Kılıçdaroğlu: Genel af ortamı yok

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, “AKP, Başkanlık teklifini çekerse uzlaşılan madde sayısı daha fazla olabilir. Bu süreç içerisinde demokratikleşme paketi getiriyorlarsa önce o paketi görmemiz gerekiyor. Parlamento erken toplanabilir, görev yapabilir” dedi. Kılıçdaroğlu, Ergenekon davası kararlarının ardından ortaya çıkan genel af tartışmaları ile ilgili ise “Şu anda genel affı öngörecek bir ortam yok” dedi.

Yayınlanma: 09.08.2013 - 00:21
Abone Ol google-news

Şeker Bayramı’nı memleketi Tunceli’de geçiren CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, eşi Selvi Kılıçdaroğlu ile öncelikle, merkeze bağlı Atlantı köyüne giderek annesi Yemuş ve babası Kamer Kılıçdaroğlu’nun mezarlarını ziyaret etti ve mum yaktı.

Daha sonra Tunceli Belediyesi’ni ziyaret eden Kılıçdaroğlu ve beraberindeki heyeti BDP’li Belediye Başkanı Edibe Şahin izinli olduğu için Başkanvekili Babikhan Adır karşıladı. Belediye’deki herkesle tek tek bayramlaşan Kılıçdaroğlu, daha sonra Başkanvekili Adır ile 20 dakika basına kapalı olarak görüştü.

Adır’ın görüşmede çözüm sürecine CHP’nin daha fazla destek vermesini beklediklerini söylediği Kılıçdaroğlu’nun da “Biz Türkiye’nin barışı için büyük bir çaba içindeyiz. Biz CHP olarak Türkiye'de barışın sağlanması için elimizden ne geliyorsa yapıyoruz bu konuda hiç şüpheniz olmasın” dediği öğrenildi.

Başkanlık teklifi geri çekilsin

Belediye çıkışında gazetecilere gündemle ilgili açıklamalarda bulunan Kılıçdaroğlu, yeni anayasa çalışmalarıyla ilgili şunları söyledi:

“Türkiye'nin daha özgür, daha demokratik bir anayasaya kavuşması için her türlü çabayı gösteriyoruz. Başkanlık teklifi çekilirse uzlaşılan madde sayısı daha fazla olabilir. Bu süreç içerisinde demokratikleşme paketi getiriyorlarsa önce o paketi görmemiz gerekiyor. Parlamento erken toplanabilir, görev yapabilir. Halkın beklediği yasalar varsa onlar süratle yasalaştırılır.”

Genel af öngörülecek ortam yok

Ergenekon davasında verilen kararlardan sonra ortaya çıkan genel af tartışmalarıyla ilgili sorular üzerine Kılıçdaroğlu, “Şu anda genel affı öngörecek bir ortam yok” demekle yetindi.

Çözüm süreci ile ilgili bir soru üzerine ise Kılıçdaroğlu şu değerlendirmelerde bulundu:

“Bu konuda her türlü çabayı gösterdik. En son 17 maddelik özgürlük ve demokrasi bildirgesini açıkladık. Gazetelere ilan verdik, parti binamıza astık. Türkiye’de barışın ve huzurun yolu daha fazla özgürlük daha fazla demokrasiden geçmektir. Eğer hükümet bu konuda önemli adımlar atarsa hiç kimsenin endişesi olmasın bu konuda en büyük katkıyı CHP yapacaktır.”

Suriye’de dökülen kanın sorumlusu hükümet

Suriye’deki iç karışıklık Alevi ve Kürtlere yönelik katliamların anımsatılması üzerine ise Kılıçdaroğlu şöyle konuştu:

“Hükümetin izlediği Suriye politikası yanlıştır, Başından beri bu politikanın Türkiye’yi Ortadoğu bataklığına sürükleyeceğini ifade ettik. Ama hükümet, Bugün Suriye’de dökülen her kanın sorumlusu bu hükümettir. O yanlış politika şimdi Ortadoğu coğrafyasında Müslüman kanının akmasına yol açtı. Politikanın süratle değişmesi gerekiyor. Ama, maalesef Türkiye bu sürece taraf oldu. Taraf olduğu içinde ağır bir bedel ödeniyor.”

Irak’a ziyaret


Bayramdan sonra Irak’a gideceğini ifade eden Kılıçdaroğlu, “Sosyal demokrasiyi, çağdaşlığı, özgürlüğü, savunan bir parti olarak Ortadoğu’da görüşlerimizi dile getireceğiz. Yoğun bir program var, sayın Başbakan dahil o yoğun program çerçevesinde bazı görüşmeler olacak” dedi.

Kılıçdaroğlu, daha sonra İsmet Paşa Parkı’nda yurttaşlarla sohbet etti ve çay içti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler