'Kimse yanan orman alanlarını işgal edemeyecek'

Ormna yakmanın ömürboyu hapis cezasına kadar giden ağır cezaları olduğunu belirten Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, "Ormanların yüzde 70'inin tapusunu aldık. Kimse yanan orman alanlarını işgal edemeyecek" dedi.

Yayınlanma: 10.08.2013 - 15:18
Abone Ol google-news

Ramazan Bayramı'nı memleketi Afyonkarahisar'da geçiren Bakan Veysel Eroğlu, Sandıklı İlçesi'nde bayramlaşma törenine katıldı. Davul- zurnayla karşılanan Bakan Eroğlu, gazetecilerin soruları üzerine orman yangınları hakkında bilgi verdi. Hava sıcaklığının çok yüksek olduğunu hatırlatan Eroğlu, bunun yangınları tetiklediğini söyledi. Günde 10 ile 20 arasında irili- ufaklı orman yangını çıktığını kaydeden Eroğlu, "Teşkilatımız çok güçlü. Teknolojimiz çok ileri. Hatay'daki yangın bile o zor şartlara rağmen 2.5 günde kontrol altına alındı" dedi.

SON 10 YILDA 8-10 BİN HEKTAR ALAN YANDI

Bakan Veysel Eroğlu, şu anda röportaj yapıldığı sırada dahi yanan yerler olduğunu, bunları an be an takip ettiğini söyledi. Çanakkale ve Bursa gibi faklı yerlerde orman yangınları çıktığına dikkati çeken Bakan Eroğlu, müdahale sırasında öncelikle can kaybının önüne geçildiğini, daha sonra yangının söndürüldüğünü söyledi. Türkiye'deki orman yangınlarındaki kaybın diğer Akdeniz ülkelerine oranla daha az olduğunu kaydeden Bakan Eroğlu, "Fransa, Portekiz, İspanya ve Yunanistan'la kıyaslandığında bizdeki yanan alan çok cüzi. Bizdeki oran binde 4 civarındayken diğer ülkelerde bu oran yüzde 6 ile 10 arasında. Hatta Portekiz'de son 10 yılda yanan alan yüzde 30. Bizde son 10 yılda 8-10 bin hektar alan yandı" diye konuştu.

17 DAKİKADA MÜDAHALE EDİLİYOR

Türkiye'nin orman yangınlarıyla mücadelede çok ileri teknoloji kullandığına dikkati çeken Eroğlu, kullanılan kameralı takip sisteminin pek çok ülkeye örnek olduğunu belirtti. Yangına müdahale süresinin de kısaltıldığını vurgulayan Eroğlu, "Geçmişte 45 dakikada müdahale ediliyordu. Bu süreyi 17 dakikaya indirdik, hedefimiz 15 dakika" dedi.
Yangınların önüne geçilmesi için yapılması gerekenleri de sıralayan Eroğlu, "Vatandaşlarımız araçla geçerken sigara izmariti ve yanıcı maddeleri atmasın. Çiftçiler anız yakmasın. Zaten onun da toprağa hiçbir faydası yok, aksine zararı var. Piknik yapanlar özellikle dikkatli olsun" dedi.

ORMAN YAKMANIN MÜEBBETE KADAR GİDEN CEZASI VAR

Orman yangınlarında sabotaj bulgusuna rastlanıp rastlanılmadığına ilişkin soru üzerine Eroğlu, "Yanlışlıkla bile olsa orman yangınına neden olmanın cezası var. Yakanlara, 3 yıldan başlayan ve müebbet hapis cezasına kadar cezalar var. Yakanlar tespit edilirse, yanan alanın bütün masrafı, ağaçlandırma ve diğer tüm masraflar ondan tahsil ediliyor. Cezalar da çok ağır" diye konuştu.

Toplumda yanan yerlerin birilerine tahsis edileceği gibi bir algı olduğuna da vurgu yapan Eroğlu, şöyle dedi:

"Buralar kasıtlı yakılıyor. Birilerine vermek, otel yapmak için. Böyle bir şey yok. Zaten mevzuat buna müsait değil. Yanan alanların etrafı çevreleniyor, belirleniyor. Hava fotoğrafları çekiliyor. En geç 1 yıl içinde ağaçlandırılıyor. Zaten orman alanlarının tapusunu alıyoruz. Şu ana kadar yüzde 70'inin tapusunu aldık. 31 Aralık 2014 saat 16.59'a kadar Orman Genel Müdürlüğü Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü'nden orman alanlarının tapusunu hazırlamasını istedik. Kimse yanan orman alanlarını işgal edemeyecek."

'İŞGAL EDİLMİŞ BİR ALAN BULUN ELLERİMLE YIKACAĞIM'

İşgal edilmiş 1 metrekarelik yanan alan dahi olmadığını savunan Bakan Eroğlu, "Bizzat ben takip ediyorum. Uydudan takip ediyoruz. Ayrıca bakanlıktaki makamda kameralı takip sistemi var. Kara takip sistemi var. Hiç kimse 'Ormandan yer yakarım, ben burayı işgal ederim, buradan yer kaparım' sevdasına kapılmasın. İşgal edilmiş bir yer varsa bulun ellerimle yıkacağım" dedi.

THK'NİN SORUNU ÇÖZÜLÜR

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'nün Türk Hava Kurumu'nun (THK) bakım yetkilerini askıya alınması nedeniyle 11 yangın söndürme uçağının kullanılamadığı iddialarına da açıklık getiren Bakan Eroğlu, şunları söyledi:

"Sorun çözülür. THK gerçekten güçlü. Daha da güçlenmesini istiyorum. Kiraladığı helikopter ve yangın uçaklarıyla belli bir noktaya erişti. Hatta THK Üniversitesi kuruldu. Burada pilot eğitimi de veriliyor. Bunlar mesele değil, onları hallederiz. Bunlar yani helikopterler ve küçük uçaklar zaten mahalli çalışıyor. Büyük bir problem yok onları çözeriz."


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler