"Bu zenginlik nereye gidiyor?"

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, ''4 kişilik bir aileden 60 milyar dolar kazancı olan kimse bu miting meydanında yok mu? Burada yok, nerede onlar? Türkiye kalkınıyor, zenginleşiyorsa bu zenginlik nereye gidiyor?'' dedi.

Yayınlanma: 22.02.2009 - 15:07
Abone Ol google-news

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, partisince Kocaeli Perşembe Pazarı'nda düzenlenen mitingdeki konuşmasında, Türkiye'de büyük heyecan, büyük coşku yaşandığını belirterek
''Genellikle yerel seçimlerde böyle olmaz. Ama bu kez bir başka heyecan var. Acaba bunun altında ne yatıyor? Sizin amacınız elbette Kocaeli'nde Sefa Sirmen'i Büyükşehir Belediye Başkanı yapmaktır. Elbette Kocaeli'ndeki belediyelere, CHP'li belediye başkanlarını getirmektir, bunu görüyorum. Ama öyle bir hissiyatım var ki sanki bu yetmeyecekmiş gibi. Öyle bir ayağa kalkmışsınız ki sizi belediye başkanlığı kesmeyecek. 'Daha daha' diyeceksiniz, sadece kent yönetimi değil, Türkiye yönetimi de değişsin diyeceksiniz öyle mi? Yani siz buraya Kocaeli için geldiniz elbette ama Türkiye için de mi geldiniz? Bence de öyle. Kocaeli bu meseleyi çok doğru kavramış, yürekten kutluyorum, sizlerle iftihar ediyorum. İyi ki varsınız''

Baykal, daha sonra kalabalığa seslenerek, ''Sevgili kardeşlerim, nasılsınız, iyi misiniz? Siyaset bir yana durumlar nasıl, seçimi bırakalım şimdi işler yolunda mı? Geçiminiz yolunda mı? Kazancınız, masrafınız birbirini karşılıyor mu? Geliriniz gideriniz birbirini tutuyor mu? Kredi kartı borçları ödeniyor mu? Konut, araba, banka, tüketici kredileri ödeniyor mu'' diye sordu.

Her sorunun ardından ''hayır'' yanıtını alan Baykal, şunları kaydetti: ''Sizden elinizi vicdanınıza koyarak değerlendirme yapmanızı istiyorum. Durumunuz nasıl, ekonomi, gelir-gider tablosu, aile içinde nasıl gözüküyor? İşsizseniz iş arıyorsunuz, işiniz varsa bütün gücünüzle çalışıyorsunuz, emekliyseniz bunca yılın karşılığı olarak devletin verdiği emekli maaşıyla geçinmeye çalışıyorsunuz, çocuğunuza yardımcı almaya çalışıyorsunuz, işsiz kalmışsa yarasına merhem olmaya çalışıyorsunuz, nasıl gidiyor, oluyor mu? Kalkınma, büyüme var mı? Yükselme var mı ekonomik olarak? Niye böyle?
Çiftçiyseniz çiftçinin kazancı artmadı mı? Mazot fiyatları, gübre fiyatları çok mu yükseldi? Bu yıl gübre fiyatları dolayısıyla çiftçi tarlasına gübre mi atamadı, öyle mi oldu? Banka borçları ödenemiyor mu? İcra takibatı başladı mı köylerde? Ziraat Bankası, diğer bankalar alacaklarını tahsil etmek için çiftçinin malına mülküne, evine haciz memuru göndermeye başladı mı? Kocaeli'nde icra dairelerinin sayısı hızla artıyor mu? İcraya verilenlerin sayısı 10 binleri katlanarak aşmaya başladı mı? Esnaf ne halde, işler, alışveriş yolunda mı? Niye sevgili arkadaşlarım, bu iş niye böyle oldu? Hani Türkiye kalkınıyordu, hani Türkiye zenginleşmişti, hani adam başına 10 bin dolar yıllık kazanç vardı? 15 milyar dolar, 4 kişilik bir ailede 60 milyar dolar. 4 kişilik bir aileden 60 milyar dolar kazancı olan kimse bu miting meydanında yok mu? Burada yok, nerede onlar? Türkiye kalkınıyor, zenginleşiyorsa bu zenginlik nereye gidiyor?''

Kocaeli'nin Türkiye sanayisinin başkenti olduğunu belirten Deniz Baykal, ''Siz Türkiye'nin kalkınmasının amiral gemisisiniz. Türkiye sizin ardınızdan kalkınacak. Nasıl, İzmit şimdi kalkınmaya devam ediyor mu? Fabrikalar açılıyor mu? Üretim artıyor mu, azalıyor mu? Yarı yarıya inmeye başladı mı? İşsiz sayısı katlanarak artıyor mu? 30 bin kişi sadece İzmit'te bir yılda işsiz kaldı mı? İşsiz kalmanın ne demek olduğunu Türkiye'yi yönetenler biliyor mu?'' diye konuştu.

İşsiz kalmanın sadece bir insanın meşgalesini kaybetmesi değil, ailedeki, mahalledeki, toplumdaki yerini kaybetmesi anlamına geldiğini vurgulayan Baykal, ''Siz çocuğunun ihtiyacını karşılayamayan bir babanın ihtiyacını bilir misiniz? 30 bin kişi burada bu durumda'' dedi.

Türkiye'de bir yılda işini kaybedenlerin sayısının geçen kasım ayı itibariyle 635 bin, işsiz olup da iş aramayanların sayısının ise 300 bin olduğunu, bunların toplamının 935 bin kişi ettiğini bildiren Baykal, ''700 bin askerimiz var. İşsizler ordusuna ise bir yılda katılanların sayısı 935 bin. Bu iyi bir tablo mu?'' diye konuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler