Üç kişiye öfke patlaması

Avukat Celal Ülgen; Ergenekon davasında Tuncay Özkan, Mehmet Ali Çelebi ve Merdan Yanardağ’a verilen cezalar ve yakalama kararlarını ‘orantısız’ diye niteledi.

Yayınlanma: 08.08.2013 - 03:47
Abone Ol google-news

Ergenekon davasında sanık avukatlarından deneyimli hukukçu Celal Ülgen, mahkemenin kararıyla üç kişiye “öfke patlaması” gösterdiğini kaydetti. Ülgen, bunların gazeteciler Tuncay Özkan, Merdan Yanardağ ve Teğmen Mehmet Ali Çelebi olduğunu söyledi.

Ergenekon davasında Tuncay Özkan, hükümeti devirmeye teşebbüsten ağırlaştırılmış müebbet; Mehmet Ali Çelebi 16 yıl 6 ay; Merdan Yanardağ 10 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldı. Mahkeme tutuksuz sanıklar Yanardağ ve Çelebi hakkında yakalama kararı çıkardı. Bu kararı değerlendiren Avukat Celal Ülgen, “Ergenekon adı verilen davada verilen karar absürt, tutarsız, ölçüsüz, orantısız ve keyfi bir karardır. Ancak şimdilik üç kişi için adeta bir öfke patlaması görmekteyiz” değerlendirmesini yaptı. Yurt Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ’ın dava sanıkları içerisinde yer almasına karşın korkusuzca ve her türlü etki ve baskıya boyun eğmeyen bağımsız tavrının mahkeme için tutuklama gerekçesi yapıldığını belirten Ülgen, “Benzer yıla mahkûm olan ve tutuklanmayan, benzer yıla hapse mahkûm olup tahliye edilen sanıkların olması bizim bu düşüncemizi doğrulayan yan kanıtlardır. Kuşkusuz bu tür yaptırım uygulamak keyfidir. Mahkeme bu keyfiliği bol bol kullanmıştır. Ancak en belirgin tezahürler Yurt Gazetesi Genel Yayın Müdürü Merdan Yanardağ’da görülmüştür” görüşünü kaydetti.

Benzer keyfi uygulamayla Teğmen Mehmet Ali Çelebi’de de karşılaştıklarını dile getiren Ülgen, “Mehmet Ali Çelebi için bu kadar yalanın nasıl bir araya getirildiğine ve gözümüzün içine baka baka söylendiğine şaşmamak elde değil. Tahliye olduktan sonra dik duruşu, mahkemede her aşamada bu dik duruşu ve ödün vermez tavrını sergilemesi kendisine ‘yol, su, elektrik olarak’ geri dönmüştür” diye konuştu. Avukat Ülgen, üçüncü öfke patlamasının hedefinin ise Tuncay Özkan olduğunu belirtirken şunları söyledi:

“Tuncay Özkan’ın susmaması, sürekli eleştiri yapması, dışarı ile ilişkisi mahkeme üyelerinin tepkisini çekmiş olacak diye düşünebiliriz. Bence asıl tepki Cumhuriyet mitinglerinden gelmektedir. ‘Sen Cumhuriyet mitingleri düzenler misin?’ denilerek en ağır ceza verilmiştir. Bu konuların ayrıntılı gerekçelerini daha sonra uzun karar yazıldığında açıklayacak ve somut olarak gösterebileceğiz. Mahkeme bazı sanıklar için şefkat ve şefaat göstermiştir. Gizli Tanık 9, Gizli Tanık Anadolu yani Ümit Sayın ile Osman Yıldırım olağanüstü bir biçimde korunmuştur.”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler