2 gün süre doldu, Kılıçdaroğlu konuştu

CHP İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkan adayı Kemal Kılıçdaroğlu, İBB’ye bağlı 21 şirketin 2007 verilerine göre 2 milyar 63 milyon dolar borcu olduğunu belirterek belediyenin raylı sistem, yangın sigorta, emlak vergisi gelirlerinin de aralarında bulunduğu bir çok gelirinin ise borçların geri ödenmesi için 2020’ye kadar ipotek altına alındığını söyledi.

Yayınlanma: 22.02.2009 - 17:41
Abone Ol google-news

CHP’li Kemal Kılıçdaroğlu, CHP İstanbul İl Başkanı Gürsel Tekin, Beşiktaş Belediye Başkanı İsmail Ünal, CHP Üsküdar Belediye Başkan adayı Sema Bartın ve CHP Kartal Belediye Başkan adayı Altınok Öz ile birlikte Üsküdar’daki Kafkas Kültür Derneği’ni ziyaret etti.

Etkinlik öncesi İBB’ye bağlı şirketlerin bilançolarına ilişkin basın açıklaması yapan Kılıçdaroğlu, 23 şirketin 21’inin hesaplarına ulaştıklarını, 21 şirketin 3’ünün zarar, 18’inin ise kar bildirimde bulunduğunu söyledi. İBB Başkanı Kadir Topbaş’a “Şirketlerin bilançolarını ve gelir gider tablolarını açıklayın...” çağrısına karşın yanıt alamadığını anımsatan Kılıçdaroğlu, “Sayın Topbaş’ın İstanbullulara verdiği sözü, biz yerine getiriyoruz” dedi. Kılıçdaroğlu, “3 şirketin toplam zarara tutarı 17 milyon 957 bin 370 TL’dir. 18 şirketin ticari kar toplamı ise 296 milyon 565 bin 545 TL’dir. Ancak bilançolar incelendiğinde durumun görüldüğü gibi parlak olmadığı anlaşılıyor. Şirketlerin kısa ve uzun vadeli borçlarının toplamı 2 milyar doların üstündedir. Bu şirketlerin gelir toplamı ise yalnızca 239 milyon dolar’dır. Bu şu demektir: ‘Bu şirketler 10 yıllık karlarını biriktirirlerse ancak anapara borçlarının bugünkü tutarını karşılayabilirler.’ Bunun dışında İBB’nin de Hazine Müsteşarlığı’na bildirdiği 2 milyar 321 milyon dolar borcu vardır. Mevcut yönetim alınanan borçların faizlerini ödemek için bile yeniden borçlanmaktadır” diye konuştu.

İBB Başkanı Topbaş’ın CHP Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Sevigen’in istifasının ardından “Çeşitli duyumlarım var. Sıra Deniz Baykal’da olabilir” sözlerine de yanıt veren Kılıçdaroğlu, “Yolsuzlukları açıklamak, demokrasinin gereğidir. Sayın Topbaş’ta ne biliyorsa açıklamalıdır. Biz bundan memnuniyet duyarız. Ancak bu ülkede bir televizyon kanalının Almanya’da 13 tane banka hesabı olduğu ortaya çıktı. Deniz Feneri de araştırılsın. Yolsuzluğu kimin yaptığı önemli değildir, önemli olan bunların ortaya çıkarılmasıdır” diye konuştu. Kılıçdaroğlu, İBB Başkanı Topbaş’ın Maltepe Cemevi’nde protesto edilmesini doğru bulmadığını söyledi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler