Bakan Şahin'in tehdit gibi itirafına tepki yağdı

Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin'in "Hükümetimizle kavga eden, zıtlaşan yerel yönetimler her projelerini Ankara'dan geçiremiyor" sözleri tartışmalara neden oldu. CHP, MHP ve DSP milletvekillerinden Şahin'e tepki geldi. Şahin'in sözleri "itiraf" olarak değerlendirildi.

Yayınlanma: 23.02.2009 - 11:16
Abone Ol google-news

CHP İzmir Milletvekili Ahmet Ersin, "Hükümetimizle kavga eden, zıtlaşan yerel yönetimler her projelerini Ankara'dan geçiremiyor" diyen Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin'e tepki gösterdi. Ersin "Adalet Bakanı'nın sözleri tüm vatandaşlarımızın AKP'ye biata zorlandığının itirafıdır" dedi. Ahmet Ersin, Şahin'in artık bakanlık koltuğunda oturmaması gerektiğini kaydetti.

Ersin yaptığı açıklamada, Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin'in Antalya'da yaptığı açıklamayı hatırlatarak Bakan Şahin'in muhalefet partilerine oy vermeyi düşünen yurttaşları açıkça tehdit ettiğini, 'demokrasiden nasibini almadığını' ve 'adaletsiz bir Adalet Bakanı' olduğunu gösterdiğini belirtti.

Belediye Başkanlarının kent projelerini kendileri için değil, o kentte yaşayan yurttaşların huzur ve refahı için yaptıklarını söyleyen Ersin, şunları kaydetti: "Muhalefete mensup belediye başkanlarının projelerine hükümet olarak zorluk çıkarmak, aslında o kentte yaşayan vatandaşlarımızı cezalandırmaktır. Başbakan bir yandan söylemleri ve yazılarıyla muhalefet yapanları Ergenekon soruşturması bahanesi ile baskı altına alıp, sindirmeye çalışırken bir yandan da yandaşlığı kabul etmeyin tarafsız yayın yapan medyayı vergi terörü ile AKP'ye biat etmeye zorluyor. Adalet Bakanı'nın bu sözleri cezalandırma ve baskının ülke genelinde yapıldığının ve muhalefet partilerine oy veren tüm vatandaşlarımızın AKP'ye biata zorlandığının itirafıdır. Sayın Şahin Adalet Bakanı sıfatına ve misyonuna yakışmıyor. Demokrasi dışı, hak ve adaletle bağdaşmayan gözdağı ve tehdit içeren sözlerinden sonra artık o koltukta oturmamalıdır."


CHP'li Çöllü Erdoğan'a Bakan Şahin'in sözlerini sordu

Öte yandan CHP Antalya Milletvekili Hüsnü Çöllü Meclis Başkanlığı'na sunduğu soru önergesinde, Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin'in Antalya'da yaptığı konuşmayı Meclis gündemine taşıdı.

Adalet Bakanı'nın "Hükümetimizle kavga eden, zıtlaşan yerel yönetimler her projelerini Ankara'dan geçiremiyor. Maalesef bu Türkiye'nin gerçeği. O nedenle halkıyla, hükümetiyle, devletiyle barışık mahalli yöneticiler işbaşında olursa, bizim sorunlarımız daha çok çözülür" dediğini hatırlatan Çöllü, Başbakan Erdoğan'a şu soruları yöneltti:
"Adalet Bakanı'nın, seçim çalışmalarında yaptığı tehdit içeren bu değerlendirme ne anlama gelmektedir? Bu açıklama demokrasi ile bağdaşmakta mıdır? Hükümetiniz ile 'zıtlaşan yerel yönetimler' tanımının kapsamı, yalnızca muhalefet partilerinin yönetimde olduğu belediyeler midir? İktidarınız döneminde hangi belediyelerin hangi projelerine engel çıkarılmıştır? İktidarınız döneminde, yerel yönetimlere Hazine ve İller Bankası aracılığıyla ne kadar kaynak kullandırılmıştır? İktidarınız döneminde partinizden seçilen belediye başkanları hakkında soruşturma açılması için kaç dosya gelmiştir? Yerel seçimlerden sonra da ayrımcılık içeren uygulamalarınızı devam ettirecek misiniz?"

 

CHP'li Öztürk'ten Başbakan'a Şahin sorusu

CHP Mersin Milletvekili Ali Rıza Öztürk de Adalet Bakanı Şahin'in Antalya'da yaptığı konuşma ile ilgili olarak Başbakan Erdoğan'ın yanıtlamasını istediği bir soru önergesi verdi.

Öztürk, önergesinde şu sorular yer aldı:
"Basında yer alan bu bilgiler doğru mudur? Doğru ise Hükümetinizin hangi belediyelere yardım yapılıp hangilerine yapılmayacağı konusunda alınmış bir karar var mıdır? Hazineden yardım edilecek belediyeler için herhangi bir kriter aranmakta mıdır? Aranmakta ise bu kriterler nelerdir? Ülkemizdeki belediyelerde, sorunlarını gidermek amacı ile Hükümetin gerekli yardımı vermesi için iktidar partisine bağlı belediye olması şartı aranmakta mıdır? Adalet Bakanı Şahin'in sözleri 29 Mart yerel seçimlerinde oy verecek insanların milli iradesine ipotek koymak anlamına gelmez mi? İktidarla aynı görüşte olmayan belediyelerin sorunlarının çözümsüz kalması Şahin'in bu konudaki söyleminin tam tersine Türkiye'nin bir gerçeği olmaktan çıkarılamaz mı? Ülke genelindeki belediyelerin Hazineye olan borçları il, ilçe ve belde bazında dağılımı nasıldır?"

 

"Sözleri ayrımcılık yaptıklarının itirafıdır"

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında gazetecilerin soruları üzerine Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin'in Antalya'da söylediği sözlere tepki gösterdi.

Bakan Şahin'in sözlerinin taşıdığı sıfatla bağdaşmadığını kaydeden Vural "Bu kadar kayırmacılığı, bu kadar tehdidi ve şantajı, makul görüyorsa adaletin düştüğü durum gerçekten hazin demektir. Yüz karası bir durumla karşı karşıyayız. Adalet Bakanı sıfatına yakıştıramıyorum. Bir de partinin adı Adalet ve Kalkınma Partisi. Sizin nereniz adaletle ilgili? Herkese 'eşit hizmet götürüyoruz' diyordunuz, burada belediyelerde ayrımcılık yaptıkları ortaya çıktı. Bu bir ayrımcılık itirafıdır." dedi.

 

"Seçmenin demokratik hak kullanımını tehditle değiştirmeye çalışanlar cevabını halktan alacaktır"

CHP Genel Başkan Yardımcısı Bihlun Tamaylıgil, yaptığı açıklamada, Adalet Bakanı Şahin'in ''Hükümetle kavga eden, zıtlaşan belediyelerin projeleri Ankara'dan geçmiyor, bizimle uyumlu çalışacak yerel yöneticiler seçin'' ifadelerini kullandığını iddia etti.

Tamaylıgil, şöyle devam etti:
''Bakan Şahin devlet adamlığına yakışmayan bu zihniyetiyle, sözleriyle halkın iradesi üzerine ipotek koymaya çalışmaktadır. Ama buna kimsenin gücü yetmeyecektir. Sayın Bakan'ın sözleri ayrımcılıktır ve baskıcı zihniyetin yansımasıdır. Ama halkımız bu baskılara prim vermeyecektir. Yoksulluğun, işsizliğin acısı altında ezilenleri unutup, yandaşlarla rantsal bölüşüm planları hazırlayanlar kaybetmeye mahkumdur.

Seçmenin demokratik hak kullanımını tehditle değiştirmeye çalışanlar cevabını halktan alacaktır. Anlaşılmaktadır ki son dönemde AKP dışındaki bir partiden yerel yönetici olan kişiler Bakan'ın da itiraf ettiği gibi AKP'ye hizmet etmedikleri için halka hizmet etmekte zorluklarla karşılaşmışlardır ve karşılaşacaklardır. Biz inanıyoruz ki bunun hesabını da yine iradesine ipotek konulan halk soracaktır.

Sayın Bakan'ı vekalet verip arsa alımı yapacak belediye başkanı aramak yerine, halkın iradesine, verdiği oya ve o oylar sonucu seçilecek belediye başkanlarına saygılı olmaya davet ediyorum.''

 

DSP'li Vural'dan Şahin'e "şantaj" suçlaması

DSP Genel Sekreter Yardımcısı Mustafa Vural, Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin'in 'Hükümetimizle kavga eden yerel yönetimler projelerini Ankara'dan geçiremiyor' sözlerini "Milletvekilleri bunları söyleyebilir ama bu sözler Türkiye Cumhuriyeti'nin bakanına yakışmayan sözler. Sanıyorum bu haberler yayınlandıktan sonra üzülmüştür. Yaptığı bir şantajdır." şeklinde değerlendirdi.


Bakan Şahin'e 'Özal' göndermesi

Gazipaşa'nın CHP'li Belediye Başkanı Cem Burak Özgenç, Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin'in burada söylediği sözleri kınadığını belirterek, "Bu anlayışı 1989'da rahmetli Turgut Özal ifade etmişti; 'bizden olan belediye başkanlarına' destek oluruz demişti, sonra yerel seçimlerde hezimete uğramışlardı. Benzer nitelikte bir olay burada da gerçekleşecektir" dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler