İstanbul'da naylon fatura operasyonu

Piyasaya "naylon fatura sürdükleri" iddiasıyla gözaltına alınan 45 kişi adliyeye sevk edildi. Yetkililer, şebekenin bugüne kadar yaklaşık 200 milyon TL'lik naylon faturayı piyasaya sürdüğünü kaydetti.

Yayınlanma: 24.02.2009 - 12:03
Abone Ol google-news

İstanbul'da piyasaya ''komisyon karşılığı naylon fatura sürdükleri'' iddiasıyla gözaltına alınan 45 kişi adliyeye sevk edildi. İstanbul Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü'nden yapılan açıklamaya göre, bazı kişilerin ''suç işlemek amacıyla örgüt kurmak'', ''rüşvet almak ve vermek'', ''nitelikli dolandırıcılık'', ''kamu kurumunu zarara uğratmak'', ''görevi kötüye kullanmak'' ve ''213 sayılı Vergi Usul Kanunu'na muhalefet etmek'' ve ''sahtecilik'' suçlarını işlediği belirlendi.

Araştırma sonucunda söz konusu kişilere yönelik 18 ilçede 67 ayrı adrese eş zamanlı operasyon düzenleyen polis, 64 kişiyi gözaltına aldı. Gözaltına alınan kişilerle birlikte 78 firmaya ait çok sayıda fatura ve belge, 12 bilgisayar, 3 harddisk, 2 flash bellek, 4 ruhsatsız tabanca ve 37 fişek ele geçirildi.

Emniyette sorgulanan 64 şüpheliden 19'u, suç unsuru oluşturabilecek bir faaliyette bulunmadıkları gerekçesiyle savcılık talimatıyla serbest bırakıldı. Aralarında 5 vergi dairesi çalışanı ve kadınların da bulunduğu 45 kişi ise Şişli Adliyesi'ne sevk edildi.

Polis yetkilileri, elebaşılığını yaklaşık 7 yıldır naylon fatura düzenlediği öne sürülen Nevzat K.'nin yaptığı suç örgütünün, kimsesiz ve maddi durumu iyi olmayan kişilerin üzerine şirket kurduğunu, bu kişileri ikna etmek için de örgüt içinde bir ekip oluşturduğunu bildirdi. Suç örgütünün üzerine şirket kurdukları kişilere ayda yaklaşık 750 TL ödeme yaptığını ifade eden yetkililer, bu kişilere ayrıca yol ve yemek parası verildiğini, denetleme yapılması ihtimaline karşılık kurulan şirkette bulunmaya ikna edildiğini anlattı.

Yetkililer, şüphelilerin, aralarında film şirketlerinin de bulunduğu çok değişik alanlarda şirketler kurduğunu, üzerine şirket kurulan kişiler arasında çöpten kağıt toplayarak geçimini sağlayan bir baba ve oğlunun da bulunduğunu dile getirdi.

Suç örgütünün, vergi dairesinde çalışan bazı memurlara usulsüz işlerinin ortaya çıkmaması için rüşvet verdiğini aktaran yetkililer, şebekenin bugüne kadar yaklaşık 200 milyon TL'lik naylon faturayı piyasaya sürdüğünü ve fatura tutarının yaklaşık yüzde 10'u kadar komisyon aldığını kaydetti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon