Robert Kolej 150 yaşında

Ne isimler yetiştirmiş Robert Kolej, yetiştirmeye de devam ediyor. Dile kolay, tam 150 yıldır ayakta duran bir eğitim kurumu burası. Her mezunu orayı evi gibi görüyor, arkadaşlarını da kardeşi.

Yayınlanma: 01.09.2013 - 07:15
Abone Ol google-news

1863 yılında erkek öğrencilere hizmet vermek amacıyla kurulan Robert Kolej bu yıl 150. yaşını kutluyor. Robert Kolej, eğitimin evrensel değerine inanan Cyrus Hamlin ve Christopher R. Robert tarafından Birleşik Devletler sınırları dışında kurulan ve halen devam eden ilk Amerikan okulu. 150 yıllık tarihinde devrimlere, savaşlara, depremlere, yangınlara, salgın hastalıklara tanık olan Kolej, kapılarını tek bir gün kapatmadan bugünlere geldi. Birbuçuk asır boyunca dünyanın önde gelen eğitim kurumlarından biri olan Robert Kolej’i, 1871 yılında kız öğrencilere eğitim vermek üzere kurulan Amerikan Kız Koleji takip etti. Aynı yıl iki okulun birleşmesiyle karma eğitim vermeye başlayan Robert Kolej, yaklaşık 150 yıl boyunca çeşitli evrelerden geçerek Türkiye’nin en köklü ve önde gelen eğitim kurumlarından biri olma niteliğini sürdürmeye devam ediyor. Robert Kolej ABD’nin sınırları dışında Amerikan eğitim sistemi ile kurulmuş ve eğitim hayatına devam eden ilk kurum olma özelliğini taşıyor.

Robert Kolej, Türkiye’ye dört başbakan, Nobel Ödüllü bir yazar, sayısız bilim adamı, akademisyen, gazeteci, sanatçı, sporcu, politikacı ve aynı zamanda (1971 yılında) Türkiye’nin en iyi üniversitelerinden biri olan Boğaziçi Üniversitesi’ni kazandırmış köklü bir kurum olma özelliği taşıyor. Eğitimde eşitliği hedef alan okul, Türkiye’nin her bölgesinden Robert Kolej’e girmeye hak kazanan yetenekli gençlere fırsat sağlayabilmek için kaynaklarının ciddi bir bölümünü burs fonuna ayırıyor. Şu an Robert Kolej öğrencilerinin yüzde 24’ü burs imkânından faydalanıyor. Bu bursların sağlanabilmesi için okula en büyük destek ise mezunlarından geliyor.

Robert Kolej köklü tarihi boyunca diplomasi, politika, iş dünyası, sanat, akademi, eğitim gibi çeşitli alanlarda liderler yetiştirdi. Kimler yok ki mezunları arasında; Ercan Arıklı, İsmail Cem, Abidin Dino, Ayşe Kulin, Behice Boran, Betül Mardin, Burhan Karaçam, Bülent Ecevit, Cem Karaca, Cem Kozlu, Cemal Kafadar, Çiğdem Talu, Dani Rodrik, Engin Cezzar, Genco Erkal, Göksel Kortay, Feyyaz Berker, Halet Çambel, Haldun Dormen, Hüsnü Özyeğin,Mina Urgan, Nejat Eczacıbaşı, Nuri Çolakoğlu, Orhan Pamuk, Ömer Koç, Perihan Mağden, Rahmi Koç, Rahşan Ecevit, Serdar Bilgili, Sina Akşin, Suna Kıraç, Şakir Eczacıbaşı, Şenes Erzik, Tansu Çiller, Tolga Örnek, Ercüment Şener, Tosun Terzioğlu ve daha bir çok isim...

GENCO ERKAL: Kendimi orada buldum

Robert Kolej mezunu Genco Erkal da mesleğini, sanatını oraya borçlu olduğunu anlatıyor; “Ne olduğumu, olacağımı Robert Kolej’de öğrendim. Kendimi orada buldum. Çünkü eğitim bir sanattır orada. Küçükken sünger gibiydik ve her şeyi emiyorduk. Orada doğru olanları içimize aldık, değerleri sahiplendik. Şimdi ki eğitim sisteminin ezici baskısı hiç olmadı üzerimizde. Robet Kolej o zaman ve hala özgürlüğün tanımıdır. Ben Shakespeare’i kendi dilinde konuşarak oynamayı orada öğrendim. Bize genç yaşta büyük sorumluluklar verildi. Örneğin son yılında tiyatronun başındaydım ve o yıl ilk kez bir öğrenci tiyatrosu olarak Anadolu turnesine çıktık. Bu çok büyük bir tecrübeydi bizim için.”

HALDUN DORMEN: Dünyayı orada tanıdık

Haldun Dormen de Robert Kolej’de sanata yönelik faaliyetlerde hep başı çeken biriydi. Dormen Robert Kolej’deki günlerini; “Nefes almamı sağladı Robert Kolej, dünyayı orada tanıdık. Kendimizce çılgınlıklar yapıyorduk, herkesin bir rüyası vardı. Daha yaşanabilir bir dünyayı kurabileceğimize inanmıştık. Ben oraya Galatasaray Lisesi’nden geçtim, sonra da Amerika’ya gittim. Robert Kolej’liler arkalarında bir evi olduklarını bilir, ve kardeşleri ve iyi dostları...” diye anıyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler