Halk TV'ye gezi öfkesi

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), bayram öncesi kanallara ceza yağdırdı. Üst Kurul, Gezi Parkı eylemlerindeki yayınlarıyla dikkatleri üzerine çeken Halk TV’ye bir filmdeki saniyelik sigara görüntüsü nedeniyle 5 ayrı işlemde toplam 365 bin TL ceza keserken 7 Temmuz’daki Gazdan Adam Festivali’ni duyuran Ulusal Kanal’a da 11 bin 500 TL fatura çıkardı.

Yayınlanma: 08.08.2013 - 03:47
Abone Ol google-news

Kurulun cezalarından dünyaca ünlü belgesel kanalı National Geographic de nasibini aldı. Dünyanın birçok ülkesinde yayımlanan uyuşturucu belgeseli nedeniyle bu kanala da para cezası kesildi.

Ulusal Kanal, 7 Temmuz’da İstanbul’da gerçekleştirilen Gazdan Adam Festivali’nin tanıtım filmini ekranlarına taşıdı. Festivalin katılımcıları arasında yer alan kanalın 6 Temmuz’daki yayını, RTÜK tarafından mercek altına alındı.

İzleme ve Değerlendirme Dairesi tarafından hazırlanan raporda, kanalın söz konusu tanıtım filmini yayımlarken reklam olduğu yönünde bir uyarı yapmadığını belirterek kanalın cezalandırılmasını istedi. Raporu değerlendiren Üst Kurul, oyçokluğu ile kanala 11 bin 500 TL para cezası kesti. Karara CHP kontenjanından seçilen üye Ali Öztunç itiraz etti.

Üst Kurul’un bayram öncesi ceza yağdırdığı ikinci kanal ise Halk TV oldu. Halk TV de “Hayatımız Sinema” adlı bir programda tanıtımı yapılan sinema filmlerinin birinde geçen saniyelik sigara görüntüsü nedeniyle 73 bin TL’lik para cezasına çarptırıldı. Yayının 5 ayrı günde yayımlanması nedeniyle para da 5 ile çarpıldı ve kanala kesilen fatura 365 bin TL’ye yükseldi.

Yine İzleme ve Değerlendirme Dairesi’nin raporu doğrultusunda Üst Kurul’da yapılan oylama sonucunda kanalın cezaları onaylandı. Bu karara da CHP’li üyeler Süleyman Demirkan ve Ali Öztunç itiraz etti. Ceza kesilen yayınların nisan ayına ait olması ve şikâyetlerin tümünün İstanbul’da yaşayan bir kişi tarafından aylar sonra yapılması dikkat çekti.

Dünyanın belgeselcisine ceza

RTÜK’ün cezalarından belki en dikkat çekici olanı da dünyaca ünlü belgesel kanalı National Geographic’e kesilen ceza oldu. Kanal, daha önce birçok ülkede yayımlanan uyuşturucu kullanımı ile mücadele ve uyuşturucunun zararları konulu belgeseli nedeniyle RTÜK’ün radarına yakalandı. Yine ismi gizli tutulan bir kişinin şikâyeti üzerine program RTÜK uzmanları tarafından mercek altına alındı.

Programda uyuşturucu kullananlarla ve satıcılarla yapılan söyleşiler ve uyuşturucu madde görüntülerine yer verilerek “Alkol ve tütün ürünleri ve uyuşturucu gibi bağımlılık yapıcı madde kullanımı ve kumar oynamayı özendirdiği” gerekçesiyle kanala para cezası kesildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler