'Kar' etkisini gösteriyor

Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü'nden yapılan açıklamaya göre tüm yurtta etkili olan kar yağışı bu gece Ankara genelinde de kendisini gösterecek. Yetkililer, yağışlar nedeniyle 886 köy yolunun ulaşıma kapalı olduğu belirtirken, yurttaşlar buzlanma ve don olaylarına karşı uyarıldı.

Yayınlanma: 23.02.2009 - 08:29
Abone Ol google-news

Kar yağışları tüm yurtta etkisini gösteriyor. Erzurum'da 336, Bingöl'de 243, Kars'ta 111, Muş'ta 90, Erzincan'da 75 ve Ardahan'da 31 olmak üzere toplam 886 köy yolu, kar ve tipi nedeniyle ulaşıma kapalı bulunuyor. Kapalı köy yollarının ulaşıma açılması için başlatılan karla mücadele çalışmalarının devam ettiğini belirten yetkililer, tipi nedeniyle açılan bazı köy yollarının yeniden ulaşıma kapandığını, bu nedenle yol açma çalışmalarının güçlükle yürütüldüğünü bildirdi.

Öte yandan, Akdeniz ve Ege üzerinden gelen alçak hava basıncının etkisi altında bulunan bölgede, akşam saatlerinden itibaren kar yağışı bekleniyor.

Meteoroloji yetkilileri, hafta boyunca aralıklı olarak devam etmesi beklenen kar yağışının, cuma günü etkisini artırabileceğini kaydetti. Bu arada, bölgede gece yaşanan en düşük hava sıcaklıkları da sıfırın altında olmak üzere Ardahan'da 17, Kars'ta 15, Erzurum'da 12, Ağrı'da 8 ve Erzincan'da 2 derece olarak ölçüldü.

Günün en yüksek sıcaklıklarının da Erzurum, Ardahan ve Kars'ta eksi 1, Ağrı'da 1, Erzincan'da 4 ve Iğdır'da 6 derece olması bekleniyor.

Sürücüler, soğuk havanın etkisiyle yollarda meydana gelen buzlanma nedeniyle zor anlar yaşarken, buzlanmaya karşı yollara tuz atılıyor. Bölgede, yarından itibaren ılık bir hava akımının etkili olacağı, buna bağlı olarak hava sıcaklıklarında da artış yaşanabileceğini belirtildi.

 

İstanbul'da beklenen kar yağışı

İstanbul'da günlerdir beklenen kar yağışı gece yarısından sonra etkisini göstermeye başladı. Kar yağışı özellikle yüksek kesimlerde görüldü. İstanbul Büyükşehir Belediyesi ekipleri kar küreme ve ve tuzlama çalışması yaptı.

 

Ankara'ya uyarı

Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü'nden yapılan ''meteorolojik uyarı''da, Ankara'nın batısında devam eden kar yağışının gece saatlerinde il genelini etkisine almasının beklendiği bildirildi.

Uyarıda, kar yağışının gece saatlerinde kuvvetli olmasının beklendiği kaydedilerek, yurttaşların olası buzlanma ve don olaylarına karşı dikkatli olmaları istendi.

 

Bolu Dağı'nda da kar ve sis etkili

Bolu Dağı'nda etkili olan kar yağışı ve sis ulaşımı olumsuz etkiliyor. D-100 karayolunun Bolu Dağı kesimi Karanlıkdere ve Seymenler mevkisinde zaman zaman etkili olan kar yağışı ve sis ulaşımı olumsuz etkiliyor. Sis nedeniyle görüş mesafesi 10 metreye kadar düşüyor.

Kar kalınlığının 11 santimetre olduğu Bolu Dağı'nda, Karayolları karla mücadele çalışmalarını aralıksız olarak sürdürüyor. Bolu Emniyet Müdürlüğüne bağlı trafik ekipleri, sürücüleri zaman zaman etkili olan kar yağışı ve sis konusunda dikkatli olmaları konusunda uyarıyor.


Marmaris'e 22 yıl sonra kar yağdı

Muğla'nın Marmaris ilçesine, 22 yıl aradan sonra ilk kez kar yağdı. Marmaris Meteoroloji Müdürlüğü yetkililerinden aldığı bilgiye göre, badem ağaçlarının çiçek açtığı ilçenin yüksek kesimlerinde etkili olan yağış sonrası, kar kalınlığı 5 santimetreye ulaştı.

Yetkililer, Marmaris'e daha önce 1987 yılının Şubat ayında kar yağdığını, Marmaris-Turunç yolundaki araçların da kar nedeniyle güçlükle ilerleyebildiğini belirtti.

Kar yağışı sonrası kimileri kar topu oynayarak eğlendi, bazıları da hatıra fotoğrafı çektirdi. Öte yandan ilçe merkezindeki bazı badem ağaçlarının da çiçek açtığını gözlendi. Marmaris-Turunç arasında dolmuş şoförlüğü yapan Yusuf Ay, ''Sabah birisi bana 'Marmaris'e gitme kar yağacak' deseydi, inanmazdım'' dedi.

Meteoroloji yetkilileri, ilçede hava sıcaklığının 3 derece olarak ölçüldüğünü, Çarşamba ve Perşembe günleri ise hava sıcaklığının 6 ile 9 derece arasında değişeceğini bildirdi.

 

Karaman-Mersin yolu ulaşım güçlükle sağlanıyor

Edinilen bilgiye göre, Karaman'da akşam saatlerinde başlayan yoğun kar yağışı ulaşımı olumsuz etkiliyor.

Karaman-Mersin kara yolu Sertavul Geçidi'nde ulaşımın güçlükle sağlandığı kaydedildi.


Trafik ekipleri, kara yolunda zincirsiz araç geçişine izin vermiyor. Kara yolları ekipleri, yolda tuzlama çalışmasını sürdürüyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon