SGK Yönetim Kurulu üyesi olan TİED başkanına soruyoruz siz, emeklileri mi, hükümeti mi temsil ediyorsunuz?

Bu tavrınızla, neyin diyetini ödüyorsunuz?

Sadece işçi emeklilerinin üye olduğu bir dernek olmanıza rağmen, kayırılma sonucu bütün emeklileri temsil ediyormuşsunuz gibi, Kurum yönetiminde bulunmanın mı, yoksa birçoğu üye olmadığı halde, yıllardır yüz binlerce emeklinin aylığından kesilip, derneğinizin kasasına aktarılan üyelik aidatlarının mı diyetidir bu tavrınız?

Yoksa, kasanıza bir gecede akan SGK tarafından bir tek size kaynağından kesilen aidatlarla, trilyonlarca masrafla Ankara'da inşa ettiğiniz kimi basın yayın kuruluşlarında 'emekli'nin Padişahı' olarak nitelendirilen saltanatınızın bir diyeti midir?
.

SGK yönetim kurulunda dengeler bıçak sırtında

5502 sayılı kanunu gereğince SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı'nı tek çatı altında birleştiren SGK, genel kurul tarafından seçilen üyelerce yönetiliyor. Yönetim Kurulu'nda bir üyeliğin boş olması sonucu yönetimin iktidar kanadı karar alabilmek için bıçak sırtında az bir üstünlüğe sahip bulunuyor, sosyal taraflardan birinin oyuna mutlaka ihtiyaç duyuyor.

Sosyal Güvenlik Kurumu Yönetim Kurulu, biri boş 10 üyeden oluşuyor. Yönetim Kurulu'nda İktidarı temsilen 1-Fethi Acar(Yönetim Kurulu Başkan Vekili), 2-Hayati Gökçe (Maliye Bakanlığı Temsilcisi,) 3-Sinan Özkan (Kastamonu eski milletvekili), 4- Selahattin Şahin (SGK) ve Sosyal taraf temsilcileri 5-Sadık Oğuz (İşveren temsilcisi), 6- Selahattin Biçer,(TZOB temsilcisi), 7-Fikret Baran (Türk iş temsilcisi), 8-Hasan Hayır (KESK Temsilcisi), 9-Kazım Ergün (TİED temsilcisi)


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler