NYT, Erdoğan'ın Diyarbakır gezisini değerlendirdi

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Diyarbakır gezisini izleyen New York Times gazetesi, "Türk Başbakanı önemli bir Kürt kentine elini uzatıyor" yorumunu yaptı. Gazete,"Türkiye'nin Kürtleri, ülkenin nüfusunun beşte birini oluşturuyor ve uzun bir süreden beri Türk devletinin baskıları altında" iddiasında da bulundu.

Yayınlanma: 22.02.2009 - 09:56
Abone Ol google-news

New York Times gazetesinin Türkiye muhabirini Sabrina Tavernise, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Diyarbakır gezisini izleyen çok sayıda gazeteci arasında yer aldı. Tavernise, Diyarbakır izlenimlerini aktardığı "Türk Başbakanı önemli bir Kürt kentine elini uzatıyor" başlıklı haberinde "Başbakan bir zamanlar Kürt direnişinin merkezi olan bu kente halkının 'birinci sınıf vatandaşlar' olduğunu söyledi" diye yazdı. Haberde şöyle denildi:

"Türkiye'nin Kürtleri, ülkenin nüfusunun beşte birini oluşturuyor ve uzun bir süreden beri Türk devletinin baskıları altında. Sayın Erdoğan tezahürat yapan kalabalığa diğer vatandaşlarla eşit haklarının olduğunu, partisinin bölgede daha gelişmiş ve zengin Batı bölgeleri ile aynı miktarda kaynak tahsis edeceğini söyledi."

ABD'li gazete, "Türk otoritelerinin bir Kürt ayrılıkçı grubu olan ve PKK olarak bilinen Kürdistan İşçi Partisi'ne karşı büyük bir savaş sürdürdüğü için yıllarca Güneydoğu'nun büyük partilerce gözardı edildiği"ni de savunduğu haberinde Erdoğan'ın 2007 genel seçiminde "Kürt oyları"nı kazanmak için bölgede "agresif" bir kampanya yürüttüğünü, stratejinin sonuç verdiğini ve partinin Güneydoğu'da süpürdüğü görüşünü de dile getirdi.

 

'Kürtler meselesi hassas konu'

Buna karşın AKP'nin henüz Diyarbakır'ı kazanmadığını belirten gazete, "Kürtler meselesi burada hassas bir konu ve geçmişte kamuoyu önünde Türkiye'nin Kürt nüfusuna her zaman iyi muamele etmediğini kabul ederek milliyetçi Türkleri şoke eden Sayın Erdoğan, bunu herkesten iyi biliyor. Bir saat 19 dakika süren konuşmada dikkatle konuştu" diye yazdı.

 

'Bölgede 65 bin ton bedava kömür dağıtıldı'

PKK'nin bölgede destek kaybetmesine karşın DTP'nin geleneksel olarak bölgedeki siyasete hakim olduğunu kaydeden New York Times, DTP'nin başlıca rakibi olan AKP'nin oy kazanmak için elindeki tüm kaynaklarını kullandığını da öne sürdü. Gazete, bir örnek olarak Erdoğan'ın konuşması sırasında bölgedeki 65 bin ailenin bedava kömür aldığını gururla ifade ettiğine de dikkat çekti.

 

'Gelişmeler de var, eksikler de'

NYT değişikliklerin yavaş gittiğini ancak AKP yetkililerinin başarılara işaret ederek Kürt TV'den söz ettiklerini belirtirken de "Ancak hala büyük eksiklikler var. Örneğin Türk yasaları, seçim kampanyalarında Türkçe'den başka dillerde konuşma yapılmasını hâlâ yasaklıyor" değerlendirmesini yaptı.

Bu çerçevede gazeteye konuşan AKP'li Dengir Mir Mehmet Fırat da, seçim kampanyalarında Türkçe'den başkan dillerin kullanılması yasağı için "Bu çok mantıklı olmadığını düşünüyorum. (Eğer bir kişi tek bir dil konuşuyorsa) oyunu isteyen, onun dilde konuşabilmelidir" dedi. Buna karşın Türkiye'nin değişmekte olduğunu söyleyen Fırat "Bu tür adımlar zor adımlar olduğunu düşünmüyorum" diye konuştu.

Öte yandan, NYT, Erdoğan'ın demecinde iddialı bir biçimde Türkiye'yi dünya sahnesinde önde gelen bir oyuncu olarak gösteren ifadeler kullandığına da dikkat çekti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler