Tunus'ta hükümet karşıtı dev gösteri

'Arap baharı'nın çıkış noktası Tunus'ta önceki gün kurucu meclis çalışmalarını askıya aldığını duyururken İslamcı Ennahda iktidarına karşı onbinlerce kişi meydanlara çıktı.

Yayınlanma: 07.08.2013 - 13:37
Abone Ol google-news

Başkent Tunus’ta meclis binası önüne yürüyen eylemciler Ennahda liderliğindeki koalisyon hükümetini istifaya çağırdı. Protestonun 25 Temmuz’da önde gelen muhalif siyasetçilerden Muhammed Brahmi’ye yönelik suikast sonrasında düzenlenen en büyük hükümet karşıtı eylem olduğuna işaret ediliyor. Gösterilere ülkenin en büyük işçi sendikası UGTT’nin de destek verdiği kaydedildi. Polis göstericilerin sayısının 40 bin civarında olduğunu duyururken muhalifler eyleme 200 bine yakın kişinin katıldığını belirtti.

 

AFP ajansının haberinde eylemcilerin ellerinde yaşamını yitiren milletvekili Brahimi’nin yanı sıra geçen Şubat ayında öldürülen yine sol görüşlü muhalif siyasetçilerden Şükrü Belayid’in fotoğraflarını taşıdıkları kaydedildi. Muhalifler her iki saldırının arkasında köktendinci İslamcıların olduğunu savunuyor ve Ennahda’yı bu gruplara karşı etkin önlemler almamakla suçluyor.

Tunus’ta uzun süredir devam eden siyasi kriz son iki haftadır daha da alevlenmiş durumda. Önceki geceki protesto öncesinde Ulusal Kurucu Meclisi Başkanı Mustafa bin Cafer, siyasi partiler arasındaki diyalog görüşmeleri yeniden başlayana kadar meclisin çalışmalarına ara verdiğini açıkladı. Aynı zamanda koalisyon hükümetinin küçük ortağı merkez sol Ettakatol partisinin genel başkanı olan Bin Cafer, "Tunus halkı, siyaset ve siyasetçilerden sıkılmış durumda ve geleceği için net bir vizyon çizilmesini istiyor" dedi. Cafer’in bu çıkışı halihazırda İslamcı Ennahda ile koalisyona giden sol, laik görüşlü partilerin hükümetten çekileceği yorumlarını da arttırdı. Ulusal Kurucu Meclis'ten geçen haftalarda çekildiklerini duyuran muhalif milletvekilleri, koalisyonun büyük ortağı Ennahda Partisi Genel Başkanı Raşid el Gannuşi'nin referandum önerisini de reddetti ve "hükümetin düşmesi" çağrısı yaptı. Gannuşi ise “demokratik rejimlerde protestolar hükümeti değiştiremez” diye konuştu. İslamcı bazı vekiller meclisin askıya alınmasını “kabul edilemez darbe” olarak değerlendirdi.

2011’deki halk ayaklanması ardından Bin Ali rejiminin devrilmesi sonrasında gerçekleşen seçimlerde oyların çoğunu “ılımlı İslam” çizgisindeki Ennahda almıştı. Ennahda’nın İslami uygulamalara yönelik adımları, kadın haklarını tırpanlama girişimleri, kurumlarda kadrolaşma çabaları hali hazırda ekonomik göstergelerin iyi olmadığı ülkede sert tepkilere neden oluyor. Kurucu meclisin çalışmaları çerçevesinde 23 Ekim’e kadar yeni seçim yasası ve anayasanın tamamlanması ve ardından 17 Aralık’ta seçimlere gidilmesi planları yapılıyordu. Tunus basınında dün çok geç olmadan Ennahda’nın muhalifleriyle diyaloğa oturması gerektiği yorumları dikkat çekti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler