Ankara'da köşe operasyonu

Ankara Emniyet Müdürlüğü, ölmüş kişilerle alkol bağımlıları üzerine kurdukları şirketler aracılığıyla Sosyal Güvenlik Kurumu'nu dolandıran bir şebekeyi çökertti. Köşe adı verilen operasyonda gözaltına alınan 38 kişinin kurduğu 43 paravan şirket aracılığıyla devleti 10 milyon TL zarara uğrattığı sanılıyor.

Yayınlanma: 23.02.2009 - 15:58
Abone Ol google-news

Ankara Emniyeti Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri bir istihbaratı değerlendirerek, bir grubun kurdukları paravan şirketlerle sağlık hizmetleriyle devleti zarara uğrattığını tespit etti. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın izniyle başlatılan Köşe Operasyonu'nda başta Ankara olmak üzere Antalya, Balıkesir, Eskişehir, Isparta, İstanbul, Konya, Manisa, Mersin ve Muğla'da 38 kişi gözaltına alındı.

Bu kişilerin ev, işyeri ve araçlarında yapılan aramalarda çok miktarlarda çek, senet, mevduat hesabı defterleri, tanzim edilmiş ve edilmemiş para makbuzları, 16 masaüstü bilgisayar, 4 dizüstü bilgisayar, 4 flash bellek, 43 değişik firma ve şahıslara ait kaşe, fatura koçanları, kesilmiş fatura ile irsaliyeli faturalar ve değişik firmalara ait şirket evrakları ele geçirildi.

Yapılan sorgulama sonucunda bu kişilerin ölmüş kişilerin ya da alkolik şahıslar üzerinden sık sık adres değiştirdikleri, devlete vergi ve diğer ödemeleri yapmadıkları anlaşıldı. Özellikle sağlık sektörüne yönelik kurulan firmalar üzerinden bin 800 kişiyi sigorta yaptıkları, bin 300'ne sağlık karnesi aldıkları ve bu kişilerin Sosyal Güvenlik Kurumu aracılığıyla 610 bin 937 TL'lik sağlık hizmeti almalarını sağladıkları anlaşıldı.

Paravan firmalardan sigortalandırılan şahıslara ölüm parası, yetim aylığı ve iş göremezlik için SGK'dan ayrıca 859 bin 275 TL kuruş ödenek alındığı ayrıca firmaların da 6 milyon 120 bin 310 TL vergi borcu, 2 milyon 432 bin 275 TL SGK pirim borcu olmak üzere toplam 10 milyon TL devleti zarara uğrattıkları belirlendi.

Sorgularının ardından gözaltına alınan 38 kişiden 14'ü savcının talimatıyla salıverilirken, 24 kişi "Örgüt kurmak ve yönetmek, usulsüz sigortalı gösterilen şahısların sağlık hizmetlerinden faydalanmalarını sağlamak ve usulsüz şekilde sağlık hizmetlerinden faydalanmak, bu yolla SGK'yı dolandırarak devleti zarara uğratmak" suçlarından Ankara Adliyesi'ne gönderildi. Bu zanlılardan 7'si de savcılık sorgusunda serbest kalırken, kalan 17 kişi tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler