Taksim'de katliam protestosu

Mısır'da darbe karşıtlarına yönelik katliam, çeşitli sivil toplum kuruluşlarınca Beyoğlu'nda protesto ediliyor.

Yayınlanma: 14.08.2013 - 17:46
Abone Ol google-news

İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfı ile Özgür Düşünce ve Eğitim Hakları Derneği (Özgür-Der) üyelerinin de aralarında bulunduğu bir grup,Galatasaray Lisesi önünde toplandı.

Gruptakiler, "Darbeye sessiz kalanlar bu katliamın suç ortaklarıdır", "Zorbalık ve hukuksuzluk yenilecek, İslami direniş kazanacak" ve "Mısır'da darbenin karşısında Müslüman kardeşlerimizin yanındayız" yazılı pankartlar açtı.

Grup üyeleri, Mısır bayrakları, Mısır'ın seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin posterleri ve üzerinde "Darbeciler, firavunlar döktükleri kanda boğulacak", "Darbeciler yenilecek, İslami hareket kazanacak", "İslami yönetime evet, laik azınlığa hayır", "Zorbalığa hayır, Mursi'ye evet" ve "Kör BM, kukla Ban Ki Mun" şeklinde yazılar bulunan dövizler taşıdı.

Sık sık tekbir getiren grup, "Defol Sisi, seninleyiz Mursi", "Direne direne kazanacağız", "İhvana selam direnişe devam" şeklinde sloganlar attı.

Ankara'da Mısır ve ABD Büyükelçilikleri önünde protesto

AKP  Saadet Partisi, Anadolu Gençlik Derneği, İHH, Özgür-Der ve çeşitli sivil toplum kuruluşu üyeleri, Mısır'da darbe karşıtlarına yönelik katliamı bu ülkenin ve ABD'nin Ankara büyükelçilikleri önünde yaptıkları eylemle protesto etti. Bir grup, Mısır'da hayatını kaybedenler için ABD Büyükelçiliği önünde cenaze namazı kıldı.

AKP Ankara Gençlik Kolları üyeleri, akşam saatlerinde Mısır'ın Ankara Büyükelçiliğinin Atatürk Bulvarı girişinde toplandı.

Ankara Gençlik Kolları Başkanı Yusuf Alperen Ayar, yaptığı açıklamada, Mısır'da yaşananların darbe olmaktan çıkarak katliama dönüştüğünü söyledi.

Ayar, bu insanlık suçunu kınadıklarını vurgulayarak, Mısır'da yaşananların Türkiye'de yaşanmış kadar kendilerini üzdüğünü kaydetti.

Mısır'da yaşananların tekrarını duymamayı temenni ettiklerini vurgulayan Ayar, halkın iradesinin halka iade edilmesini istedi.

Zaman zaman tekbir de getiren grup daha sonra dağıldı.

Mısır'ın Ankara Büyükelçiliğinin Atatürk Bulvarı tarafındaki girişinde ayrıca toplanan Özgür-Der üyeleri de "Susmadık susmayacağız, hakkı her zaman haykıracağız", "Dik dur eğilme, müslümanlar seninle", "Mısır halkı kefeniyle sokakta" yazılı dövizler ile Cumhurbaşkanı Mursi'nin fotoğraflarını taşıdı. Protestoya, İHH, MAZLUMDER ve çeşitli dernek ve vakıflar da destek verdi.

Özgür-Der Ankara Şube Başkanı Abdurrahman Çeliker, konuşmasında hem Mısır'da yaşananları, hem de Özgür-Der'in Van ve Diyarbakır'daki şubelerine saldırıları protesto ettiklerini söyledi.

Müslümanların kardeş olduğunu ve bu bilinçle zulme maruz kalan Müslümanların yanında durduklarını ifade eden Çeliker, hem Özgür-Der'e, hem de Mısır'da Müslümanlara yapılanları kınadıklarını kaydetti.

Özgür-Der'den Yahya Irmak da ortak hazırlanan açıklamayı okudu. Özgür-Der'e Van ve Diyarbakır'da saldıranların aslında İslami kimliğe, Suriye direnişine ve Adeviye direnişine saldıranlar olduğunu dile getirdi.

Saldırıların kendilerini susturamayacağını, gerçekleri örtemeyeceğini ifade eden Irmak, "Mısır'da ve Suriye'de Lebbeyk ya Allah diyerek direnen kardeşlerimizin yanlarında olduğumuzu ilan ediyor, katilleri lanetliyoruz" diye konuştu.

Grup, açıklamanın ardından Mısır bayraklarıyla ABD Büyükelçiliği'ne yürüdü.

ABD büyükelçiliği önünde cenaze namazı

ABD'nin Ankara Büyükelçiliği önünde toplanan Saadet Partisi ve Anadolu Gençlik Derneği üyeleri de çeşitli dövizler açarak Mısır'da yaşanan katliamı protesto etti. Gruba, Özgür-Der, İHH, MAZLUMDER ve çeşitli dernek ve vakıflar da destek verdi.

Saadet Partisi Ankara İl Başkanı Hüseyin Hacıabdullahoğlu, yaptığı açıklamada, dünyanın önemli bir coğrafyasında "vahim gelişmeler" yaşandığını belirterek, Mısır halkının darbeye karşı 46 gündür direndiğini, ancak darbecilerin alçaklıklarını kitlesel katilam yaparak devam ettiklerini söyledi.

"Bu manzara, bitmişliğin, acziyetin son noktasını, alçaklığınsa en yüksek rütbesini gösteriyor" diyen Hacıabdullahoğlu, yaşananların son derece üzücü olduğunu bildirdi.

Hacıabdullahoğlu, bu olayın faillerini de alkışlayanlarını da kınadıklarını belirterek, "Biz biliyoruz ki Mısır'da namluları kendi halkına çeviren Mısır ordusu değil, o orduyu o Sisi'leri kullanan İsrail ve ABD'dir" diye konuştu.

Darbecilerin yaptığı hiçbir açıklama ve yorumun doğruluk payı olmadığını ifade eden Hacıabdullahoğlu, İhvan'ın hep sorumlu davranmayı prensip edindiğini ve başardığını söyledi.

"Bugün her türlü alçaklığa başvurarak Adeviye'yi, Nahta'yı dağıtabilirler ama direnişi durduramayacaklar" diyen Hacıabdullahoğlu, dünyanın her yerinde akan kandan İsrail ve ABD'nin sorumlu olduğunu savundu.

Hacıabdullaoğlu, demokrasinin taraflara göre değil, herkes için olduğunu belirterek, Mısır'da darbecilerin kendine gelmesini istedi.

Anadolu Gençlik Derneği Genel Başkan Yardımcısı Ömer Faruk Yazıcı da başından itibaren darbe süreci karşısında batının ikiyüzlülüğü ve çifte standartçılığının gün gibi aşikar olduğunu söyledi.

Yazıcı, Mısır'da işletilmeye çalışılan darbe sürecinin, Suriye'deki iç savaşın, Irak'ta patlayan bombaların da aynı merkezin kontrolünde bulunduğunu iddia ederek, dökülen kanın arkasındaki gerekçenin İsrail'in bölgedeki varlığını teminat altına alınması olduğunu savundu.

Yaşanılan katliam karşısında ABD ve AB'nin dilsiz kalmasının kendilerini şaşırtmadığını söyleyen Yazıcı, hükümetten "ABD, AB ve İsrail olmak üzere ikiyüzlü davrananlarla ilişkileri gözden geçirmesi, Mısır'ın darbeci yönetimine karşı sözde kalmayan yaptırımlar beklediklerini" bildirdi.

Grup, açıklamaların ardınan Mısır'da hayatını kaybedenler için cenaze namazı kıldı.

İngiltere'de protesto

Mısır'da güvenlik güçlerinin, yüzlerce kişinin hayatını kaybetmesi ile sonuçlanan darbe karşıtlarına yönelik müdahalesi, İngiltere Başbakanlığı önünde protesto edildi.

Başbakanlık binası önünde toplanan çok sayıda protestocu, "Demokrasi katili Sisi", "Cameron görmüyor musun, Sisi demokrasiyi öldürdü", "Sisi'yi daha fazla istemiyoruz" sloganlarıyla katliama tepki gösterdi.

Göstericiler, Mısır bayrakları ve Mısır'ın seçilen ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin fotoğraflarının yanı sıra ellerinde askeri darbeye karşı ifadelerin yer aldığı pankartlar taşıdı.

Çok sayıda katılımın olduğu protesto, olaysız sona erdi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler