AKP, YSK'yi tanımıyor

AKP'nin kamu destekli mitingleri ve seçim rüşveti dağıtımları sürüyor. Tunceli’de seçim yardımı olarak dağıtılan beyaz eşyalarla ilgili olarak Tunceli Başsavcılığı somut adım atmazken, Yüksek Seçim Kurulu’nun kaynakları, yasak kararı koyduklarını, suç duyurusunda da bulunduklarını belirterek yetkilerinin elverdiği ölçüde olaya karşı çıktıklarını kaydediyor.

Yayınlanma: 24.02.2009 - 10:49
Abone Ol google-news

Tuncelide seçim yardımı olarak dağıtılan beyaz eşyalarla ilgili olarak Yüksek Seçim Kurulunun (YSK) suç duyurusuna ilişkin Tunceli Başsavcılığı somut adım atmazken, kurul, savcılığınmutlaka bir şey yapması gerektiğigörüşünü yineledi. YSK kaynakları, yasak kararı koyduklarını, suç duyurusunda da bulunduklarını belirterek yetkilerinin elverdiği ölçüde olaya karşı çıktıklarına dikkat çektiler. YSKnin, Başbakan Tayyip Erdoğanın kamu araçlarıyla mitinglere katılmasına yasanın yalnızca son 10 günü yasaklaması nedeniyle bir şey yapamadığı kaydedildi.

Tunceli Valiliğinin Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı kaynaklarını kullanarak dağıttığı beyaz eşya ve mobilya yardımını seçim rüşveti olarak nitelendiren YSK, yardımın Seçimlerin Temel Hükümleri Hakkındaki Yasaya göre suç oluşturduğuna hükmetmişti.

YSKnin Resmi Gazetede yayımlanan kararına karşın, AKP, kurulun beyaz eşya yardımına ilişkin karar almadığı iddiasını sürdürmüştü. Yasak kararına karşın beyaz eşya dağıtımının sürdürülmesi üzerine YSK, Tunceli Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulundu.

 

Savcılık bekliyor

Suç duyurusunda, YSKnin bu konudaki kararının Resmi Gazetede yayımlanmasına karşın yardımların dağıtımına devam edildiğine dikkat çekilerek gerekli önlemlerin alınması istenirken, isim verilmeden dağıtımda yer alan Tunceli Valisi de dahil tüm kamu görevlileri hakkında işlem yapılması talep edildi. Ancak bugüne değin Tunceli Başsavcılığınca hiçbir kamu görevlisi hakkında açılmış bir soruşturma ve dava bulunmuyor. YSK kaynakları, yasak kararı ve Tunceli Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulmasına karşın yardımların halen sürdüğü ve önünün kesilemediğine işaret ederekTunceli Cumhuriyet Başsavcılığının mutlaka bir şey yapması gerekiyor. Biz yasak kararını bildirdik. Bu noktadan sonra savcılığın olayları takip etmesi ve gerekenleri yapması gerekiyordeğerlendirmesini yaptı. Tunceli Valiliğinin planına göre dağıtılacak eşyaların değerleri şöyle:

Tunceli merkezdeki 1677 aileye 2 milyon 495 bin 30, Çemişgezek 173 bin 505, Hozat 258 bin 925, Nazımiye 978 bin 400, Mazgirt 226 bin, Pertek 345 bin, Pülümür 198 bin 100, Ovacık 122 bin 250 TL.

 

Başbakanlık aracıyla mitinge gidiyor

Başbakan Erdoğanın, AKP mitinglerine Başbakanlıka ait helikopter ve uçaklarla gitmeyi sürdürürken, YSK yasadaki kısıtlılık nedeniyle harekete geçemiyor. Başbakan ve bakanlara ilişkin yasaklar, Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Yasanın 65. maddesinde düzenleniyor. Maddeye göre resmi araçların parti mitinglerinde kullanımı 19 Mart ile 29 Mart tarihleri arasında kalan son 10 günde net olarak yasaklanıyor. YSK bu nedenle harekete geçemediğini, etik açıdan tartışılmasına karşın yasadaki net hükmün seçimden önceki son 10 günü kapsadığı için müdahale edilemediğini bildirdi.

Kaynaklar, yasada seçim süresince net ve açık yasaklayıcı hükmün son 10 günle sınırlı olmasına karşın, kamu görevlilerinin tarafsız olmasına yönelik hükümlerin de bulunduğunu belirttiler. 19 Martta başlayacak yasaklara göre, başbakan ve bakanlarla, milletvekilleri yurtiçinde yapacakları seçim propagandası ile ilgili gezilerini makam otomobilleri ve resmi hizmete tahsis edilen araçlarla yapamayacak. Seçim gezilerinde, karşılama ve uğurlamalar, törenler yapılamayacak ve resmi ziyafet verilemeyecek. Başbakan, bakanlar, milletvekilleri ve adayların seçim propagandasıyla ilgili gezilerine hiçbir memur katılamayacak.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler