Guantanamo tutsağı yaşadıklarını anlattı

Guantanamo'da 4 yılı aşkın bir süre kalan İngiliz vatandaşı Binyam Muhammed, ülkesine geri döndü. Muhammed, Guantanamo'da geçirdiği yıllarda ''en karanlık kabuslarında bile yaşayacağını düşünmediği deneyimler yaşadığını'' belirtti. İngiliz Dışişleri Bakanı David Miliband, bu gelişmenin Guantanamo'nun kapatılması yönünde bir ilk adım olarak değerlendirilebileceğini bildirdi.

Yayınlanma: 23.02.2009 - 15:00
Abone Ol google-news

ABD'nin Guantanamo üssündeki cezaevinde tutulanlardan Etiyopya asıllı İngiliz vatandaşı Binyam Muhammed, İngiltere'ye döndü.

Guantanamo'da 4 yılı aşkın bir süre kalan 30 yaşındaki Muhammed'i getiren uçak, Londra'nın kuzeyinde bulunan Northolt askeri üssüne indi. Muhammed'e, kendisini teslim alan İngiliz polisler eşlik etti.

SKY televizyonu, Muhammed'in İngiltere'ye dönmesinin ardından, Terörle Mücadele Yasası'na muhalefetten bu kez Metropolitan Polis Teşkilatı tarafından gözaltına alındığını öne sürdü. Bazı kaynaklar ise Muhammed'in tutuklanmasının beklenmediğini, ancak izleme altına alınabileceğini savundu.

Yaptığı yazılı açıklamada, ABD güçleri tarafından tutuklanmasından sonra işkenceye uğradığını savunan Muhammed, kendisine işkence yapan güçlerin İngiliz istihbaratından bilgi aldıkları iddiasında da bulundu.

 

'Dehşet içinde' 7 yıl

Muhammed, 7 yıl önce terör zanlısı olarak Pakistan'da gözaltına alınmasından beri yaşadığı 7 yılı ''dehşet içinde'' geçirdiğini savunarak, Fas'ta kendisini sorgulayan kişilerin İngiliz istihbaratından da yardım aldıklarını fark etmenin kendisini çok üzdüğünü ifade etti.

İngiltere'ye dönüşünde basınla karşılaşmaya hazır olmadığını belirten Muhammed, ''en karanlık kabuslarında bile yaşayacağını düşünmediği deneyimler yaşadığını'' belirtti. Muhammed, tutukluluğu süresince kendisini herkes tarafından terk edilmiş hissettiğini ve bunun büyük bir üzüntüye yol açtığını kaydetti.

 

'Guantanamo'nun kapatılması yönünde ilk adım'

Bu arada, Muhammed'in İngiltere'ye getirilmesiyle ilgili bir açıklama yapan Dışişleri Bakanı David Miliband, bunun Guantanamo'nun kapatılması yönünde bir ilk adım olarak algılanabileceğini bildirdi. Muhammed'in İngiltere'ye geri dönmesinden memnuniyet duyduğunu belirten Miliband, bunun yıllar süren bir çabanın sonucunda başarıldığını söyledi.

İngiltere Kraliyet Başsavcısı'nın Binyam Muhammed'in dile getirdiği işkence iddiaları hakkında soruşturma başlatabileceği belirtiliyor. Binyam Muhammed, 2002 yılında Pakistan'da tutuklanıncaya kadar 15 yaşında geldiği İngiltere'de yaşıyordu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler