Türkçe başladı Kürtçe bitirdi

DTP Grup toplantısında partililere seslenen DTP Genel Başkanı Ahmet Türk, konuşmasına Türkçe başladı, Kürtçe devam etti. TRT, Türk'ün Kürtçe konuşması üzerine yayını durdurdu. Konuşmasının ardından açıklama yapan Türk, "Başbakan, başbakan olarak Kürtçe konuşuyor ben niye Kürtçe insanlarıma seslenmiyorum" diye konuştu.

Yayınlanma: 24.02.2009 - 11:06
Abone Ol google-news

Partisinin grup toplantısında partililere seslenen DTP Başkanı Ahmet Türk, konuşmasında 21 Şubat'ın dünya anadili günü olarak kutlandığını söyleyerek, "çok kültürlülüğü geliştirecek olanın çok dillilik olacağını" söyledi. Türk, TRT Şeş'te Kürtçe yayın yapılabildiğini ancak bunun yasal dayanağının olmadığını söyledi. Kürtçe'nin halka yasak AKP ve devlete serbest olduğunu sözlerine ekledi.

Türk, daha sonra  Kürtçe konuşmaya başladı. Partililer, Türk'ün konuşmasını ayakta alkışlarken Meclis TV canlı yayınını kesti.

Meclis TV spikeri, Anayasa ve Siyasiler Partiler Yasası nedeniyle başka bir dilde yayın yapmaya yetkileri olmadığı için canlı yayını sona erdirdiklerini belirtti ve izleyicilerden özür diledi.

 

"Başbakan konuşuyor da ben niye konuşamıyorum?"

Türk, grup toplantısının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. "Grupta ne söylediniz?" şeklindeki bir soruya Türk "Ben dillerin güzelliği, dillerin kardeşliği, dillerin zenginliğinden söz ettim. Günümüz dünyasında dillerin meşru olması, kaybolmaması, dillerin bir zenginlik olduğu mantığıyla bu dilin yaşatılması konusunda mesaj verdim. Bugünkü çalışmamız bir grup çalışması. Şimdi birileri çıkacak, parlamentoda böyle bir şey olmaz diyecek. Eğer bu ölçü alınırsa o zaman çarşaflıların da gruplara gelmemesi lazım. Onların Genel Kurul'a gelmesi kabul edilemez. Ama gelip grupta oturuyorlar. Biz burada dillerin güzelliğini anlatmak, bu dillerin yasal engellerin ortadan kaldırılması konusunda Türkiye için bir fırsat. Bu mesajı vermek için konuştum." diye konuştu.

TRT 3'ün yayını kesmesini ise Türk "Onu tahmin ediyorduk" şeklinde değerlendirdi. Kürtçe konuşmasıyla ilgili Meclis Başkanlığı'na bilgi vermediklerini söyleyen Türk, Başbakan Erdoğan'ın Diyarbakır'da Kürtçe konuşmasıyla ilgili bir soruya ise "Sayın Başbakan, Başbakan olarak Kürtçe konuşabiliyorsa ben niye Kürtçe insanlarıma seslenemiyorum. Biz bir mesaj verdik. 21 Şubat Dünya anadiller günü nedeniyle bir mesaj verdik. Tabi ki çalışmalarımızı bundan sonra resmi dille Parlamento'da yapacağız." karşılığını verdi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler