NASA atmosferdeki karbondioksidi ölçecek

ABD'nin Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), atmosferdeki karbondioksiti ölçmek amacıyla 'Orbiting Carbon Observatory' adlı bir gözlem uydusu fırlatacak.

Yayınlanma: 23.02.2009 - 19:32
Abone Ol google-news

ABD'nin Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), yarın atmosferdeki karbondioksiti ölçmeyi amaçlayan bir gözlem uydusu fırlatacak.

NASA'nın açıklamasına göre, ''Orbiting Carbon Observatory'' (OCO) adı verilen uydu, yerel saatle 01.51'de (TSİ 11.51) Kaliforniya'daki Vandenberg Hava Kuvvetleri Üssü'nden Orbital Science Corp.'un ürettiği Taurus XL füzesiyle fırlatılacak. Bu, NASA'nın ilk Taurus füzesi fırlatışı olacak.

OCO, karbondioksit kaynaklarının coğrafi dağılımının haritasını çıkaracak ve bu dağılımın zaman içindeki değişimini inceleyecek. OCO'dan alınan bilgiler, karadaki gözem istasyonlarından ve diğer uydulardan gelen bilgilerle birleştirilecek. Bu sayede karbondioksitin iklim değişiklerindeki rolü daha iyi anlaşılacak.

OCO uydusunun topladığı veriler, bilim adamlarına atmosferdeki karbondioksit salımının artması konusundaki tahminlerinde de yardımcı olacak ve bilim adamları daha doğru tahminlerde bulunabilecek.

Bu uydudan elde edilecek verilerin dünyadaki yaşam kalitesinin yükseltilmesinde de kullanılabileceği belirtiliyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler